nieuws

35 JAAR OOR DUBBEL-CD!

35 Jaar OOR – The Soundtrack. Zoiets. Want over muziek kun je lezen, maar je moet het toch vooral horen. Of, vanuit ons perspectief: over muziek kun je schrijven, maar het liefst zou je het aan iedereen willen laten horen.

Die oude TDK-bandjes, met veel liefde en zorg samengesteld voor de vrienden met wie je later nog een bandje begon… Ja, dat gevoel kwam weer even bovendrijven toen het idee voor de 35 Jaar OOR-cd concreet werd en de hoofdredactie eigenhandig 35 tracks mocht uitzoeken voor een heuse dubbel-cd. Amper vijf uur na de definitieve go! was de lijst met verzoeknummers – geselecteerd volgens dezelfde criteria als de verhalen – compleet. Twee weken later ligt de cd bij de perserij en is driekwart van de aanvragen gehonoreerd. Ongelooflijk. In twee weken kan veel gebeuren. Maar een persoonlijk email van The Cure’s Robert Smith, die vraagt of het niet verstandiger is om A Forest op de cd te zetten? Het nummer immers, memoreert Smith, waarmee zijn groep in de OOR-kolommen is doorgebroken? Wat antwoord je in zo’n geval? Dat je met A Forest de pophistorie niet herschrijft? Nee, dan zeg je dat je juist niet zoekt naar het eerste nummer waar je aan denkt als de naam The Cure valt. Waarna Smith onmiddellijk instemde met onze keuze. Aardige man. Ook leuk: het bericht dat we High And Dry niet konden krijgen, maar wel een ander nummer van Radiohead mochten opperen… zolang het maar geen Creep was! Contact met The Estate Of Nick Drake, dat Drake’s nalatenschap beheert en waar we de foto’s bij het artikel hadden besteld, bleek de doorslag te hebben gegeven bij het clearen van diens Northern Sky. Ongelooflijk. Queen was oké, mits track 1 van cd 1. Tuurlijk, uwe majesteit. Als er geen master (originele opname) voorradig was bij de Nederlandse vestiging van de platenmaatschappij, moest de master uit onze eigen cd-kast komen. Blank Generation hadden we allemaal op lp, de cd moest in aller ijl bij Platenhuis ’t Oor in Hilversum opgehaald worden. Sommige dingen verzin je niet. Tot 24:00 uur ’s nachts, luttele uren voor het sluiten van de licentiemarkt, mailden we nog druk heen en weer met de vertegenwoordiger van King Crimson over alternatieven voor 21st Century Schizoid Man. De volgende dag bleek dat partner Universal Music, dat de 35 Jaar OOR-cd in samenwerking met ons uitbrengt, een live-versie van Madness’ Our House op de (voor de perserij bestemde) master-cd had gezet! En sloeg de schrik ons om het hart toen wij ons realiseerden dat we Friends van Tubeway Army hadden aangedragen, een middelmatige track van de eerste plaat, in plaats van Are ‘Friends’ Electric? van de tweede, die we natuurlijk bedoelden! Het kwam allemaal nog goed. Als je dit leest ligt ie in de winkel. Onze eigen dubbel-cd. 35 tracks die we je altijd al eens hadden willen laten horen. Laat dit het moment zijn. Wat een feest!

De redactie

De dubbel-cd 35 Jaar OOR ligt nu in de winkel.

35 Jaar OOR. 35 jaar popjournalistiek op niveau. 35 klassieke verhalen samengevoegd tot een tijdloze jubileumeditie. En 35 monumentale songs als soundtrack bij het feest. Geselecteerd volgens dezelfde criteria als de verhalen in de 35 Jaar OOR-uitgave: wat herinneren we ons nu, anno 2006, nog van die 35 jaar, welke bands en artiesten horen we terug in de eigentijdse pop van nu, wie waren misschien wel belangrijker en invloedrijker dan de coversterren van toen? Kortom: OOR Herschrijft De Pophistorie – een revisionistische kijk op de popgeschiedenis. Om meteen maar te concluderen dat sommige dingen nooit veranderen. Sommige liedjes blijven. Die jongen in die bar in I Hope I Don’t Fall In Love With You van Tom Waits, die zit daar al bijna 35 jaar. Dat zijn wij. Hij staart in zijn glas, wij vluchten in de muziek. Al een mensenleven lang.

Tekst: Koen Poolman

Queen – Killer Queen
van: Sheer Heart Attack (1974)

She’s a Killer Queen / Gunpowder, gelatine / Dynamite with a laser beam / Guaranteed to blow your mind / Anytime

Voorjaar 1974. Queen is terug van haar eerste Amerikaanse tournee als voorprogramma van Mott The Hoople. Terwijl Brian May in bed wacht op een maagoperatie, noodzakelijk geworden na een hepatitisinfe

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

35 JAAR OOR DUBBEL-CD! (nieuws) | OOR