nieuws

3voor12's Atze de Vrieze wint Pop Media Prijs

Op de slotdag van Eurosonic Noorderslag is de Pop Media Prijs uitgereikt aan VPRO 3voor12’s Atze de Vrieze. De andere genomineerden voor de prijs waren fotograaf Andreas Terlaak (o.a. NRC) en danceplatform DJ Broadcast. De favoriet won.

De laatste dag in Groningen begint ’s middags in de Oosterpoort, waar het Belgische alternatieve muziektijdschrift Gonzo Circus (‘Muziek. Kunst. Meer.’) de identiteitscrisis van de popjournalistiek tracht te signaleren in een panel met vakbroeders. Peter Bruyn, éminence grise van de Nederlandse popjournalistiek en zelf als freelance-schrijver verbonden aan Gonzo Circus en talloze andere publicaties, maakt evenwel vakkundig gehakt van de diagnose. Bruyns eeuwenoude credo ‘je het hebt muziekjournalistiek en je hebt muziekkritiek’ (resp. schrijven over wat je mooi vindt en lijnen trekken en verbanden leggen naar het verleden en wat er nu gebeurt in de maatschappij) blijkt meer van toepassing op onze dagelijkse bezigheid dan de vele veranderingen die het internet en sociale media hebben gebracht.

Dat het internet een nieuwe vorm van (nieuws)journalistiek heeft gebracht is evident. Een uur later ontvangt hét boegbeeld van de Nederlandse online popjournalistiek, 3voor12’s Atze de Vrieze, de Pop Media Prijs 2014 uit handen van juryvoorzitter Gijsbert Kamer. De reacties uit de zaal zodra Kamer de winnaar bekend maakt zijn zelden zo eensgezind geweest. Het is alsof iedereen het Atze gunt en blij is dat een tweede teleurstelling hem bespaard blijft (drie jaar geleden ging DWDD Recordings er met de prijs vandoor waar Atze ook genomineerd was). De prijs, uitgereikt door Hogeschool Inholland ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek, levert de 34-jarige Utrechter naast eeuwige roem een bedrag van 2500 euro op.

We citeren het juryrapport: ‘De Vrieze toonde zich opnieuw een enorm veelzijdig journalist die even liefdevol en met kennis van zaken schrijft. Zijn productie grenst aan het ongelooflijke en bestrijkt echt het hele veld van de popmuziek. Hoge en lage cultuur, rock en dance, indie en mainstream: De Vrieze vindt het allemaal even belangrijk. Hij wordt vooral gedreven door wat een journalist van andere mensen onderscheidt: de jacht naar nieuws.’

Het simpele feit dat Atze zelf dit bericht 22 uur geleden al getikt en gepubliceerd zou hebben op 3voor12, had hij zelf niet in spanning op dat podium gezeten, bewijst dat de jury dit jaar geen andere keuze had. Volgend jaar, als de prijs voor de 22e keer uitgereikt wordt, maar weer eens een fotograaf (na Corbijn en Van Rossen), nu was er geen discussie mogelijk.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

3voor12's Atze de Vrieze wint Pop Media Prijs (nieuws) | OOR