nieuws

40 jaar na de dood: hoe Ian Curtis ons leven in stapte

Op 18 mei is het precies veertig jaar geleden dat Joy Division-zanger Ian Curtis zich verhing. Een passend moment om eens, aan de hand van het OOR-archief, terug te gaan naar dat eerdere tijdperk van Isolation. Want ook toen, op het scharnierpunt van de jaren zeventig en tachtig, trok een donkere doemdeken over de wereld.

Fotografie Anton Corbijn ©

Joy Division, uit Manchester, was in korte tijd het vlaggenschip van de postpunk geworden, maar Ian Curtis kon en wilde de uitzichtloosheid en het leven al snel niet meer verdragen. ‘Where will it end?’ klonk het in Day Of The Lords. Nou, daar dus. Curtis werd slechts 23.

Ter nagedachtenis delen we alle klassieke interviews, achtergronden en recensies die we tussen 1979 en 1981 over Joy Division publiceerden. Lees mee hoe Paul Evers, toenmalig OOR-redacteur, het fenomeen ontdekte, ontmoette, peilde, verklaarde en ontleedde (‘De groep ontwikkelt zich in een isolatiecel’), en vervolgens betreurde en herdacht. En ten slotte de rouw en nazorg begeleidde.

Lees alle stukken nu in Het Poparchief. Geen inlog? Je bent al OOR-lid voor 2,95 euro per maand (altijd opzegbaar).

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

'Voorlopig is ons livecircuit even helemaal Dutch'
muziek in coronatijd

‘Voorlopig is ons livecircuit even helemaal Dutch’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Notes On A Conditional Form
album
The 1975

Notes On A Conditional Form

Het moge duidelijk zijn dat het ontstaan én de rappe verspreiding van het coronavirus een van de eerste grote, voor ...

40 jaar na de dood: hoe Ian Curtis ons leven in stapte (nieuws) | OOR