track reviews

5 tracks: Sufjan Stevens, Katy Perry, Kid Cudi e.a.

Weekend! OOR’s Randy Timmers (de vaste gids Koen is met zomerreces) bundelt de belangrijkste tracks van deze week en bespreekt ze. Ben je weer helemaal bij. Kijk hier voor onze recensies van de nieuwste albums.

Kid Cudi & Eminem
The Adventures Of Moon Man And Slim Shady

Die Kid Cudi heeft nooit meer een saai verjaardagsfeestje, want na al dikke vrienden te zijn geworden met Kanye West, trekt hij nu ook op met die andere grote ‘mafketel’ in het hiphopwereldje, Eminem. Na talloze kutplaten had ik Marshall Matters eigenlijk al afgeschreven, maar The Adventures Of Moon Man And Slim Shady is best een aardige track. Over een ijzige beat droppen beide rappers op hun dooie gemak hun lange verses. Los van wat oppervlakkige opmerkingen over de moord op George Floyd gaat het allemaal nergens over, maar het flowt lekker, en de stripboekeninsteek van deze samenwerking – ‘Moon Man en Slim Shady vormen een schurkenteam!’ – is heerlijk old-school.

Katy Perry
Smile

Ze draagt haar tieten tegenwoordig niet meer half buitenboord, maar op muzikaal gebied heeft Katy Perry weinig zin om met haar tijd mee te gaan. Twaalf jaar na I Kissed A Girl probeert de Amerikaanse zangeres nog steeds te scoren met inhoudsloze popliedjes die vallen en staan met de aanstekelijkheid van het refrein. Wat dat betreft gaat nieuwe single Smile keihard op z’n bek. Het nummer ligt helemaal niet lekker in het gehoor. Dat was helaas ook al het geval met de andere liedjes die Katy onlangs uitbracht. Ooit was ze heel eventjes de grootste popster van deze planeet. Nu is ze alweer eventjes de slechtste.

Sufjan Stevens
My Rajneesh

Weer een nieuwe Sufjan Stevens? Soort van. My Rajneesh staat niet op zijn nieuwe album The Ascension, maar is de B-side van de single America die vandaag onder meer op 7 inch-vinyl is verschenen. En net als dát nummer nam Stevens My Rajneesh aanvankelijk op voor zijn vorige plaat, Carrie & Lowell. Daar had dit lange lied echt op misstaan. My Rajneesh begint als een fluisterliedje maar verandert na zo’n vier minuten speeltijd middels drukke koorzang en dansbare elektronica in iets uit The Age Of Adz. Het is mij een beetje te hectisch.

My Morning Jacket
Feel You

Met verrassingsrelease The Waterfall II hebben Jim James en zijn vrienden eindelijk weer eens een plaat gemaakt die even sterk is als hun livereputatie. Feel You is het mooiste nummer van dit nieuwe album, een romantische spacerockballad met een gitaarsolo als een Prince-assist vanuit het hiernamaals.

Elvis Costello
Hetty O’Hara Confidential

Elvis Costello was het een beetje zat dat hij overal werd herkend. Om zich weer eens een keertje als een normaal, onbekend mens te voelen vloog hij onlangs naar Helsinki, een stad waarvan hij dacht dat niemand hem zou kennen. En een veerpondje verderop, op het Suomenlinna eiland, dook hij de plaatselijke studio in waar hij songs opnam die wat Costello zelf omschrijft als ‘The Helsinki Sound’ hebben. Blijkbaar is die sound allesomvattend, want na de boze rock van No Flag blijkt het tweede nummer, Hetty O’Hara Confidential, een kekke popsong met funk- en hiphopinvloeden. Over een beatboxbeat en uitwaaierende piano- en synthmotiefjes rapt Costello een zelfverzonnen verhaal over een ordinaire roddelaarster of, wie zo diep wil duiken, een dappere whistleblower. Of er een heel Helsinki-album komt weten we nog niet, maar deze heerlijk vreemde voorproefjes smaken in ieder geval naar meer.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

A Hero's Death
album
Fontaines D.C.

A Hero’s Death

‘Een introverte, introspectieve plaat’ moest het worden, die ‘moeilijke tweede’, zo vertellen de mannen van de Ierse postpunktrots Fontaines D.C ...
Made Of Rain
album
The Psychedelic Furs

Made Of Rain

Je hebt vintage postpunkbands die zelfs op pensioengerechtigde leeftijd nog beluisterbaar nieuw werk uitbrengen (al houdt het na Wire en ...
Fontaines D.C.: 'De insteek was dit keer postpunk-Beach Boys'
interview

Fontaines D.C.: ‘De insteek was dit keer postpunk-Beach Boys’

Dit interview met Grian Chatten en Conor Deegan III, respectievelijk zanger en bassist van het Ierse Fontaines D.C., vond plaats ...

5 tracks: Sufjan Stevens, Katy Perry, Kid Cudi e.a. (track reviews) | OOR