tips

13 nieuwe tracks: Little Simz, Jehnny Beth, Fontaines D.C.

Koen Poolman, beheerder van OOR’s Spotify-playlist en wat al niet meer, bundelt de belangrijkste tracks van deze week en bespreekt ze. Ben je weer helemaal bij. Kijk hier voor onze recensies van de nieuwste albums.

Fontaines D.C.
A Hero’s Death

In Paradiso openden ze een half jaar geleden al met dit nummer rond de alsmaar herhaalde mantra ‘life ain’t always empty’. Ze brachten ‘m zo verbeten en begeesterd dat de ambivalente boodschap meteen overkwam. Vergeet dus die quarantaine-gedachte, het is de troosteloosheid van het bestaan in de Dublinse arbeiderswijk The Liberties die hier nagalmt. Als de hele plaat (ook A Hero’s Death geheten, release 31 juli) dit niveau haalt, slagen ze waar velen struikelden: over die ‘moeilijke tweede’. En dat binnen een jaar.

Rolling Blackouts Coastal Fever
Falling Thunder

De zomer begint hier. Om precies te zijn wanneer Fran Keaney, Tom Russo en Joe White in koor het refrein inzetten: ‘Is it any wonder / We’re on the outside / Falling like thunder / From the sky/ Call it by its name when You sing low / Hold it like a knife against you / Is it any wonder it stings / Sun is in our eyes’. Een gouden refrein. Zing ‘m mee en je zorgen smelten als sneeuw voor de zon.

Jehnny Beth
Heroine

Zo streng en stijlvast als Savages klinkt, zoveel verschillende kanten toont Jehnny Beth nu ze solo mag. Heroine is een galmend heldendicht ergens tussen Florence en Siouxsie. Tegen Crack Magazine zei ze er zelf over: ‘When I think of this song, I think of Romy from The xx strangling my neck with her hands in the studio. She was trying to get me out of my shell lyrically, and there was so much resistance in me she lost her patience.’

Gorillaz feat. Tony Allen & Skepta
How Far?

Het mooiste saluut aan de overleden Afrobeat-pionier Tony Allen komt van Damon Albarn, die deze opname, daterend van vlak voor de lockdown, stante pede uitbracht in zijn Song Machine-serie. Het is ook nog eens het beste Gorillaz-nummer in tijden. Hetzelfde geldt zeker ook voor dwaallicht Skepta, wiens woorden eindelijk weer eens urgent klinken.

Little Simz
Where’s My Lighter

Een EP (Drop 6) met vijf nummers, hiermee geeft Little Simz een vervolg aan het met lof en een Mercury Prize-nominatie overladen Grey Area. Ze heeft gekozen voor een ingetogen en kaal geluid, met freestyle raps die soms bijna gefluisterd worden. Het introspectieve Where’s My Lighter komt het hardst binnen. Over ‘Gettin’ my mojo back’ en ‘Tryna seek sense, be the real me’. Dat komt wel goed: ‘Never pretend, I’m a real G’.

Archers Of Loaf
Raleigh Days

Het eerste nieuwe liedje in 22 jaar van nineties indierockers Archers Of Loaf. Hun debuut Icky Mettle (1993) geldt als een cultplaat die in menig platenkast naast het oeuvre van Pavement, Superchunk en Sebadoh staat. Raleigh Days is een aangenaam weerzien met een Drive-By Truckers-achtige Springsteen drive. De sleet zit ‘m vooral op de andere kant van de single: een morsige cover van de Stones’ Street Fighting Man.

Sleaford Mods
Second

Jobseeker, met een ander tekstvel. Harder, beter, sneller en sterker dan de laatste albums van de Mods. Spugen mag niet meer, maar de spetters vliegen hier – gelukkig – weer in het rond.

Matt Bellamy
Tomorrow’s World

Matt Bellamy solo. Dat klinkt onmiskenbaar als Muse, door zijn galmende falset. Muzikaal zoekt Matt hier echter hetzelfde stiltegebied op als bijvoorbeeld Jónsi en Thom Yorke solo plegen te doen, zichzelf begeleidend op piano en verder alleen strings.

The Murder Capital
Cellophane (BBC Live Session)

EP met drie livesongs: publieksfavorieten Green & Blue en Don’t Cling To Life en deze cover van FKA Twigs’ Cellophane. Reuzeknap hoe de Ieren zich deze torch song van Magdalene eigen maken en er zelfs het laatste restje lucht uitknijpen tot er een verstikkend gothrockgedreun overblijft, indringend als de dood, zwaar als de zerk op het graf.

Migos
Taco Tuesday

Even wat vrolijkers. Wie nu nog niet gevallen is voor de zuidelijke hiphop van Quavo, Takeoff en Offset zal wel nooit verder kijken dan zijn gitaar lang is. Taco Tuesday is geniale onzin op een briljante minimale beat. Een voorproefje van Culture III, album nummer vier, dat om bekende redenen even on hold is gezet.

Bob Dylan
False Prophet

Een nieuwe Dylan is altijd goed nieuws. Maar nu Bob sinds mirakelstuk Murder Most Foul (17 minuten lang, ze zijn de coupletten nu nog aan het natellen) weer helemaal op scherp lijkt te staan, is dat extra goed nieuws. False Prophet is een bluesy ballad zoals hij ze al 55 jaar schrijft, met intrigerende beeldspraken en rijmwoorden die niemand anders bedenkt, en waar niemand echt chocola van kan maken. ‘I ain’t no false prophet, I just said what I said’, luidt de disclaimer. Noteer maar in de agenda: Rough And Rowdy Ways, releasedatum 19 juni.

Queen’s Pleasure
Sitter

Hoofdstedelijke arrogantie, het is weer bijna gepast nu het toffe gitaarbands regent uit Amsterdam. Queen’s Pleasure is de laatste in de rij: vier twintigers die energieke, psychedelische garagerock spelen alsof ze de jonge Roky Erickson nog hebben zien spelen en toen zelf de instrumenten hebben opgepakt. Het zal eerder pakweg The Rifles of waarschijnlijker nog Canshaker Pi geweest zijn. Whatever. Sitter is een hit, een moment van euforie dat je stagedivend vanaf een podium in een zweterige kelder wilt beleven.

Blake Mills
Summer All Over

Niks te doen dit weekend? En ook geen zin in een feestje? Probeer dan eens het vandaag verschenen album Mutable Set van gitarist, componist en producer Blake Mills. Ik beloof je: je wordt er niet vrolijker van. Maar tjonge, wat een prachtig verstild en troostrijk werkstuk is dit. Zo’n plaat die stilletjes, en dan bedoel ik Mark Hollis stilletjes, opstijgt en dan gewichtloos blijft zweven en rondspoken. Stem, arrangementen, sfeer, alles is zo sober en intiem dat deze songtitel haast wel ironie móet zijn. Over rondspoken gesproken: de geest van Elliott Smith laat ons hier ook niet met rust. Kippevel.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

13 nieuwe tracks: Little Simz, Jehnny Beth, Fontaines D.C. (tips) | OOR