30 jaar oud

De originele OOR-recensie van 'Use Your Illusion I & II'

Op 17 september 1991, nu dertig jaar geleden, bracht Guns N’ Roses Use Your Illusion I & II uit. Ingeklemd tussen de grote grungeplaten Ten van Pearl Jam (27 augustus) en Nevermind (24 september) van Nirvana sloegen de 80’s hardrockers nog even wild om zich heen. Dit is de originele OOR-recensie door Swie Tio.

Waarachtig, de heren zijn bevallen. De zo moeizaam verwekte tweeling (op vinyl zelfs een kwartet) Use Your Illusion I & II is eindelijk een feit. Geen Siameesje, maar twee afzonderlijke schijfjes met een speelduur van elk 76 minuten, opgedeelde in respectievelijk zestien en veertien nummers. Waar voor je geld dus, ook als je de consumentvriendelijke gedachte achter de gescheiden release negeert.

Minder fanatieke fans wordt het kiezen evenwel niet makkelijk gemaakt. Enig substantieel verschil tussen beide koters valt namelijk niet te bekennen. Ballads en covers (Wings’ grotesk gearrangeerde Live And Let Die en Dylans mooi sleazy bewerkte Knockin’ On Heaven’s Door) zijn gelijk over het stel verdeeld, terwijl de rest van het materiaal – merendeels ruigpotige rockers – te eenvorming is om de platen op stilistisch verantwoorde wijze uit elkaar te kunnen houden.

Rest de kwaliteitsnorm, die met name in compositorisch opzicht dan toch de balans doet doorslaan naar plaat nummer II, met hoogtepunten als het meeslepende anti-oorlogsepos Civil War en het bijna tien minuten lange Estranged, vol deinende grooves, zwierige melodieën, fraaie gitaar- en pianosolo’s en subtiel verschuivende sfeerpanelen. Ook de reeks tot de hithistorie toegetreden ballenbreker You Could Be Mine siert II, evenals een van de twee slechts in tekst verschillende versies van de nieuwe single Don’t Cry, een alleszins fraai aanstekerwerkje.

Dergelijke uitschieters zijn echter dun gezaaid; op de muzikale keper beschouwd is GN’R niet meer dan een aardige doorsnee-hardrockband die zo af en toe in staat is boven zichzelf uit te stijgen, al hoef je voor tekstuele hoogstandjes bij deze voornamelijk in elementaire verwoorde sex & drugs & rock & roll-bekentenissen ook dán niet aan te kloppen.

Maar Guns N’ Roses is een fenomeen, en fenomenen kun je niet los zijn van hun context. In die zin stelt dit albumpaar niet teleur. Alle door het debuut Appetite For Destruction gewekte verwachtingen worden op deze illusies van grootsheid volledig ingelost. De patronen zijn intact: Axl krijst zich krols, Slash soleert zich suf en in de riffs blijven Pistols en Stones net zo vertrouwd doorklinken als Aerosmith en AC/DC.

De instrumentale experimenten (sitar, dobro, strings) beperken zich tot intro’s of decor, tweede gitarist Izzy als zanger en de novieten Matt Sorum (drums) en Dizzy Reed (toetsen) hebben geen imago verstorende ego’s en zelfs de tentonele gevoerde gasten – Alice Cooper en ex-Hanoi Rocks-frontman Michael Monroe – zijn geen Fremdkörper. Zodat mijn persoonlijke wens om in plaats van oudgediende Mike Clink (niet brutaal genoeg) ooit power wizard Bob Rock achter de Roses-knoppen aan te treffen voorlopig ook wel een droombeeld zal blijven.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...

De originele OOR-recensie van 'Use Your Illusion I & II' (30 jaar oud) | OOR