boek

De autobio van Dave Grohl barst van de levenslust

‘Let me tell you a story…’ Iedereen die tegenover Dave Grohl plaatsneemt, of je nou journalist bent of als fan in de zaal staat, hoopt die zin te horen. Want Grohl is niet alleen opperhoofd van de Foo Fighters en oud-drummer van Nirvana, maar vooral een geboren verhalenverteller. Zelfs van een tochtje naar de supermarkt weet hij nog een rollercoaster ride te maken, al heeft Grohl uiteraard véél spannender dingen meegemaakt, zo bewijst zijn langverwachte autobiografie The Storyteller, die ook in Nederlandse vertaling verschijnt. 

Het moet geen makkelijke klus zijn geweest om de woorden van Grohl naar onze taal om te zetten: álles klopt altijd aan zijn vurige anekdotes: de klank van de woorden, het ritme, de pauzes, de stemmetjes, de opbouw naar de punchline. Het is meer een performance dan een vertelsel. Gelukkig zijn Grohls schrijfsels levendig genoeg om hem ook in de Nederlandse bewerking te hóren praten.

En dat doet hij dan ook honderduit, over zijn jeugd in Virginia, het leren drummen door op kussens te meppen, de avonturen met undergroundlegende Scream (ook Amsterdam komt ruim aan bod, tot krakersrellen aan toe), de switch naar Nirvana, het gekkenhuis, het plotselinge einde en vooral ook het vervolg: als Grohl in 1995 Foo Fighters opricht, heeft hij er al een vol leven opzitten, terwijl zijn feitelijke quality time nog moet beginnen. Hij trouwt, krijgt kinderen, ziet zijn nieuwe band in twintig jaar tijd uitgroeien tot stadionreus – en ieder hoofdstuk is een filmscript op zich, deels muzikale thriller, deels screwball comedy, met nog wat ouderwetse spookverhalen om de sfeer te verhogen.

We ontmoeten samen met Grohl al zijn oude helden (het stukje over Little Richard is een aanrader), vallen met hem van het podium in Göteborg, vieren zijn 40ste verjaardag in ridderrestaurant Medieval Times (de avond dat John Paul Jones en Josh Homme elkaar ontmoeten) en gaan zo met een lach en een traan door een halve eeuw Grohl. Want ook de zwarte bladzijden worden niet gemeden: de historie van Kurt Cobain is bekend, al heeft de dood van Dave’s jeugdvriend Jimmy Swanson in 2008 een even diepe indruk op de man achtergelaten.

In The Storyteller toont Grohl zich, zoals verwacht, een oprecht gevoelsmens met een neus voor gevaar en een hang naar avontuur, wat een gloedvol boekwerk vol levenslust oplevert. En bij elke bladzijde die je omslaat hoor je ’t hem weer zeggen, grote grijns van oor tot OOR, klaar om te knallen: ‘Let me tell you a story…’

DAVE GROHL – THE STORYTELLER is verschenen bij uitgeverij A.W. Bruna.

Win!

OOR geeft een paar exemplaren van Dave Grohl – The Storyteller weg. Wil jij kans maken? Mail dan uiterlijk 18 oktober je adresgegevens naar prijsvraag@oor.nl o.v.v. ‘Dave Grohl’. We nemen contact op met de winnaar.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...

De autobio van Dave Grohl barst van de levenslust (boek) | OOR