nieuws
Pop

Album van het jaar: David Bowie - Blackstar

Het was behoorlijk spannend, maar we hebben dan toch een winnaar: Blackstar van David Bowie is door de verzamelde Nederlandse popcritici uitgeroepen tot album van van het jaar.

Naar goed eindejaarsgebruik vroeg OOR vijfenvijftig vooraanstaande journalisten, radiomakers en bloggers naar hun top 10 van 2016. Op OOR’s Eindlijst voert het laatste album van de op 10 januari overleden Britse popster de lijst dus aan. Skeleton Tree van Nick Cave & The Bad Seeds staat op nummer twee, de top drie wordt gecompleteerd door A Moon Shaped Pool van Radiohead. De eerste Nederlandse artiest in de lijst is Eefje de Visser, die met Nachtlicht op plek tien staat.

De volledige Top 10 van 2016 ziet er als volgt uit:

1. David Bowie – Blackstar

2. Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree

3. Radiohead – A Moon Shaped Pool

4. Anderson .Paak – Malibu

5. Beyoncé – Lemonade

6. PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

7. Car Seat Headrest – Teens Of Denial

8. Frank Ocean – Blonde

9. Chance The Rapper – Coloring Book

10. Eefje de Visser – Nachtlicht

OOR’s Eindlijst is traditiegetrouw samengesteld door 55 Nederlandse muziekjournalisten, radio-dj’s en andere prominenten, die allen hun Top 10 van beste albums van het jaar hebben aangeleverd. De complete eindlijst is te lezen in de speciale eindejaarseditie van OOR die op 1 december in de winkel ligt. In dat nummer ook een uitgebreide terugblik op de beste albums, concerten en interviews van het afgelopen jaar. Natuurlijk staat OOR ook uitgebreid stil bij de dood van Leonard Cohen. Verder interviews met onder meer Keaton Henson, Sturgill Simpson en de Red Hot Chili Peppers. Torre Florim van De Staat neemt OOR’s Eindlijst door en senior-editor Tom Engelshoven schreef het essay Waarheen, Waarvoor over dood en aftakeling in de popmuziek.

Luister de beste platen van het jaar in onze handige OOR’s Eindlijst 2016 Spotify-playlist.

De eindejaars-OOR is vanaf donderdag 1 december te koop. Je kunt OOR natuurlijk ook online bestellen en thuis laten bezorgen. Daarnaast is ie uiteraard ook digitaal te lezen. Check Blendle of OOR’s eigen magazine-app voor tablet of smartphone in de App Store of Google Play (inclusief gratis proefeditie!) of onze browser app voor desktop computers.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk! Kies bijvoorbeeld voor Blackstar en Lazarus van David Bowie of een headphone van House Of Marley. 

Foto: Jimmy King

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
concert
Prophets Of Rage

Prophets Of Rage: voor al uw feesten en partijen

Wie vandaag de dag om zich heen kijkt, ziet waarschijnlijk genoeg om boos over te worden. Sterker nog, bijna iedereen ...
nieuws
Nick Cave

Nick Cave eerste bevestiging Rock Werchter 2018

Nick Cave & The Bad Seeds zijn de eerste bevestiging voor Rock Werchter 2018. Het Vlaamse festival vindt volgend jaar ...