nieuws
DANCE

Aphex Twin is dood, leve Analord!

Hij doet ’t weer, de pestkop. Hij is stiekem weer begonnen, Aphex Twin. Maar niet onder zijn eigen naam, en niet op cd. Eind vorig kondigde Rephlex, het label dat hij met wat vrienden runt, de tiendelige Analord-serie aan.

De eerste uitgave, Analord 10, was een 12-inch met twee nummers, gestoken in een nepleren opbergmap met gouden Aphex-logo waarin plaats is voor nog eens negen plakken vinyl. Het ding kostte 40 pond (80 euro!) en was – december 2004 – exclusief te bestellen via de website van het label.

Inmiddels (1 maart 2005) wordt er op eBay 228,50 dollar voor Analord 10 geboden en liggen delen 1, 2, 3 en 4 in de winkel. Voor normale prijzen. En iets minder gelimiteerd, al zullen ook deze EP’s uiteindelijk wel op veilingsites en verzamelaarsbeurzen opduiken. De 12-inches (toegeschreven aan AFX; de letters staan nauwelijks leesbaar op het label gekrast) bevatten steeds vier tracks, behalve deel 1, die heeft er zeven. Plus de twee van deel 10 maakt dus 21 tracks, genoeg voor een dubbel-cd.

Of het allemaal echt nieuw materiaal is, valt te betwijfelen. De stijl ligt dicht tegen de oude, analoge AFX-sound van de Analogue Bubblebath EP’s aan, en een enkele keer denk je zelfs te maken te hebben met een outtake van Selected Ambient Works 85-92 of zijn Polygon Window-album, twee van de mooiste platen van de (vroege) jaren negentig. Oftewel: warme, melodieuze synths, knetterende acid uit een 303 en – dit doet mij twijfelen aan de actualiteit van het materiaal – betrekkelijk ‘normale’ house- en electrobeats.

De halsbrekende breakbeats en drill & bass-terreur die zijn werk in de tweede helft van de jaren negentig kenmerkten, hebben het veld geruimd voor pure schoonheid en zinsbegoocheling. Laricheard (van de tweede EP) verwijst zelfs expliciet naar Chicagohousepionier Larry Heard. Aphex heeft de laptop verworpen en zweert als Analord bij het oude, analoge geluid van zijn ‘zelfgemaakte’ apparaten (want zo wil de mare, dat hij als tiener die dingen zelf bouwde). Als hij iets begrepen heeft, is het hoe hij zijn eigen mythe creëert.

De Analord-serie roept ook weer veel vraagtekens op. Is het nieuw werk? Verschijnt alles straks ook op cd? Kopen we dus eigenlijk voor lul al die dure 12-inches? Wat is de oplage van die dingen eigenlijk? Wordt Analord 10 ook nog als ‘reguliere’ 12-inch uitgebracht? En zijn Analord en Aphex Twin eigenlijk wel één en dezelfde persoon? Dat laatste kan haast niet anders. Dit werk draagt zijn stempel. Niemand doet dit beter. Toen niet, nu niet. Dus die eerste vraag doet er niet toe. En trouwens, Windowlicker (van 1999 alweer, maar nog steeds onovertroffen) had ook jaren op de plank gelegen toen hij het toevallig terughoorde en besloot als single uit te brengen. Zo gaat – wederom – de mare. Analord is geen fabel, Analord is hier en nu en toen. Deze maand verschijnen deel 5 en 6. Wees er op tijd bij. KOEN POOLMAN

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Aphex Twin is dood, leve Analord! (nieuws) | OOR