nieuws

Aretha Franklin was meer dan de Queen of Soul

Vanochtend vroeg plaatselijke tijd is Aretha Franklin in het bijzijn van haar familie overleden. De Queen of Soul werd 76 jaar oud. Franklin was al enige tijd ziek.

Vorig jaar liet Aretha Franklin de wereld weten met pensioen te gaan. Het was mooi geweest. Na een laatste optreden in november voor het Elton John AIDS-fonds verscheen nog A Brand New Me, haar 42ste album, bestaande uit oude nummers die waren bewerkt door de Royal Philharmonic Orchestra.

Nadat haar moeder al jong stierf, stortte Franklin zich, met behulp van haar vader, op een muzikale carrière. Een eerste album, Songs Of Faith, verscheen in 1956 en bestond uit  liveopnames van een 14-jarige Aretha Franklin gemaakt in de kerk waar haar vader dominee was. Een carrière van meer dan zestig jaar volgde. Ze won achttien Grammy’s en had over de hele wereld grote hits als Respect, Chain Of Fools en natuurlijk Think.

Toch was Franklin niet meteen succesvol. Haar eerste studioalbum Aretha verscheen in 1961 redelijk anoniem en het duurde tot 1967, toen I Never Loved A Man The Way I Loved You verscheen, voordat ze tot de Queen Of Soul gekroond werd. Een titel die ze tot haar dood met verve droeg. Behalve met eigen nummers scoorde de zangeres veel hits met covers. Respect van Otis Redding van haar doorbraakplaat uit 1967 bijvoorbeeld, maar ook Until You Come Back To Me van Stevie Wonder en I Say A Little Prayer van Burt Bacharach behoren tot haar grootste hits.

Haar allergrootste hit is natuurlijk Think uit 1968, dat uitgroeide tot een van de eerste feministische lijfliederen. Franklin schreef het nummer met haar toenmalige man Ted White, van wie ze een jaar later scheidde. Sowieso kende het leven van de Queen of Soul vele diepe dalen. Op haar veertiende had ze al twee zoons (die opgroeiden bij hun overgrootoma) en later scheidde ze nog een keer. Daarnaast had de zangeres last van vliegangst en alcoholverslavingen die ervoor zorgden dat er nogal eens concerten werden afgezegd.

Ondanks haar turbulente leven is de invloed van Franklin tot op de dag van vandaag te voelen. Zo  trad ze op tijdens de inauguratie van Barack Obama en was ze een voorbeeld en inspiratiebron voor verschillende generaties zangeressen, van Whitney Houston tot Beyoncé. Aretha Franklin was meer dan de Queen of Soul.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met februari-releases!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met februari-releases!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Kies je eigen cd-pakket! Elke maand nieuwe titels!
abo-actie

Kies je eigen cd-pakket! Elke maand nieuwe titels!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Collectieve Prince-therapie bij The Revolution
concert
The Revolution

Collectieve Prince-therapie bij The Revolution

Alone in a world that’s so cold. Hoe ga je als fan om met het plotse verlies van je idool? ...

Aretha Franklin was meer dan de Queen of Soul (nieuws) | OOR