nieuws

Bart Chabot wint Jip Golsteijn-prijs met verhaal in OOR

Bart Chabot heeft de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2022 gewonnen voor zijn interview met Golden Earring-zanger Barry Hay in OOR. De prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro, werd maandagavond uitgereikt in poptempel Paradiso in Amsterdam.

Oudgediende Bart Chabot verscheen afgelopen december sinds lange tijd weer in OOR met zijn verhaal Hollands Glorie revisited, Bart Chabot ontmoet Barry Hay, waarmee hij – samen met Anton Corbijn – afscheid nam van de Golden Earring. Het verhaal kwam tot stand onder (eind)redactie van Willem Bemboom.

Volgens de jury laat het interview met Barry Hay zien hoe de kwaliteit van een schrijver een uitgekauwd journalistiek genre naar een hoger niveau kan tillen. Ook het criterium van ‘de Jipheid’ speelde een rol bij de keuze voor de winnaar.

Het winnende verhaal is hier te lezen. Ook OOR-redacteur Tom Engelshoven, Sander Donkers (Volkskrant), Menno Pot (Volkskrant) en Frank Provoost (NRC) maakten kans op de prijs. De jury sprak van een hoog niveau onder de inzendingen.

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs – vernoemd naar de in 2002 overleden Telegraaf-journalist – wordt elke twee jaar uitgereikt aan een journalist die volgens de jury in zijn of haar inzending blijk had gegeven van een originele invalshoek en een hoog niveau van schrijven. In 2018 won OOR-redacteur Thomas Snoeijs de prijs met een verhaal over Iggy Pop en Josh Homme: Lustig leven in tijden van sterfte.

Winnaar Bart Chabot met Marion en Trix Golsteijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome
concert

Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome

De aantrekkingskracht van Frederick John Philip Gibson is echt something else. Het fenomeen, groot geworden met sad bangers voor nachtelijke ...

Bart Chabot wint Jip Golsteijn-prijs met verhaal in OOR (nieuws) | OOR