nieuws

Bassist Andy Rourke (59) van The Smiths overleden

Andy Rourke van The Smiths is op 59-jarige leeftijd overleden. Gitarist Johnny Marr bevestigde vrijdag ‘met diepe droefheid’ dat zijn voormalige bassist is overleden na een lange strijd tegen alvleesklierkanker.

Rourke (links op de foto) was veel meer dan een braaf dienende bassist. Tussen het expressieve gitaarspel van Marr en de flamboyante zanger Morrissey wist hij de aandacht te pakken met bijzonder melodieuze en vaak complexe baslijnen.

Een aantal van The Smiths’ beroemdste songs, denk aan het melancholische doch stuwende There Is A Light That Never Goes Out, of het springerige This Charming Man, leunen grotendeels de baslijn van Rourke.

In de hoogtijdagen van The Smiths worstelde Andy Rourke met drugsverslaving, wat moeilijk te rijmen was met Morrisseys felle houding tegen druggebruik. In 1986 stapte hij tijdelijk uit de band voor een vruchteloze poging om te herstellen.

Na het uiteenvallen van The Smiths in 1987 werkte Rourke mee aan solowerk van Morrissey, later was hij onderdeel van Freebass, met twee andere befaamde bassisten uit Manchester: Gary Mounfield (The Stone Roses) en Peter Hook (New Order).

In een verklaring op Twitter zegt Marr: ‘Andy zal herinnerd worden als een vriendelijke en mooie ziel door degenen die hem kenden en als een buitengewoon begaafde muzikant door muziekfans.’

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Bassist Andy Rourke (59) van The Smiths overleden