nieuws

Bassist Andy Rourke (59) van The Smiths overleden

Andy Rourke van The Smiths is op 59-jarige leeftijd overleden. Gitarist Johnny Marr bevestigde vrijdag ‘met diepe droefheid’ dat zijn voormalige bassist is overleden na een lange strijd tegen alvleesklierkanker.

Rourke (links op de foto) was veel meer dan een braaf dienende bassist. Tussen het expressieve gitaarspel van Marr en de flamboyante zanger Morrissey wist hij de aandacht te pakken met bijzonder melodieuze en vaak complexe baslijnen.

Een aantal van The Smiths’ beroemdste songs, denk aan het melancholische doch stuwende There Is A Light That Never Goes Out, of het springerige This Charming Man, leunen grotendeels de baslijn van Rourke.

In de hoogtijdagen van The Smiths worstelde Andy Rourke met drugsverslaving, wat moeilijk te rijmen was met Morrisseys felle houding tegen druggebruik. In 1986 stapte hij tijdelijk uit de band voor een vruchteloze poging om te herstellen.

Na het uiteenvallen van The Smiths in 1987 werkte Rourke mee aan solowerk van Morrissey, later was hij onderdeel van Freebass, met twee andere befaamde bassisten uit Manchester: Gary Mounfield (The Stone Roses) en Peter Hook (New Order).

In een verklaring op Twitter zegt Marr: ‘Andy zal herinnerd worden als een vriendelijke en mooie ziel door degenen die hem kenden en als een buitengewoon begaafde muzikant door muziekfans.’

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome
concert

Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome

De aantrekkingskracht van Frederick John Philip Gibson is echt something else. Het fenomeen, groot geworden met sad bangers voor nachtelijke ...

Bassist Andy Rourke (59) van The Smiths overleden (nieuws) | OOR