nieuws

Bassist Andy Rourke (59) van The Smiths overleden

Andy Rourke van The Smiths is op 59-jarige leeftijd overleden. Gitarist Johnny Marr bevestigde vrijdag ‘met diepe droefheid’ dat zijn voormalige bassist is overleden na een lange strijd tegen alvleesklierkanker.

Rourke (links op de foto) was veel meer dan een braaf dienende bassist. Tussen het expressieve gitaarspel van Marr en de flamboyante zanger Morrissey wist hij de aandacht te pakken met bijzonder melodieuze en vaak complexe baslijnen.

Een aantal van The Smiths’ beroemdste songs, denk aan het melancholische doch stuwende There Is A Light That Never Goes Out, of het springerige This Charming Man, leunen grotendeels de baslijn van Rourke.

In de hoogtijdagen van The Smiths worstelde Andy Rourke met drugsverslaving, wat moeilijk te rijmen was met Morrisseys felle houding tegen druggebruik. In 1986 stapte hij tijdelijk uit de band voor een vruchteloze poging om te herstellen.

Na het uiteenvallen van The Smiths in 1987 werkte Rourke mee aan solowerk van Morrissey, later was hij onderdeel van Freebass, met twee andere befaamde bassisten uit Manchester: Gary Mounfield (The Stone Roses) en Peter Hook (New Order).

In een verklaring op Twitter zegt Marr: ‘Andy zal herinnerd worden als een vriendelijke en mooie ziel door degenen die hem kenden en als een buitengewoon begaafde muzikant door muziekfans.’

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement
bij een half jaar

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze muziekpakket uit. We hebben de ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Bestel de nieuwe OOR, met Queens Of The Stone Age, Christine And The Queens, Noel Gallagher, Altın Gün, Brutus & ...

Bassist Andy Rourke (59) van The Smiths overleden (nieuws) | OOR