festival

Best Kept Secret tips: OOR gidst je door de line-up

Best Kept Secret! Drie dragen flip-floppend over het strandje aan het Victoriameer, met de grootste hypes van het moment en gitaarbands die nog verser ruiken dan wat er uit de foodtrucks komt. Een blik op de festivalposter leert: het wordt doorlopen.

De headliners

Zeiden we gitaarbands? Bovenaan de poster is het vooral push the button geblazen. Met Aphex Twin als blikvanger. Hoe gaat Richard David James de lichte hysterie rondom zijn eerste bezoek aan Nederland in tien jaar beantwoorden? Ongetwijfeld op zijn eigen dwarse manier. Nog meer vragen: kunnen The Chemical Brothers nog steeds een festivalveld op zijn kop zetten? En is de broeierige electropop van Oscar And The Wolf een match met dit publiek? Het wordt spannend aan de top.

De hypes

Caroline Polachek, boeking van het jaar! Haar laatste album Desire, I Want To Turn Into You staat alvast genoteerd voor een toppositie in OOR’s Eindlijst en eerder dit jaar liet ze volwassen mensen krijsen als tieners in Paradiso. Volbloed popicoon en spannende kunstmevrouw ineen. Nog meer buzznamen? Trek je hipste outfit aan voor Japanese Breakfast, Alex G en Jockstrap. En in alle gevallen: wees op tijd.

Verwacht hoogtepunt

Heel wat kandidaten, maar ook zonder Keltisch zwaard tegen de nek kiezen we voor Lankum. Ook al zo’n spot on-boeking. Dankzij de nogal monumentale nieuwe plaat False Lankum staat de Ierse folkgroep op het vizier van iedereen met een zwak voor alles dat tokkelt, schuurt, zachtjes mijmert en keihard dronet. Wat een Geluid moet dat live opleveren. Drink er een stevige beker bier bij.

Oude bekenden

Als Paul Banks opeens met een confettikanon komt oplopen, melden we het meteen, maar verwacht niet veel nieuws bij Interpol. Stamgasten zijn het, met hun derde Best Kept Secret-show in tien jaar. Net als Kurt Vile, die hier eveneens de weg weet te vinden zonder het haar uit zijn ogen te vegen. Categorie ‘altijd goed’. Spannender is de comeback van The Mars Volta, tien jaar ouder sinds het laatste bezoek aan Nederland, maar zijn ze nog altijd even soepel in de gitaarvingers, stembanden en ledematen…?

Heeft wat te bewijzen

Is Best Kept Secret niet bij uitstek het festival waar Goldband dit jaar even níet moet staan? Naast de nodige popgevoeligheid proppen Boaz, Karel en Milo graag doorgesnoven stamphouse in hun festivalset. Het lijkt ons een vreselijke mismatch, daar aan het blotevoetenstrandje in Hilvarenbeek.

Verbreed je horizon.

De titel Best Kept Secret – maar dan écht – mag dit jaar naar de Mexicaanse singer-songwriter Silvana Estrada, die langzaamaan steeds meer fans bij elkaar tokkelt op haar kleine, viersnarige cuatro. Zoek haar laatste album Marchita op en noteer vast als vrijdagmiddagfavoriet. Ook zien: de alles-kan-alles-mag-pop van Sudan Archives (met viool) en onze lievelingsblackmetalband Terzij De Horde.

Daar is het feestje

De dj-tent van St. Paul (The Floor) verhuisde vorig jaar van een cornervlaggetje op het festivalveld naar de middenstip. Een centrale plek op het terrein, bruikbaar als afspreekplek, hangplek, uitslaapplek, eetplek én partyplek. Zeker als de gitaarversterkers ‘s avonds uitgaan, kun je hier het zand uit je slippers dansen op de beats van Pauls gast-dj’s – allemaal mensen met smaak, daar kun je van op aan.

En verder?

Bands, bands, bands. Zo’n beetje alle leuke gitaaracts van de afgelopen tijd lijken aanwezig. Zeker checken: de even sprankelende als gruizige gitaarpop van Alvvays, lekker speelse postpunkbands als The Cool Greenhouse, Crack Cloud en Cola, de overstuurde blijheid van Surf Curse en bovenal het New Yorkse cumgirl8, dat je als een hedendaagse, opgehitste Au Pairs alle hoeken van de Casbah gaat laten zien.

Best Kept Secret, 9 t/m 11 juni, Hilvarenbeek.

Openingsfoto Ben Houdijk

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Best Kept Secret tips: OOR gidst je door de line-up