nieuws

Bevrijdingsfestivals: OOR's tips

Zondag is het bevrijdingsdag. Vaste prik zijn de vele Bevrijdingsfestivals die door het hele land plaatsvinden. Sinds 1980 zijn er in verschillende steden festivals en sinds 1991 wordt ook de traditie van de Ambassadeurs van de Vrijheid opgezet, zanger Hessel is de eerste die in een helikopter het hele land door trekt. Vrijwel elke bekende muzikant, van Opgezwolle tot Di-Rect, is wel in een legerhelikopter van het ene naar het ander festival gevlogen. Dit jaar mogen zangeres Maan, DJ Sam Feldt en rapper Kraantje Pappie zichzelf Ambassadeur van de Vrijheid te noemen. Ook wij vliegen langs alle officiële bevrijdingsfestivals en kijken welke acts waar hun opwachting maken. Want ook al zijn de weersvoorspellingen slecht, met onze tips kan je alsnog een leuke bevrijdingsdag hebben.

Bevrijdingsfestival Amsterdam
Locatie: Westerpark
Ambassadeur van de Vrijheid: Kraantje Pappie
Verder de moeite waard: Een concert van Johan is altijd de moeite waard. Het album Pull Up kwam een jaar geleden uit na een radiostilte van ruim acht jaar. Pergola is een van de albums die ontegenzeggelijk in de Top 100 van beste Nederlandse albums aller tijden zal staan. De Hoornse band gaat sinds de terugkeer ‘gewoon’ door waar ze gebleven waren, goede indierocksongs zonder al te veel concessies of moeilijkdoenerij, gewoon Johan.

Bevrijdingsfestival Brabant
Locatie: De Pettelaarse Schans, Den Bosch
Ambassadeur van de Vrijheid: Sam Feldt
Verder de moeite waard: Merol is een van de meest gehypete artiesten van het moment, je zou er dus vanuit gaan dat de zangeres een tour langs verschillende Bevrijdingsfestivals zou doen. Niks is minder waar, de zangeres doet enkel een show in Brabant en vindt het verder wel welletjes. Dus als je de vrijheid wil vieren met songs als Ik Wil Een Kind Van Jou of Hou Je Bek En Bef Me, is dit jouw feest.

Bevrijdingsfestival Den Haag
Locatie: Malieveld
Ambassadeur van de Vrijheid: Sam Feldt
Verder de moeite waard: Bevrijdingsfestival Den Haag zet in op drie dingen: hiphop, dance en lokale acts. Want naast optredens van bijvoorbeeld Racoon, Jeangu Macrooy en Toontje Lager staan er voornamelijk rappers, dj’s en Haagse artiesten op de planken. Ook is het & Friends initiatief een jaarlijks terugkerend fenomeen op het Malieveld. Een Haagse act zet een show neer met een aantal buitenlandse muzikanten, dit jaar is het de beurt aan het Scheveningse duo Tumbleweed.

Bevrijdingsfestival Drenthe
Locatie: Baggelhuizerplas, Assen
Ambassadeur van de Vrijheid: Maan
Verder de moeite waard: Tape Toy was een van de blikvangers tijdens de vorige Popronde en in 2017 wonnen ze al de Amsterdamse Popprijs. In het kielzog van bands als EUT, speelt dit viertal rammelpop met een flinke millennial-saus. Vrijwel iedereen die deze band ziet spelen weet dat ze weleens groot zouden kunnen worden. Tevens de enige show die deze band dit jaar op een Bevrijdingsfestival speelt.

Bevrijdingsfestival Flevoland
Locatie: Esplanade, Almere
Ambassadeur van de Vrijheid: Kraantje Pappie
Verder de moeite waard: In Almere hebben ze een speciaal Guilty Pleasure-podium opgezet. Met een programmering met onder andere Belle Perez, Trafassi en Re-Play doet dit podium zijn naam meer dan eer aan. Daarnaast is er ook een duoshow van Donnie en Joost te zien op het festival. Aanvankelijk zou Ali B een thuiswedstrijd spelen, maar Ali bleek in het buitenland te zitten op bevrijdingsdag. Zodoende zijn de twee enfant terribles van de Nederlandse hiphop opgetrommeld voor een herhaling van de show waarmee ze al eerder in Carrè stonden.

Bevrijdingsfestival Friesland
Locatie: Binnenstad Leeuwarden
Ambassadeur van de Vrijheid: Kraantje Pappie
Verder de moeite waard: Lekker veel cumbia in Friesland dit jaar. Met feestband pûr sang La Pegatina en de, minstens zo feestelijke, groep met een onuitspreekbare naam Mamihlapinatapai is het swingen geblazen. De eerstgenoemde band heeft ongeveer iedere Nederlander wel een keer dronken laten meeblèren en springen. De andere groep is iets minder gericht op de grote feesten, en probeert ook de Spaanse muzikale traditie in stand te houden. Hoe dan ook, losse heupen zijn het devies.

Bevrijdingsfestival Gelderland
Locatie: Gevangentoren en omstreken, Wageningen
Ambassadeur van de Vrijheid: Sam Feldt
Verder de moeite waard: Dompel je onder in de wondere wereld van de coverbands. Op het
 Ev’Hands Tribute²-podium in het Torckpark staan op Bevrijdingsdag enkel bands die geen eigen repertoire spelen. Van Lynyrd Skynyrd via Red Hot Chili Peppers naar Alanis Morissette, alles komt langs. Het mooie hieraan is dat je hoe dan ook alle muziek woordelijk mee kunt zingen en dat je ook zeker weet dat je het leuk gaat vinden. Origineel? Nee, niet echt. Vermakelijk? Ontzettend!

Bevrijdingsfestival Groningen
Locatie: Stadspark, Groningen
Ambassadeur van de Vrijheid: Kraantje Pappie
Verder de moeite waard: Voor Ambassadeur Kraantje Pappie is de show in Groningen natuurlijk een thuiswedstrijd en een absolute must. Daarom is Alex van der Zouwen ook afsluiter op het Groningse Bevrijdingsfestival. Daarnaast is een optreden van Omar Souleyman ook altijd feest. De oud bruiloftzanger is nu een van de populairste feestdj’s met zijn arabisch geïnspireerde dansmuziek.

Bevrijdingspop Haarlem
Locatie: Haarlemmerhout
Ambassadeur van de Vrijheid: Sam Feldt
Verder de moeite waard: Als oudste Bevrijdingsfestival heeft Haarlem een speciale plek veroverd. Daarom is Haarlem ook de enige stad waar de naam niet Bevrijdingsfestival, maar Bevrijdingspop is. Ook is de line-up hier nog spannender dan in andere steden. Ronnie Flex, Miss Montreal, De Likt, ze staan allemaal alleen in Haarlem. Daarnaast speelt Jett Rebel een show in zijn eigen stadje, is Thijs Boontjes’ Dans- en Showorkest van de partij en komen zelfs de Fun Lovin’ Criminals langs.

Bevrijdingsfestival Limburg
Locatie: Centrum Roermond
Ambassadeur van de Vrijheid: Maan
Verder de moeite waard: Sinds de moord op vriend en collega-rapper Feis, is Winne zijn carrière op een andere manier gaan bekijken. Even overwoog Winston Bergwijn zelfs zijn microfoon aan de wilgen te hangen. De rapper koos er uiteindelijk toch voor door te gaan met rappen en houdt op die manier de geest van zijn overleden strijdmakker in leven. Verwacht een emotionele en bijzondere show, zoals alleen Winne die kan geven.

Bevrijdingsfestival Overijssel
Locatie: Park de Wezenlanden, Zwolle
Ambassadeur van de Vrijheid: Maan
Verder de moeite waard: Jay-Way is niet je alledaagse rapper. In plaats van tof doen, opscheppen en praten over drugs, geld en vrouwen, heeft de Amsterdammer een andere insteek. Enkel bedachtzame onderwerpen in zijn muziek, bijvoorbeeld over hoe hij zijn vriendin ontmoette bij de bijbellessen die hij volgde. Maar Jay-Way is geen softie hoor, de rapper opende voor grootheden als KRS-One en op de Popronde was hij een van de publiekstrekkers. Zeker even gaan kijken!

Bevrijdingsfestival Utrecht
Locatie: Park Transwijk, Utrecht
Ambassadeur van de Vrijheid: Kraantje Pappie
Verder de moeite waard: Amsterdam heeft Johan als gewaardeerde act van een paar jaar terug, Utrecht heeft Bettie Serveert. Als frontvrouw heeft Carol van Dijk al zo veel podia bestiert dat de band onderhand wel tot het meubilair van de Nederlandse muziekscene behoort. Maar ook de beloften worden niet over het hoofd gezien in Utrecht. Zo staan onder andere Figgie en EUT op het programma.

Bevrijdingsfestival Zeeland
Locatie: Binnenstad Vlissingen
Ambassadeur van de Vrijheid: Maan
Verder de moeite waard: Fata Boom is iets totaal nieuws voor Nederlandse begrippen. Een beetje als Die Antwoord, maar dan zonder het overdreven shockerende. Nee, Fata Boom gooit het over een andere boeg door wel het kleurrijke van acts als de Zuid-Afrikanen te pakken, maar dan op een lievere manier. Daarnaast wordt de act niet gelet door gender of welke andere vorm van beperkingen. Fata Boom is een van de leukste hiphop-geïnspireerde acts in Nederland op dit moment.

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland
Locatie: Het Park (Euromast), Rotterdam
Ambassadeur van de Vrijheid: Sam Feldt
Verder de moeite waard: David Vunk kan niet ontbreken op een Rotterdams feestje. Met zijn volledig doorgesnoven uiterlijk draaide de dj eerder al ongeveer elk festival in Nederland stuk. Vunk is los van het feit dat hij er bijzonder uitziet, ook nog eens goed in het opjutten van een menigte, dus met hem gaat er hoe dan ook gedanst worden. Ook Tusky is heel goed in het aan de praat krijgen van grote drommen mensen, maar op een andere manier dan Vunk. De band die voortkwam uit de restanten van John Coffey geeft zelf in elk geval aan all about energy te zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie
muziek in coronatijd

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic
nieuws

Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic

Metacritic, de bekende website die het gemiddelde oordeel van albumrecensies berekend, heeft een nieuwe nummer 1 in zijn top 100 ...

Bevrijdingsfestivals: OOR's tips (nieuws) | OOR