best kept secret

Black Midi laat echt niemand koud of onberoerd

Mathematische virtuositeit. Ik zie bezoekers verwonderend kijken, anderen in extase van bewondering, weer andere mensen hoofdschuddend een weg banen naar een rustiger deel van het terrein van Best Kept Secret. Stage Two is nagenoeg volgelopen voor Black Midi, ondanks het relatief vroege tijdstip en de ongetwijfeld meest ingewikkelde muziek die er in het hele weekend van het podium spat. Het Londense viertal laat in ieder geval niemand koud of onberoerd.

Fotografie Hub Dautzenberg

Het geeft de burger moed dat zoveel mensen Black Midi live omarmen, of er anders toch moeite voor willen doen. Anders dan bijvoorbeeld Froukje, op diezelfde plek een dag eerder, is deze band voor veel mensen een goed bewaard geheim. Sommige bezoekers die de band voor het eerst horen denken aan een free jazz-uitvoering van een (post)rockband vol ADHD’ers. Dat is het niet. De band speelt weliswaar los, maar alle composities zijn exact zo gecomponeerd en mathematisch in elkaar gestoken. Het vergt enorm veel concentratie, virtuositeit en uren repeteren om die dynamische tracks live zo overtuigend neer te kunnen zetten.

Commercieel is anders, toch overheerst bij de diehards die bleven staan het gevoel met een stel meesterlijke genieën te maken te hebben. Dit weekend zal niemand harder en preciezer een drumkit beroerd hebben dan Morgan Simpson. Wat een beest, met diploma, want ik geef het je te doen, al die afwijkende maatsoorten en berekende breaks. Black Midi zet je regelmatig op het verkeerde been, waardoor je, eenmaal toch even headbangend over dat andere been struikelt. Toetsenist Seth Evans zou in een andere samenstelling, of solo, ook hoge ogen gooien met zijn spel op North Sea Jazz, als hij dat zou willen. En de zangers Geordie Greep en Cameron Picton hebben niet alleen van alles te melden over verlangen, Marlene Dietrich en de hel, ze zijn individueel ook machtig op gitaren, bassen en synths.

Zelden zo’n eigengereid zooitje geregeld gezien, want stiekem blijft alles tot op de millimeter kloppen. Want wat is dit allemaal? Mathcore, avant garde noise, postpunk, progrock, jazzfusion? En horen we daar speels ook niet een baslijntje uit James Bond voorbijkomen en passeert daar plots ook niet een stukje uit Atlas van Battles? Kort maar, want deze heren zijn snel verveeld en razendsnel stoot het ene ritmische hoogstandje het andere melodieuze hoogtepunt omver. Wie nog altijd geen idee heeft hoe deze compromisloze band klinkt, hier een aantal ook heerlijk met elkaar botsende referenties: Mars Volta meets Frank Zappa tijdens een concert van Rush in de overdrive met Mastodon in het voorprogramma.

Deze kinderen van King Crimson hebben weliswaar de punk ontdekt, maar ze moesten toch ook iets met die conservatoriumopleiding. En sta er maar niet van te kijken als, gelet op de jazzy touch en een aantal flarden van old fashioned popsongs, Black Midi ooit ook nog eens met hun eigen soort A Night At The Opera aan komt zetten. Oké, je wordt er soms ook een beetje moe van, want dit is ongetwijfeld de band met de meeste akkoorden en tempowisselingen per vierkante decibel. Maar wat een grandioze muzikanten. Respect!

Gezien: Best Kept Secret 2022, Stage Two, zondag (14.00 uur). Lees hier al onze verslagen van Best Kept Secret.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Black Midi laat echt niemand koud of onberoerd