nieuws
Pop

Boekrecensie: Bob Dylan Compleet

Bob Dylan Compleet, da’s drie kilo schoon aan de haak. 673 pagina’s dik. Het Verhaal Van De 492 Songs, aldus de subtitel van dit lijvige (vertaalde) werk van Parijzenaars Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon, die deze tour de force eerder uithaalden met het oeuvre van The Beatles.

De bronnenlijst achterin het boek vermeldt 172 (!) Dylan-boeken en nog eens een stuk of zestig interviews in kranten en tijdschriften. Wat de vraag rechtvaardigt: verdient deze stoeptegel een plek op de plank tussen al die andere boeken? Voegt Bob Dylan Compleet iets toe? Nee, maar dat lijkt ook niet de ambitie te zijn. Dit is Dylan voor Dummies, lekker compact en overzichtelijk, per liedje één pagina, soms twee of drie pagina’s, chronologisch gerangschikt, regulier werk én outtakes. Meer een naslagwerk dan een boek. Je bladert er wat doorheen, houdt eens stil bij een van je favoriete liedjes en leest nog eens hoe het ook alweer zat, met wie, waar en wanneer en soms ook waarom. Inspiratie, locatie, productie – de kale feiten. En wanneer speelde Bob ‘m live? En hoe vaak?

Een beetje Dylan-volger zal onmiddellijk zijn stukgelezen exemplaren van Revolution In The Air: The Songs Of Bob Dylan Vol. 1: 1957-73 en Still On The Road: The Songs Of Bob Dylan Vol. 2: 1974-2008 van Dylan-exegeet Clinton Heylin uit de kast trekken en de vele overeenkomsten opmerken. Het is alsof de Fransen Heylins bomvolle Dylan-bijbels in één aantrekkelijk prentenboek hebben willen samenvatten. En dan ook nog eens vertaald in het Nederlands, voor alle gemak. Helaas is de opmaak te oubollig voor een geslaagd koffietafelboek en inhoudelijk is er ook wel wat op aan te merken. Het zijn moeizame teksten; er wordt (bijna) 500 keer erg veel informatie in 500 woorden gepropt. Het feitenrelaas zit het verhaal in de weg. Het is droge kost, té compleet, en de samenstellers vervallen ook nog eens regelmatig in herhaling. ‘Op poëtisch niveau is de invloed te herkennen van Blake, Rimbaud en Ginsberg’, lezen we in het lemma Sad-Eyed Lady Of The Lowlands, en niet voor de eerste keer. Pas echt storend zijn de vele muso-opmerkingen als: ‘Vlak voor het eind van het nummer, rond 2:08, is een pedalsteelgitaar te horen. Het zou kunnen dat een pedalsteelgitaar is gebruikt, maar het is ook mogelijk dat [Robbie] Robertson op slide- of bottleneckgitaar speelde, of een volumepedaal heeft gebruikt om de toon te doen aanzwellen.’ Je zou denken dat er wel een interessantere observatie bij Quinn The Eskimo (The Mighty Quinn) is te plaatsen. Soit. Voor 50 euro weet je als Dylan-beginner die iets in de krant gelezen heeft over een Nobelprijs alles.

BOB DYLAN COMPLEET door Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon is uitgegeven door W Books.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Boekrecensie: Bob Dylan Compleet (nieuws) | OOR