nieuws

Celeste door BBC uitgeroepen tot grootste poptalent van 2020

Ieder jaar maakt de BBC een lijst met daarop de grootste muzikale talenten. Muziekcritici en andere prominenten hebben Celeste verkozen tot winnaar van de BBC Sound of 2020. Zo’n eerste plek is zeker wat waard. De zangeres uit Groot-Britannië voegt zich bij artiesten als 50 cent, Adele, Keane, Ellie Goulding, Jessie J, Michael Kiwanuka en Sam Smith.

Celeste maakt gedragen Britse soul, vergelijkbaar met Amy Winehouse en Adele, maar ook met Amerikaanse sterren Ella Fitzgerald en Billie Holiday. Prachtige, intieme liedjes die dicht bij het hart liggen, gezongen met emotionele precisie.

Op 16-jarige leeftijd schreef Celeste het nummer Sirens , een ode aan haar vader, dat opviel bij een manager. Kort erna tekende ze bij Bank Holiday Records, het label van Lily Allen, waar ze ook haar debuut-EP Milk And Honey uitbracht in 2017. Jaren later tekende ze bij het grotere Polydor en haar tweede EP, Lately, verscheen afgelopen jaar in maart. Haar hit Strange betekende haar definitieve doorbraak.

De kenners zijn het erover eens: Celeste zou zomaar the next big thing kunnen zijn. Ze mocht al op tournee met Michael Kiwanuka, Janelle Monáe en Neneh Cherry. Bovendien heeft Elton John laten weten enorm fan te zijn.

De tweede plek gaat naar Easy Life, een band die drie jaar geleden zonder nadenken is ontstaan in een kroeg in Leicester. Veel bands maken er een kunst van om zoveel mogelijk genres toe te eigenen, maar Easy Life is daadwerkelijk lastig te labelen. Hiphop, jazz, neosoul, house, ambient, dub en meer. Ze zijn muzikaal en eigenzinnig en zeker de moeite waard. Luister bijvoorbeeld naar het eclectische Nightmares en het melancholische Pockets.

De derde plek is voor Yung Blud, het pseudoniem van voormalig Disney-acteur Dominic Harrison. De 22-jarige Engelse zanger maakt punk-pop en wijkt niet voor zware onderwerpen zoals zelfdepreciatie, eenzaamheid en verschillende politieke kwesties. Zijn grootste hit is I Think I’m Okay, waarin hij wordt bijgestaan door Travis Barker en Machine Gun Kelly. Maar luister bijvoorbeeld ook eens naar het minder bekende Loner, dat doet denken aan de punk-pop van twintig jaar geleden.

Als je komende week naar Eurosonic gaat, tref je misschien Joy Crookes, de nummer vier op de lijst. De Britse neo-soul zangeres heeft een doorleefde stem terwijl ze nog maar 21 jaar is. Vergelijkbaar met Erykah Badu en ook weer Amy Winehouse. Crookes wordt niet alleen door de BBC getipt, maar ook door NME en MTV. Mocht je nieuwsgierig zijn: ze staat volgende week vrijdag in Huize Maas om 20:45.

Nog een Eurosonic-act. Op nummer vijf staat Inhaler. Nostalgische new wave. Denk aan The Cure en Joy Division, maar ook het hedendaagse Kings Of Leon en The 1975. En ja, het moet gezegd worden: de leadzanger is de zoon van U2’s Bono. Goed, dat is eruit. Ook zeker het luisteren waard. De Ieren spelen aankomende woensdag in Huize Maas tussen om 23:45.

Daarmee is de top vijf afgerond. Er blijft echter genoeg moois over. Eurosonic-acts Arlo Parks, Georgia en Squid zijn terug te vinden bij de eervolle vermeldingen.

Lees meer

House en techno boden de inspiratie op het nieuwe album van Georgia en de gehanteerde apparatuur en instrumenten zijn dezelfde als in de hoogtijdagen van de dancescene. Vader Neil Barnes – tevens de spil van Leftfield – zag dat het goed zat. En niet alleen hij. Lees hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk
Film

Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk

Bitterzoet: de concertfilm is in essentie wat de titel aangeeft dat het is: een concertfilm. In pakweg anderhalf uur spelen ...
Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen
concert
jett rebel

Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen

Bezoekers nemen maandagavond in Paradiso plaats aan ronde tafeltjes die keurig anderhalf meter van elkaar gescheiden staan met daarop een ...

Celeste door BBC uitgeroepen tot grootste poptalent van 2020 (nieuws) | OOR