column

'Elke prik brengt ons iets dichter bij Lowlands'

Meningen, dat leert dit tijdperk wel, moeten vaker worden bijgesteld dan dat fucking virus muteert. Geen grotere sucker dan de columnist van een maandblad. Jullie lezen dit minimaal tien dagen nadat ik dit schrijf. En ik heb de laatste maanden mijn lesje wel geleerd: veel wat ik op moment A stellig dacht en opschreef, dacht ik op moment B (vaak nog geen 24 uur later) precies omgekeerd. Optimisme en pessimisme wisselen elkaar in hoog tempo af, je snapt niet hoe je brein het kan opbrengen.

Foto Bart Heemskerk

De moderne mens verschilt niet zo gek veel van de oude Griek (raadpleegde het orakel) of de middeleeuwer (tuurde in z’n eigen pispot). Verlichting, wetenschap en data-analyses my ass, op de tast waden we door een werkelijkheid vol mysteries, onverwachte wendingen en tegenslagen, daarbij angstvallig speurend naar ‘signalen’ die ons houvast, troost en verlossing kunnen geven. Een vorm van magisch denken waarbij – en deze gedachte wordt maatschappelijk breed gedragen – het fenomeen ‘festival’ als De Heilige Graal fungeert. Het licht aan het eind van de tunnel, daar waar het oude normaal weer écht het nieuwe normaal wordt, waar alles weer mooi en goed, zorgeloos en vrij is.

Voor mijn eigen toekomstperspectief navigeerde ik de laatste maanden op ‘signalen’ op internet over festivals als een schipper uit de tijd dat men nog dacht dat de aarde plat was. Als een jojo, dat ook.

Uit het logboek: december 2020, ik schiet vol, immense euforie als de onverschrokken Denen de line-up van Roskilde 2021 bekend maken: Kendrick Lamar komt! Thom Yorke, Big Thief, Fontaines D.C., FKA Twigs, Tyler, The Creator, Slowthai. Januari 2021: zwaar te moede werp ik het hoofd in de schoot. De Britten cancelen Glastonbury definitief voor komende zomer. Schrijf Kendrick maar op je buik. Maar dan, ook in januari: halleluja! De Nederlandse overheid stelt een garantiefonds van 300 miljoen in voor festivals na 1 juli, zodat die toch aan hun voorbereiding en organisatie kunnen beginnen. Een financieel vangnet voor als het onverhoopt toch niet doorgaat. Triest bijeffect lijkt dat daarmee een streep kan worden gezet door festivals vóór 1 juli (tenzij deze zich verplaatsten naar na die datum).

En hoe moet het nu met het clubcircuit, kriebelt het in de hersenpan. Je ziet steeds maar een slak waar je een haas had verwacht. Je krijgt ook maar niet de indruk dat de uitvoerders van Operatie Vaccinatie zich bewust zijn van De Heilige Graal. Terwijl iedere volgende prik ons toch echt weer een millimeter dichter bij Lowlands brengt.

De Heilige Graal is de werkelijke eindbestemming van het exitplan. Daar gaat pas werkelijk exit music klinken. Ondertussen zetten plunderende wappies en boze medelanders binnensteden in de hens en leveren grimmig strijd met de politie. Ook dat is natuurlijk een signaal. Dat zullen we met z’n allen moeten duiden (de verkiezingen komen eraan). De aarde is niet plat en we vallen er niet af, maar door die geweldsuitbarstingen voelen de festivals ineens weer een stuk verder weg. Gelukkig denk ik morgen vast iets anders.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Altin Gün: Turks erfgoed voor een nieuwe generatie
interview

Altin Gün: Turks erfgoed voor een nieuwe generatie

Op hun nieuwe plaat Yol slaat het Amsterdams-Turkse collectief onmiskenbaar nieuwe paden in. In gesprek met de kopstukken van een ...
Recensie: 'Carnage' haalt het beste in Cave naar boven
track by track

Recensie: ‘Carnage’ haalt het beste in Cave naar boven

Carnage (Bloedbad) borduurt in zekere zin verder op het muzikale procedé achter Ghosteen. Tegelijkertijd zijn de nummers veel rustelozer ...
Voor slechts 2,95 euro lees je alles van OOR digitaal!
abo-actie

Voor slechts 2,95 euro lees je alles van OOR digitaal!

Neem nu een abonnement op OOR.NL Premium en krijg de eerste maand gratis! Daarna betaal je €2,95 per maand (maandelijks ...

'Elke prik brengt ons iets dichter bij Lowlands' (column) | OOR