boek

Concerto blijft al 65 jaar trouw aan zijn eigen sfeer

Vergeleken met onze eigen stoeptegel Want More? Het Beste Van 50 Jaar OOR vallen alle boeken natuurlijk in het niet. Desondanks was ik wat teleurgesteld toen ik de omvang zag van Concerto – Greatest Record Store On Earth, een boek(je) over 65 jaar Concerto. Gelukkig komt er in september bij De Bezige Bij alsnog een zeer uitgebreide geschiedenis van deze hoofdstedelijke platenzaak uit, zonder doublures met deze uitgave.

Concerto zelf noemt dit een fotoboek, waarin de nadruk ligt op de ontstaansgeschiedenis van de winkel en hoe die in de vorige eeuw uitgroeide tot de wereldzaak die het nu is. Concerto opende op 26 november 1955, maar mocht in eerste instantie geen platen verkopen omdat er elders in de straat al een platenzaak zat. Snaren, mondharmonica’s en blokfluiten vormden het belangrijkste assortiment. Niet veel later startte de verhuur van pick-ups, inclusief vijftig ‘populaire moderne grammofoonplaten’. Dit was de aanzet tot het verkopen van tweedehands platen. Dat was iets nieuws in die tijd en het bleek een gat in de markt. In de jaren vijftig en zestig had de jeugd immers weinig geld om platen te kopen.

De faam van Concerto werd in de jaren zeventig door de opkomst van de langspeelplaat alleen maar groter. Dit alles wordt verteld aan de hand van herinneringen van eerste eigenaar Gijs Molenaar en zijn zoon Wouter, die als 17-jarige al in de zaak stond. Daarnaast zijn veel foto’s te zien van het interieur van de winkel, waarbij de hoeveelheid draaitafels waarop klanten platen konden beluisteren kenmerkend is. Concerto is in de loop van de tijd uitgegroeid van één pand naar vijf panden, inclusief omvangrijke koffiehoek, maar nog steeds is het sfeervolle bruinekroegkarakter en de kruip-door-sluip-door-inrichting uit de beginperiode behouden.

Tekenend voor deze situatie is de een foto met cd-rekken van eind jaren tachtig. Deze metalen stellages van vier verdiepingen bleken dusdanige Fremdkörpers dat ze na een jaar al de deur uit gingen en werden vervangen door donkerbruine houten cd-bakken. Tegenwoordig staat de zaak weer vol met vinyl en als de coronaperiode voorbij is, kunnen we ook weer naar hartenlust platen luisteren, want Concerto blijft al 65 jaar trouw aan zijn eigen sfeer.

CONCERTO – GREATEST RECORD STORE ON EARTH door Ewoud Kieft is verschenen bij uitgeverij Concertobooks.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Tip voor vaderdag: het beste van OOR in een zwaar boek!
pre-order

Tip voor vaderdag: het beste van OOR in een zwaar boek!

De eerste druk was binnen no-time uitverkocht, maar inmiddels ligt er een verse voorraad van 'Want More? Het beste van ...
Foo Fighters halen woede van anti-vaxxers op de hals
nieuws

Foo Fighters halen woede van anti-vaxxers op de hals

Bij het eerste Foo Fighters-concert in ruim een jaar werd geprotesteerd door anti-vaxxers. Een groep dook op bij een optreden in ...
Iggy Pop voor exclusieve show naar Utrecht
nieuws

Iggy Pop voor exclusieve show naar Utrecht

Iggy Pop komt op 22 juni naar Utrecht voor een 'onvervalste Iggy Pop-show'. Dit zal de enige show in Nederland ...

Concerto blijft al 65 jaar trouw aan zijn eigen sfeer (boek) | OOR