nieuws

Cream-drummer Ginger Baker op 80-jarige leeftijd overleden

Vanaf halverwege jaren zestig tot ver daarna voerde Ginger Baker de lijst aan met rockgrootheden die als eerste zouden gaan. Maar hij was een taaie; als muzikant, als bandmaat, als mens. De drummer overleed zondagochtend uiteindelijk op 80-jarige leeftijd. Hij kampte al een half leven met gezondheidsproblemen door zijn rauwe levensstijl vol drugs (heroïne) en knokpartijen.

Ginger Baker was de even bevlogen als opvliegende drummer van het allereerste powertrio van de rock & roll: Cream. In de goede twee jaar dat hij, Eric Clapton en Jack Bruce het met elkaar uithielden, maakten ze vier albums (waaronder één meesterwerk: Disraeli Gears, 1967) en groeiden ze uit tot een van de grootste live-acts van de sixties.

De ruzies binnen de band, veelal te wijten aan de knallende karakters Baker en Bruce, zijn even legendarische als hun grootste hits (Sunshine of Your Love, White Room), maar muzikaal pasten ze perfect bij elkaar als jazzy ritmesectie. In nummers met lange, geïmproviseerde stukken leverden ze samen met Clapton ware veldslagen.

Andere bands waarin Baker speelde waren Blues Incorporated, Blind Faith, Hawkwind en in zijn eigen band Ginger Baker’s Air Force, maar daarmee zou hij nooit het succes van Cream evenaren. Het overlijden van de drummer maakt Eric Clapton het enige nog levende lid van het driespan: bassist Jack Bruce is vijf jaar geleden al aan een leverziekte gestorven.

Foto: Zoran Veselinovic.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Libertines
Club OOR
The Libertines

The Libertines

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...
Nick Cave and the Bad Seeds naar Ziggo Dome en Sportpaleis
nieuws

Nick Cave and the Bad Seeds naar Ziggo Dome en Sportpaleis

Nick Cave gaat - naast zijn eerder aangekondigde Conversation-avonden - op tournee met de Bad Seeds in 2020. Op 29 ...
OOR viert zijn 1000e editie! Een historie in honderdtallen
nieuws

OOR viert zijn 1000e editie! Een historie in honderdtallen

Duizend bommen en granaten, het is zover! Zo luidde ongeveer de vreugdekreet afgelopen zomer, toen een vage notie (‘Zouden we ...

Cream-drummer Ginger Baker op 80-jarige leeftijd overleden (nieuws) | OOR