nieuws

DAF-zanger en electropionier Gabi Delgado (61) overleden

Gabi Delgado-López, zanger van Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF), is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat laat medeoprichter Robert Görl weten in een Facebookbericht. Samen vormden ze de belangrijkste leden van de radicale electropunkband die begin jaren tachtig ageerde tegen álles wat maar riekte naar autoriteit, traditie en zelfs rock & roll.

De band ontstond in 1978 uit het gedachtegoed van de punk en de bloedserieuze Neue Deutsche Welle. Het resulteerde in minimalistische, ontspoorde electropunk, ingezet als vehikel om alle taboes van het nog bemuurde, naoorlogse Duitsland op het verbouwereerde publiek af te vuren.

Alles Ist Gut, met daarop Der Mussolini, is nog altijd de kroon op het werk van DAF, de plaat die de Neue Deutsche Welle een dansbaar gezicht gaf. De invloed van deze plaat wordt vooral gevoeld in industrial- en EBM-kringen, waar zwart leer, stoere kretologie en suggestieve homo-erotische associaties in goede aarde vielen.

De band, aanvankelijk een radicaal curiosum, bleek uiteindelijk z’n tijd ver vooruit toen house en techno eenmaal hun intrede deden in de clubscene.

Lees ook

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?'
muziek in coronatijd

‘ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

DAF-zanger en electropionier Gabi Delgado (61) overleden (nieuws) | OOR