nieuws

DAF-zanger en electropionier Gabi Delgado (61) overleden

Gabi Delgado-López, zanger van Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF), is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat laat medeoprichter Robert Görl weten in een Facebookbericht. Samen vormden ze de belangrijkste leden van de radicale electropunkband die begin jaren tachtig ageerde tegen álles wat maar riekte naar autoriteit, traditie en zelfs rock & roll.

De band ontstond in 1978 uit het gedachtegoed van de punk en de bloedserieuze Neue Deutsche Welle. Het resulteerde in minimalistische, ontspoorde electropunk, ingezet als vehikel om alle taboes van het nog bemuurde, naoorlogse Duitsland op het verbouwereerde publiek af te vuren.

Alles Ist Gut, met daarop Der Mussolini, is nog altijd de kroon op het werk van DAF, de plaat die de Neue Deutsche Welle een dansbaar gezicht gaf. De invloed van deze plaat wordt vooral gevoeld in industrial- en EBM-kringen, waar zwart leer, stoere kretologie en suggestieve homo-erotische associaties in goede aarde vielen.

De band, aanvankelijk een radicaal curiosum, bleek uiteindelijk z’n tijd ver vooruit toen house en techno eenmaal hun intrede deden in de clubscene.

Lees ook

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!
het poparchief

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!

We gaan iets leuks doen. Nu heel het land toch zo'n beetje in lockdown zit, unlocken wij het OOR-archief. Of minder ...
Blauwe Vear
album
Jack Poels

Blauwe Vear

‘Een Americana-album uit America’, zo noemt de trotse labeleigenaar het. Een ex-Limburger die het ook was opgevallen dat zanger-liedjesschrijver Jack ...
Gigaton
album
Pearl Jam

Gigaton

Bijna zeven jaar hebben we erop moeten wachten: een nieuw Pearl Jam-album. OOR’s meest gestaalde Pearl Jam-watcher recenseert 'Gigaton', track ...

DAF-zanger en electropionier Gabi Delgado (61) overleden (nieuws) | OOR