nieuws
Pop

David Byrne stelt streaming deals aan de kaak

In een artikel in The New York Times roept David Byrne op tot meer transparantie van platenlabels en streamingdiensten. Volgens de Talking Heads-frontman is er voor artiesten veel onduidelijkheid over de uitbetaling van royalties en hoeveel daarvan uiteindelijk bij de artiest terecht komt.

‘Streamingdiensten bestaan bij de gratie van de platenlabels (met name de grote drie: Sony, Universal en Warner) en geheimhoudingsovereenkomsten behouden alle partijen er van meer transparantie te bieden’, aldus Byrne in het artikel dat hij Open De Zwarte Doos Van De Muziekindustrie heeft genoemd. Hij vroeg zich af hoe Apple Music de royalties berekende tijdens hun drie maanden tellende gratis proefperiode en nam daarop contact op met de Amerikaanse techgigant. ‘Ze vertelden me dat ze dat alleen vertelden aan de auteursrechthebbenden (dat zijn de labels). Nu heb ik mijn eigen label en ik bezit het auteursrecht op enkele albums, maar toen ik bij mijn distributeur informeerde, zeiden zij: ‘Je kunt het contract niet inzien, maar als je jouw advocaat met de onze laat bellen, dan kunnen we wellicht wat vragen voor je beantwoorden’.

Byrne is overigens wel fan van het streamingmodel en zegt dat dit eigenlijk het beste moment in muziekgeschiedenis ‘zou moeten zijn’.

Foto: Andrea Sartorati (cc)

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Metallica overdondert ook van een afstandje
concert
Metallica

Metallica overdondert ook van een afstandje

De vorige keer dat Metallica in Amsterdam optrad, was dat voor twee – relatief – intieme concerten in de Ziggo ...
Smashing Pumpkins is luid, rauw en intens in AFAS Live
concert
The Smashing Pumpkins

Smashing Pumpkins is luid, rauw en intens in AFAS Live

Eindelijk weer in de oude bezetting zijn de Smashing Pumpkins van Billy Corgan bezig aan een Europese tournee. En toch ...
Bon Jovi kan niet tegenvallen in het Goffertpark
concert
Bon Jovi

Bon Jovi kan niet tegenvallen in het Goffertpark

Het is een van de succesvolste bedrijven in de muziek. De BV Bon Jovi staat al jaren in de lijst ...

David Byrne stelt streaming deals aan de kaak (nieuws) | OOR