nieuws

De 5 albums en tracks van deze week: Tindersticks, Meindert Talma, Billie Eilish e.a.

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En – zeker zo belangrijk – waar hou je op? OOR‘s hoofdredacteuren Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (beheerder van de redactieplaylist) selecteren de albums en tracks die je écht moet horen.

Albums van de week

Tindersticks
No Treasure But Hope

Wie had in 1993 gedacht dat dit magistrale treurwilgenorkest het zo lang zou volhouden? No Treasure But Hope is alweer het twaalfde album, de Claire Denis-soundtracks niet meegerekend. Er staan fraaie en herkenbare rustpunten tussen en als geheel klinkt het in korte tijd opgenomen No Treaure But Hope fris en ontspannen. Lees hier de volledige recensie.

Mount Eerie
Lost Wisdom pt. 2

Op A Crow Looked At Me (2017) bezong Phil Elverum de dood van zijn vrouw zoals geen andere singer-songwriter eerder over de dood zong. Op Lost Wisdom Pt. 2 probeert hij – na zijn breuk met actrice Michelle Williams – opnieuw verdriet van zich af te musiceren, op vrijwel exact dezelfde wijze als voorheen: zo rauw en gedetailleerd mogelijk.  Lees hier de volledig recensie.

Bonnie Prince Billy
I Have Made A Place

I Have Made A Place is het eerste album van Bonnie ‘Prince’ Billy met eigen materiaal sinds het door ons als ‘sober, somber en prachtig’ omschreven Wolfroy Goes To Town uit 2011. Ditmaal doet Oldham aan Americana en, soms zwierige, folk. Het blijkt een middenklasser in zijn oeuvre. Lees hier de volledige recensie.

Barry Hay & JB Meijers
For You Baby

Een coverplaat waarop Hay zijn favoriete nummers doet, daarbij begeleid door Meijers. Een deel van de songkeuze is zoals je die van een oude rocker mag verwachten: Sweet Jane (Lou Reed), Such A Night (Dr. John) en I’m On Fire (Bruce Springsteen). Maar er zijn ook verrassingen. ‘Fijn om Barry Hay eens zo speels en los te horen zingen.’ Lees hier de volledige recensie.

Meindert Talma
De Domela Passie

Op 18 november was het honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis overleed. In negen lange tracks  en zeven kortere uiteenzettingen belicht Talma zowat het complete levensverhaal van deze politicus, sociaal-anarchist en antimilitarist. ‘Het meest prestigieuze, verst doorgevoerde conceptalbum van dit Friese orakel tot nu toe’. Lees hier de volledige recensie.

Tracks van de week

De Staat & Rico & Sticks
0.0

‘Tjonge jonge man, je maakt wat mee.’ Rico doet een doekje open. ‘Knetterleip’ wat ie allemaal meemaakt. En dan Sticks, stresskip uit Zwolle. Ze zoeken hulp in Nijmegen, waar Torre en zijn mannen een schouder om hen heen slaan. De Staat vs Rico & Sticks – kan het nog beter? In Nederland is dit wel de top van de Olympus, en daar rocken de heren de concurrentie ongenadig vanaf. Het is aftellen tot de ontploffing. ‘Fuck it, geen flauwekul. Drie, twee, een, nul.’

Yizzy & Dizzee Rascal
Back It

Judgement Night volgens Yizzy & Dizzee. Net als je denkt dat Torre en zijn Opgezwolle-vrienden de lat te hoog hebben gelegd voor de rest van het veld komt deze Britse grime-dubstep-metalcrossover eroverheen denderen. Als het losbrandt, de rage inkickt, are you gonna back it? Het lijkt een oproep tot het massale moshpit. Die cirkel van De Staat, die gaat eraan.

Billie Eilish
everything i wanted

In onderkast, want zo heeft Billie het graag. Het is weer zo’n slaperig, ietwat mistroostig popliedje dat The xx zou schrijven als ze in Jamie XX niet zo’n geniale producer en beatmaker zouden hebben. Beslist beter dan het gros dat je op de radio hoort, maar het kan allemaal veel scherper, intenser, doorleefder, avontuurlijker, ook op de slaapkamer van een zeventienjarige.

Eerie Wanda
Cars And Parties

Na de uitpuilende zaal voor Cate Le Bon op Le Guess Who? verwachten we ook een eclatant succes voor onze eigen Eerie Wanda, dat meisje uit de periferie van Jacco Gardner. Marina Tadic uit Nijmegen, singer-songwriter met Kroatische roots en een voorliefde voor sixties psychedelica en baroque pop. ‘There’s too many cars round here’, citeert ze Drag City-artieste Edith Frost, wier origineel te vinden was op haar derde album Wonder Wonder uit 2001. Wonderful.

Dogleg
Fox

Laten we rockend het weekend ingaan. Dogleg uit Michigan is zo’n zeldzame rockband die de indienerds, emokids en punkrockers in een dampende pogo verenigt. Zo’n band als Japandroids, PUP, Joyce Manor, Sorority Noise of meest recentelijk Tiny Moving Parts. Lekker uptempo, grungy, boos genoeg om geloofwaardig te zijn, maar niet drammerig of puberaal, met Alex Stoitsiadis als de heerlijk rauwe strot die alles bij elkaar zingt/brult. Fox is het eerste voorproefje van debuut Melee (na een EP in 2016, Remember Alderaan?). We zijn benieuwd.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

'Het virus is nog niet klaar met de popmuziek'
muziek in coronatijd

‘Het virus is nog niet klaar met de popmuziek’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
Onze favoriete albums van de eerste helft 2020
special

Onze favoriete albums van de eerste helft 2020

2020 maakt er een modderboel van, maar hey, we zijn op de helft: 1 juli. Tijd voor ons traditionele ‘tussenstandje’ dus: de ...
Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)
het poparchief

Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)

30 juni 2000: de datum van een van de grootste tragedies uit de Europese festivalhistorie. Pearl Jam voor 50.000 man ...

De 5 albums en tracks van deze week: Tindersticks, Meindert Talma, Billie Eilish e.a. (nieuws) | OOR