nieuws

De 5 albums en tracks van deze week: o.a. Car Seat Headrest, Caribou en Sam Bettens

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En waar hou je op? OOR‘s Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (beheerder van de redactieplaylist) selecteren de vijf albums en tracks die je moet horen.

Albums van de week

Caribou
Suddenly

Het lukt Dan Snaith altijd weer om een liedje dagenlang in je hoofd te laten spoken. Home heet het ditmaal en het staat op zijn zevende album, waarop hij tracks geregeld laat ontsporen en knipoogt naar zowel Franse filterhouse als Boards Of Canada. ‘Leukste danceplaat van dit voorjaar.’ Lees hier de volledige recensie.

Real Estate
The Main Thing

Al vier platen lang grossieren de Amerikanen van Real Estate in opbeurende, hoewel soms weemoedige liedjes vol echoënde gitaren, die klinken alsof de zomer nooit ophoudt. Ook nu weer. Al missen we het soort zorgeloze liedjes dat even lucht geeft aan de moeilijkheden in het leven. Lees hier de volledige recensie.

Rex Rebel
Run

Sarah werd Sam Bettens. Voor het stemgeluid maakt het weinig uit, Bettens klinkt op Run nog onmiskenbaar als Bettens. Wel heeft hij in zijn nieuwe band Rex Rebel de gitaarrock van K’s Choice ingeruild voor keyboards en elektronische dansbeats. Klinkt als? Prince! Lees hier de volledige recensie.

Daniël Lohues
Sowieso

In dertien nieuwe songs bezingt Lohues in het Drents het leven van alledag. Ze dragen titels als Goa’j Met en Niks Mooiers As Dat. Zijn idioom deelt hij met Dylan, Young en de jonge Springsteen. ‘Een unieke stem in de Nederpop.’ Lees hier de volledige recensie.

Socces Mommy
Color Theory

Sophie Allison alias Soccer Mommy heeft in haar nog jonge leven al een boel te verstouwen gekregen. Haar moeder heeft al jarenlang kanker en zelf worstelt ze nogal eens met mentale problemen. Dat ze er zo openhartig over zingt, maakt Color Theory een imponerende plaat. Lees hier de volledige recensie.

Tracks van de week

Car Seat Headrest 
Can’t Cool Me Down

Making A Door Less Open, het aanstaande (1 mei) nieuwe album van Car Seat Headrest wordt een dubbelaar. Naar het schijnt zijn de nummers één keer ingespeeld met band en één keer met synths en andere elektronica. Can’t Cool Me Down zal uit de tweede sessie komen. Ik vind het een beetje een niemendalletje, glimmend opgepoetst, maar weinig beklijvend. Hopen op de rockversie dan maar.

Sorry
Snakes

Hoe je (broeierige, sexy) indierock effectief mixt met elektronica, dat laten Londenaren Asha Lorenz en Louis O’Bryen met hulp van co-producer James Dring (Gorillaz, Jamie T, Nilüfer Yanya) horen op Snakes. Het is de zoveelste single die de verwachtingen voor debuut 925 (27 maart) opschroeft. Op Eurosonic sprong de stoïcijnse Lorenz er voor mij al ver bovenuit en als dit zo doorgaat (ik draai alle 11 Sorry-liedjes op Spotify al maanden grijs) wordt Sorry een van dé bands op Best Kept Secret.

Gorillaz feat. Fatoumata Diawara
Désolé

Damon Albarn keert terug naar Mali, zijn Afrikaanse muse. In duet met Fatoumata Diawara toont hij zich van zijn melancholische kant. Met z’n ziel onder de arm, in zijn allerbeste Frans. Innemend moment van de man die, muzikaal gezien, alles kan.

Art Brut
Mein Kleiner Bruder

Eddie Argos zingt dé hit van Art Brut-debuut Bang Bang Rock & Roll (2005) opnieuw in. In het Duits. Het kost wat moeite, lezend vanaf een spiekbriefje vol vreemde Umlauts en Ringel-s’en, maar dan heb je ook wat. ‘Mein kleiner Bruder hat den Rock und Roll entdeckt / Er hat Geräusch in dem Kopf, und es hat ihm aufgeweckt.’ Betere reclame voor de Duitse rock & roll (Tocotronic! Blumfeld!) kan ik niet bedenken. Ein riesen Hit.

Egyptian Blue 
Never

Het indiesnoepje van de week komt uit Brighton en luistert naar de kleurstofnaam Egyptian Blue. Never is edgy postpunk met hoekige gitaren en een catchy refrein, in de lijn van Futureheads, Good Shoes… en trek die lijn gerust maar helemaal door naar eind jaren zeventig: Wire en Gang Of Four. Afkomstig van de tweede EP Body Of Itch (10 april).

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!
het poparchief

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!

We gaan iets leuks doen. Nu heel het land toch zo'n beetje in lockdown zit, unlocken wij het OOR-archief. Of minder ...
Blauwe Vear
album
Jack Poels

Blauwe Vear

‘Een Americana-album uit America’, zo noemt de trotse labeleigenaar het. Een ex-Limburger die het ook was opgevallen dat zanger-liedjesschrijver Jack ...
Gigaton
album
Pearl Jam

Gigaton

Bijna zeven jaar hebben we erop moeten wachten: een nieuw Pearl Jam-album. OOR’s meest gestaalde Pearl Jam-watcher recenseert 'Gigaton', track ...

De 5 albums en tracks van deze week: o.a. Car Seat Headrest, Caribou en Sam Bettens (nieuws) | OOR