tips

De 5 albums en tracks van deze week: FKA Twigs, Slowthai, The Homesick e.a.

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En – zeker zo belangrijk – waar hou je op? OOR‘s hoofdredacteuren Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (beheerder van de redactieplaylist) selecteren de albums en tracks die je écht moet horen.

Albums van de week

FKA Twigs
Magdalene

Vermoedelijk vormde het privéleed van Tahlia Barnett alias FKA Twigs (verbroken relatie, ernstige medische malheur) de humus voor deze mateloos intrigerende plaat, die bezonken en intiem klinkt en vocalen van een ongehoorde schoonheid bevat. Futuristische r&b die zich niet gemakkelijk laat vangen. Lees hier de volledige recensie.

Allen Stone
Building Balance

Hij lijkt op het oog een oneigenlijke zoon van J. Mascis van Dinosaur Jr., maar wanneer hij zijn strot opentrekt, openbaart zich een nieuw blank soulfenomeen uit Chewelah, Washington. ‘Zeldzaam gemakkelijk zingend slalomde deze hippie door een set vol ouderwets sterke r&b, funk en fusion.’ Lees hier de volledige recensie.

The Bullfight
Eggs & Marrowbone

Het idee achter Eggs & Marrowbone? Aan honderd kunstenaars werd gevraagd een kunstwerk aan te dragen, geïnspireerd op murder ballads. Ja, Nick Cave wijdde er ooit een album aan, leverde hier ook een tekstbijdrage en diende voor Nick Verhoeven (tekstschrijver) en Thomas van der Vliet (componist) voor zoveel inspiratie dat ze er een compleet eigen album vol ‘pop-noir’ mee vulden. Moordproject! Lees hier de volledige recensie.

Het Zesde Metaal
Skepsels

Na een uitstapje met Broeder Dieleman en een overzichtsalbum met Het Beste Metaal is de West-Vlaamse zanger Wannes Cappelle terug met twaalf nieuwe liedjes in oprecht dialect. Twaalf kleine verhalen met uiteindelijk toch een positieve boodschap, die in het tekstboekje naar voor iedereen te begrijpen Nederlands zijn omgezet. Lees hier de volledige recensie.

Helge
Polar

Zet een single van deze Belgische componist en zanger op, zoals Home, en je ontdekt best genietbare, lichtvoetige pop. Maar je gaat deze man, die ook al prijzen won voor zijn soundtracks, pas echt waarderen wanneer je zijn albums beluistert. ‘Steengoed. Ga er vooral voor zitten.’ Lees hier de volledige recensie.

Tracks van de week

Slowthai & Mura Masa
Deal Wiv It

De hereniging van Slowthai en Mura Masa is meteen de enig denkbare opvolger van het geweldige Doorman, het beste nummer van Slowthai’s Nothing Great About Britain. Weer zo’n punky track met rockachtige bas, drums en gitaar uit Mura Masa’s toverdoos. Slowthai wandelt door zijn oude estate, wordt met de nek aangekeken (‘Je bent veranderd, je bent vergeten waar je vandaan komt!’) en geeft zijn oude vrienden de middelvinger. ‘Fuck you!’ De aggro viert hoogtij.  Je ziet Slowthai met stoom uit z’n oren een pub binnenstappen, een paar glazen achterover slaan en de eerste de beste bezoeker die tegen hem aanloopt een kopstoot verkopen. Zo’n track.

The Homesick
I Celebrate My Fantasy

In de week dat het nieuws dan eindelijk officieel naar buiten mocht – The Homesick, trots van Friesland en Subroutine Records, tekent bij Amerikaans toplabel Sub Pop – is er ook weer een nieuw nummer van Jaap, Erik en Elias. En godsamme, wat is ie goed! Echt weer een stuk volwassener dan hun debuut, met die herkenbare nerveuze drumpatronen, de tegendraadse gitaarpartijen die knap in elkaar haken en melodieuze vocals. Blij mee, dat de groei die er nog in zit ook meteen uitkomt. Hup The Homesick!

Black Midi
7-eleven

Had als rustpuntje op Schlagenheim niet misstaan. Black Midi in Slint-modus, en dat is bijna altijd de juiste modus.

Jehnny Beth
I’m The Man

Een vrouw om bang voor te zijn is een vrouw om te koesteren. Jehnny Beth, frontvrouw van Savages, is solo zo mogelijk nog gevaarlijker en bozer dan met haar band van angry young women. ‘I’m the man’, klinkt het dan ook streng. Geen cover van de Joe Jackson-classic, maar een kersverse bijdrage aan de soundtrack van de Britse tv-serie Peaky Blinders.

Clark 
Legacy Pet

Ik was ‘m een beetje kwijt, of hij mij liever gezegd, met zijn soundtracks en serieuze pianoplaten. Maar met deze old school ravetrack is hij weer helemaal het mannetje, Warp-veteraan Clark. Flink blazen, dan komt het goed, dit weekend.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie
muziek in coronatijd

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic
nieuws

Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic

Metacritic, de bekende website die het gemiddelde oordeel van albumrecensies berekend, heeft een nieuwe nummer 1 in zijn top 100 ...

De 5 albums en tracks van deze week: FKA Twigs, Slowthai, The Homesick e.a. (tips) | OOR