nieuws

De 5 albums en tracks van deze week: Georgia, DeWolff, Tame Impala en meer

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En – zeker zo belangrijk – waar hou je op? OOR‘s hoofdredacteuren Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (beheerder van de redactieplaylist) selecteren de albums en tracks die je écht moet horen.

Albums van de week

Georgia
Seeking Thrills

Op haar tweede album ontpopt Georgia zich, als popster van het alternatieve soort. Dit is wellicht niet heel veel anders dan wat artiesten als Billie Eilish en Grimes al eerder deden, maar de pop van deze 27-jarige zangeres klinkt bij vlagen toch een stuk alternatiever. ‘Catchy, spannend en slim’. Lees hier.

DeWolff
Tascam Tapes

In de nieuwe songs van DeWolff weerklinkt de muziek die de bandleden onderweg in de tourbus draaiden en de geluiden die ze oppikten in de clubs: bluesrock uiteraard, maar vooral veel oude soul en disco. De gesamplede beats geven de songs een vintage feel. ‘Een mooie vergaarbak van stijlen en indrukken’. Lees hier.

David Keenan
A Beginner’s Guide To Bravery

Deze jonge Ier heeft een enorme hekel aan de gevoelige singer-songwriters die je in iedere toeristenbar in Dublin kunt vinden en komt op zijn debuut dus met het tegenovergestelde van wat al die slecht gitaarspelende huilebalkjes doen. A Beginner’s Guide To Bravery voelt authentiek en rauw en is gevoelig maar nooit soft. Lees hier.

Field Music
Making A New World

Waar Peter en David Brewis goed in zijn, is om de twee jaar een ontzettend knap in elkaar gezette Steely Dan-meets-Talking Heads-indiepopplaat uitbrengen. Nu wordt de uitdaging gezocht in een gewichtig conceptalbum met als thema de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Een taai project en daardoor ook wat tegenvallend. Lees hier.

Lyenn
Adrift

Als bassist is Frederic Lyenn Jacques actief in de drie-eenheid Dans Dans en toert hij al een jaar of acht de wereld rond in de Mark Lanegan Band. Als soloartiest, opererend onder zijn tweede naam, maakte hij een vierde album dat de luisteraar emotioneel naar de keel grijpt. ‘Bezwerend mooi.’ Lees hier.

Tracks van de week

Wiley
Eediyat Skengman 2 (Stormzy Send)

Een ouderwetse rap battle. Of moeten we zeggen oorlog? Sinds ‘The Bridge wars’ (Marley Marl vs KRS-One, Queensbridge vs South Bronx) zijn mc’s elkaar wel vaker vocaal in de haren gevlogen, maar zo serieus als Wiley en Stormzy het nu met elkaar aan de stok hebben, dat is zeldzaam. De ruzie suddert al een tijdje, en escaleerde toen Stormzy met Ed Sheeran ging samenwerken en Wiley daar iets van vond. Je kunt wel raden wat. Er werd wat heen en weer geschreeuwd, collega-mc’s kozen een kant, een diss track van Dot Rotten pookte het vuurtje nog wat verder op en toen was er begin deze week ineens Eediyat Skengman van Wiley (You never cared about grime, you just used it / Worse than Ed with your watered-down music’), een dag later gevolgd door het antwoord van Stormzy, Disappointed: ‘They say that I’m pop, I don’t mind that / All you pussy boys should say thank you / True say, I’m the one who brought grime back.’ Weer een dag later was daar Eediyat Skengman 2, want de godfather van de grime (Wiley dus) laat niet zomaar over zich heen lopen, ook niet door de officieel gekroonde koning van de grime (Stormzy, als je vorig jaar onder een steen lag). Nu wordt ook de moeder van Stormzy erbij gehaald en wordt het echt onvriendelijk. En dát kan Stormzy natuurlijk niet over z’n kant laten gaan. Hij gooide gisteren Still Disappointed (‘Aight, one more dub, then it’s back to business’) online. Vier tracks in vier dagen. Woest en grimmig, als in de beste grime-dagen. Lees hier meer over de aanhoudende ruzie.

Tame Impala
Lost In Yesterday

Het scheelt niet veel of heel The Slow Rush is straks al als losse tracks te streamen geweest voordat de plaat er goed en wel is (dat duurt nog een maand: 14/2). Lost In Yesterday is weer zo’n slow burner. Iets te makkelijk in het gehoor liggend, denk je eerst, maar dan kruipt ie toch langzaam weer onder je huid. Niet zo episch als voorganger Posthumous Forgiveness, op de valreep een van de mooiste liedjes van 2019, maar toch weer aangrijpend. Tame Impala anno 2020 is alles wat Air en Daft Punk ooit wilden zijn, maar nooit werden wegens gebrek aan songschrijverstalent. Kevin Parker heeft het allemaal: de producties, de grooves én de liedjes.

Wire
Primed And Ready

Waardig oud worden? Neem een voorbeeld aan Wire. Na veertig jaar maken de Britten nog steeds albums die meer dan een voetnoot in hun discografie vormen. Mind Hive (24/1) is hun eerste in drie jaar tijd en hun zeventiende in totaal. Primed And Ready vertegenwoordigt hun poppy kant, met Colin Newman als begenadigd songschrijver van catchy maar stiekem toch ook vervaarlijk hoekige liedjes. Van die meezingers voor mensen die nooit meezingen.

The Clockworks
Bills And Pills

Niet brandnieuw, want al twee maanden uit, maar wel Een Hit (in mijn boek) van typisch zo’n band die je over het hoofd gaat zien in de optocht van nieuw talent op ESNS20. The Clockworks komen uit Galway, Ierland en maken, afgaande op deze debuutsingle, poppy postpunk met working class twist. Het refrein van Bills And Pills is onbetaalbaar. ‘The bills keep coming, so the pills keep coming.’ Laat Ken Loach er een video bij maken en Bob is je oom.

Wasted Shirt
Double The Dream

Een nieuw jaar, een nieuwe Ty Segall. Samen met Brian Chippendale (drums en zang) vormt hij (zang en alle andere instrumenten) Wasted Shirt. Double The Dream, voorproefje van hun debuut Fungus II, klinkt precies zoals Brians eigen band, Lightning Bolt: manisch, wild, gestoord. Opgetrokken uit gelijke delen punk, psych en garagerock. The Sonics in een opgevoerde wasmachine. En dan op eindeloos drogen zetten tot alles er verkreukeld en vol gaten uitrolt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk
Film

Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk

Bitterzoet: de concertfilm is in essentie wat de titel aangeeft dat het is: een concertfilm. In pakweg anderhalf uur spelen ...
Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen
concert
jett rebel

Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen

Bezoekers nemen maandagavond in Paradiso plaats aan ronde tafeltjes die keurig anderhalf meter van elkaar gescheiden staan met daarop een ...

De 5 albums en tracks van deze week: Georgia, DeWolff, Tame Impala en meer (nieuws) | OOR