nieuws

De 5 albums en tracks van deze week: Grimes, King Krule, Typhoon

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En waar hou je op? OOR‘s Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (beheerder van de redactieplaylist) selecteren de vijf albums en tracks die je écht moet horen.

Albums van de week

Grimes
Miss Anthropocene

Waar Art Angels nog kon worden bestem­peld als ‘briljant popalbum met kunstzin­nige momenten’ is de nieuwe Grimes ‘een écht kunstwerk’. Ze heeft een bijzondere stem en wat ze ermee doet is genoeg om eindeloos te boeien en beto­veren. ‘Fenomenale plaat.’ Lees hier de volledige recensie.

Agnes Obel
Myopia

Betoverend pianospel, fluisterzang en beheerst slagwerk: Agnes Obel waagt zich niet aan harde stijlbreuken, maar dat doet niets af aan de schoonheid van haar nieuwe album ‘Myopia’. ‘ Als je even wilt ontsnappen naar een andere realiteit kun je met een gerust hart Myopia binnenstappen.’ Lees hier de volledige recensie.

King Krule
Man Alive!

Outsider Archy Marshall belicht de uitzichtloosheid van het bestaan nog maar eens op zijn derde King Krule-plaat. De liefhebbers zullen vanouds zwelgen in een ‘new miserable experience’. Al zijn nieuwe impulsen zo langzamerhand wel geboden; het verzadigingspunt is in zicht. Lees hier de volledige recensie.

Klangstof
The Noise You Make Is Silent

Debuut Close Eyes To Exit verschafte Klangstof al een stevige internationale carrière en met deze opvolger – op het snijvlak van electro en dance, met invloe­den van Thom Yorke, dEUS en Moderat – gaan ze vast nóg meer stappen zetten. ‘Spannende, intense plaat, die je lang­zaam bij de strot grijpt.’ Lees hier de volledige recensie.

Greg Dulli
Random Desire

De voorman van The Afghan Whigs en The Twilight Singers heeft diverse klappen te verwerken gehad. Hij begroef vrienden en stortte zelf in op het podium. Hij leeft sindsdien gezonder, werd vegetariër en snapte tijdens het rouwen dat hij weinig anders kon dan emoties omzetten in mooie liedjes. Lees hier de volledige recensie.

Tracks van de week

The Strokes
Bad Decisions

The Strokes zoals The Strokes bedoeld waren, zij het op leeftijd en een tikkie stram. Gewoon doen wat je in 2001 ook al deed. Het blijkt in dit geval een betere decision dan die krampachtige synthesizers van de vorige single.

Typhoon
Ogen Dicht

Ogen dicht, oren open. Zes jaar na Lobi Da Basi, dat van ons het beste Nederlandse album van het vorige decennium mag heten, is Typhoon terug. Donkerder, minder feestelijk. Zet hij hier de toon voor de nieuwe plaat (juni)? Wij stemmen voor.

Andrew Weatherall
Unknown Plunderer

R.I.P., ouwe reus. Deze week overleed Andrew Weatherall, groot geworden met remixen van New Order, Happy Mondays en – vooral – Primal Scream (Loaded). Hij werd 56. Begin met deze postume single en er gaat een wereld voor je open.

Pearl Jam
Superblood Wolfmoon

Obligate en platvloerse rocker. Die moeten er ook zijn. En het is weer even wat anders dan de Talking Heads-funk van Dance Of The Clairvoyants, de eerste single van het aankomende album Gigaton (27 maart). Toch: stroeve track. Gejaagd gespeeld. Eddie struikelt over zijn woorden. Pearl Jam kan beter dan dit.

Thundercat
Dragonball Durag

Thundercat: zanger, songwriter en bassist extraordinaire. Er zijn twee soorten mensen, beweert hij op deze tweede single van It Is What It Is (3 april): ‘The guy with the durag and the guy who doesn’t know what a durag is’. Geen idee wat een durag is. Wel wat een uiterst verslavende soulbriljant vol muzikale weirdness is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk
Film

Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk

Bitterzoet: de concertfilm is in essentie wat de titel aangeeft dat het is: een concertfilm. In pakweg anderhalf uur spelen ...
Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen
concert
jett rebel

Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen

Bezoekers nemen maandagavond in Paradiso plaats aan ronde tafeltjes die keurig anderhalf meter van elkaar gescheiden staan met daarop een ...

De 5 albums en tracks van deze week: Grimes, King Krule, Typhoon (nieuws) | OOR