tips

De 5 albums en tracks van deze week: Jimi Hendrix, Burial, Sorry e.a.

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En – zeker zo belangrijk – waar hou je op? OOR‘s hoofdredacteuren Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (beheerder van de redactieplaylist) selecteren de albums en tracks die je moet horen.

Albums van de week

Prince
1999

Ondanks de lage spaarrentes doe je er als Prince-fan goed aan een smak centen te parkeren, want we mogen de komende jaren heel zijn oeuvre nogmaals aanschaffen om zo de vault-bonusschijfjes te bemachtigen. Geldklopperij? ‘Ondanks alle bezwaren is dit een kerstboomklapper van jewelste’. Lees hier de volledige recensie.

Jimi Hendrix
Songs For Groovy Children

Op 31 december 1969 en 1 januari 1970 sloot Jimi Hendrix de jaren zestig af met vier optredens in Fillmore East. Deze concerten zijn in deze boxset op vijf cd’s (of acht lp’s) verzameld. Opnieuw gemixt door Eddie Kramer. Een mooi pakketje, ‘maar een sticker met ‘alleen voor verzamelaars’ zou op z’n plaats zijn.’ Lees hier de volledige recensie.

Mercury Rev
All is Dream

Mercury Rev brak in 1998 door met Deserter’s Songs. Drie jaar later kwam de psychedelische popband van zanger Jonathan Donahue en gitarist Sean ‘Grasshopper’ Mackowiak met het even superieure All Is Dream. Die plaat is de eerste van de vier cd’s in het boxje All Is Dream. ‘Een attractief boxsetje’. Lees hier de volledige recensie.

Jack Peñate
After You

De 35-jarige zanger brak door met een indierockplaat, ging met opvolger Everything Is New meer de retrosoulkant op en voor After You, zijn eerste album in tien jaar tijd, nam hij een tiental elektronische popliedjes op. Een album dat op zijn beste momenten aan de mooiste liedjes van The 1975 doet denken. ‘Dat is geen klein compliment.’ Lees hier de volledige recensie.

Diverse Artiesten
If You’re Going To The City – A Tribute To Mose Allison

Pete Townshend, Van Morrison en Herman Brood zijn uitgesproken fans van Mose Allison. Maar de jazz-/bluesmuzikant heeft er nog veel meer. Onder meer Iggy Pop, Chrissie Hynde en Jackson Brown namen versies op van zijn werk. ‘Een bonte collectie met visies op het topwerk van Allison.’ Lees hier de volledige recensie.

Tracks van de week

Burial
Old Tape

Dat lijkt het inderdaad te zijn: een oude tape die nog ergens rondslingerde, van een jaar of vijftien geleden, toen we kennismaakten met het post-dubstep-geluid van de enigmatische Zuid-Londenaar. Maar het zou ook zomaar een nieuwe opname kunnen zijn, Burial is nooit vies geweest van wat old school vibes (check het fenomenale Temple Sleeper, misschien wel de beste single die hij dit decennium uitbracht). Daarover gesproken: op 6 december verschijnt ‘s mans dubbel-cd Tunes 2011-2019 met zeventien tracks die hij afgelopen tien jaar, waarin hij verder onzichtbaar bleef, op diverse Hyperdub EP’s uitbracht. Zonder de rave-echo’s van Temple Sleeper, helaas. Ander label. En ook geen Old Tape. Die vind je op de compilatie HyperSwim, een samenwerking tussen Hyperdub en Cartoon Network’s Adult Swim. Sinds vandaag te streamen.

Hotel Lux
Tabloid Newspaper

Het rammelt, het zwalkt en het brabbelt met een zwaar accent, het is weer zo’n echte, op en top Britse indieband. Hotel Lux (vernoemd naar een hotel in Moskou waar Stalin afvallige communisten naartoe zond voordat ze definitief afgevoerd werden) komt uit dezelfde hoek als Goat Girl en Shame. Geografisch: Zuid-Londen. Muzikaal: de erfenis van sir Mark E. Smith. Het praatgezongen Tabloid Newspaper echoot trouwens ook nadrukkelijk het Art Brut van Eddie Argos. ‘Who do you think I am? Do you think I’m an honest man? I’m like a tabloid newspaper. I’m like a preacher man. Devoid of integrity. I’m a liar. I’m a twister of the truth.’ Mooi!

Sorry
Rock ‘N Roll Star

Nog een gevalletje ‘nieuwe Goat Girl’. Al hoor ik in dit zoveelste liedje dat Asha Lorenz en haar Londense band los op Spotify gooien (waar blijft dat album nou?) ook steeds de Schotse indierockers Sons And Daughters. En die was ik al ruim tien jaar vergeten. In januari op Eurosonic.

Queen’s Pleasure 
Big Boys Loan

Debuutsingle van Amsterdamse garagerockers die naar verluidt ooit als Smiths coverband begonnen, maar nu zo op London Calling neergezet kunnen worden als nieuwe Britse lente, tussen Sports Team en Bad Nerves. In de zomer riep onze Jasper Queen’s Pleasure al uit tot OOR Talent voor de Popronde, en dat had ie goed gehoord. Morgen treden ze op tijdens het eindfeest in de Melkweg, 01:30 in de Oude Zaal. Dat moet een thuiswedstrijd worden.

Saint Saviour & Badly Drawn Boy
The Place I Want To Be

Onze Release Radar beveelt ook de comebacksingles van Close Lobsters (All Compasses Go Wild) en Cornershop (No Rock: Save In Roll) aan, check ze vooral, maar wij gaan voor het duet tussen Becky Jones (ooit tourzangeres bij Groove Armada, sinds 2010 Saint Saviour) en Damon Gough alias Badly Drawn Boy (sinds de Being Flynn-soundtrack uit 2012 pauzerend). The Place I Want To Be is een stemmige lullaby voor deze tijd van het jaar, prachtig verstild, bijna sacraal.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie
muziek in coronatijd

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic
nieuws

Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic

Metacritic, de bekende website die het gemiddelde oordeel van albumrecensies berekend, heeft een nieuwe nummer 1 in zijn top 100 ...

De 5 albums en tracks van deze week: Jimi Hendrix, Burial, Sorry e.a. (tips) | OOR