nieuws

De 5 albums en tracks van deze week: Underworld, Michael Kiwanuka, Michael Stipe e.a.

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En – zeker zo belangrijk – waar hou je op? OOR‘s hoofdredacteuren Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (beheerder van de redactieplaylist) selecteren de albums en tracks die je écht moet horen.

Albums van de week

Michael Kiwanuka
Kiwanuka

Na het groots opgezette Love & Hate (2016) staan op Kiwanuka ‘gewoon weer’ dertien nieuwe songs binnen de vervreemdende geluidswereld die de Britse soulzanger voor zichzelf creëerde. Gevarieerde en grillige songs, dat wel, maar tot een fragmentarisch album leidt het niet. ‘Eén lange, betoverende trip.’ Lees hier de volledige recensie.

Underworld
Drift Series 1

Zeven (!) cd’s telt dit project. En natuurlijk schuilt daar weer iets achter: een Concept, waarbij Karl Hyde en Rick Smith een jaar lang elke week een nummer op de wereld loslieten, plus bijbehorende video. We horen productionele oneffenheidjes en minder geslaagde experimenten. Maar veren op bij de zesde cd. Lees hier de volledige recensie.

Snow Patrol
Reworked

Een jaar na comebackplaat Wildness komt Snow Patrol met een album vol remakes van de bekendste Snow Patrol-songs, maar, zo zullen de positivo’s onder ons zeggen, de plaat bevat toch ook weer drie nieuwe liedjes. Leuk voor de Kerst ja, maar Reworked doet toch meestal verlangen naar de originele opnames. Lees hier de volledige recensie.

Sudan Archives
Athena

Viool, hiphop en electro klinkt als een gruwelijke Songfestival-combinatie, maar niet als Sudan Archives ermee aan de slag gaat. Debuutalbum Athena toont het lef om te vernieuwen en heeft een ongrijpbare doch onmiskenbare ‘powervrouwenvibe’, zoals je die op albums van Beyoncé ook opmerkt. Lees hier de volledige recensie.

Planetary Assault Systems
Plantae

‘Hoe zou dit nummer in de Berghain klinken?’ Die vraag stelde technoproducer Luke Slater zichzelf tijdens het schrijven van zijn nieuwe album Plantae. Het resulteerde in zes lange tracks die zowel hallucinant als meedogenloos zijn. Aan ieder geluid lijkt weken te zijn gesleuteld. ‘Dit is techno die je tijd en ruimte doet vergeten’. Lees hier de volledige recensie.

Tracks van de week

Michael Stipe
Your Capricious Soul

Daar is ie dan, de beloofde eerste solosingle van Michael Stipe. In een elektronisch jasje dat R.E.M. slecht gepast zou hebben. Maar het staat ‘m goed. Welcome back, Michael.

Deerhunter
Timebends

12:38 klokt ie, een ware minisymfonie. Ambitieus, meeslepend, ouderwets eigenzinnig; het is een voorzichtige revanche voor het teleurstellende Why Hasn’t Everything Already Disappeared? van eerder dit jaar. En dat op de dag dat ook de duo-EP van zanger Bradford Cox & Cate Le Bon, Myths 004, verschijnt. En wie staan er volgende week op Le Guess Who? Precies. Timing.

Jeffrey Lewis
Exactly What Nobody Wanted

April vorig jaar stond Jeffrey Lewis met zijn Los Bolts in de Sugar Factory in Amsterdam. Hij speelde een geweldig nummer, ik heb al zijn platen opnieuw afgeluisterd om ‘m te vinden, maar noppes, nada. Tot vandaag. Ineens is ie daar, op zijn nieuwe album Bad Wiring: Exactly What Nobody Wanted. Een hartverwarmende ode aan de outsider, aan de artiest die gewoon doet wat ie zelf wil, ook al zit er ogenschijnlijk helemaal niemand op te wachten, aan het soort artiest, kortom, dat Jeffrey Lewis zelf ook is, twintig jaar na zijn entree in de New Yorkse antifolkscene nog steeds in de kleinste zaaltjes optredend voor vijftig, soms honderd man. Dat refrein, tranen in m’n ogen: ‘You were exactly just what nobody wanted / But to me it was so awesome, so awesome, so awesome, just awesome.’ Je zou het al je favoriete artiesten en culthelden persoonlijk willen vertellen, wat ze voor je betekend hebben, ook al zag de mensheid ze niet staan. Jeffrey doet voor ons, uit de grond van zijn hart.

[]- []

We weten ook niet wie of wat. Of waar of waarom. Het enige wat we weten is dat Four Tet de tracks van deze anonieme producer steeds als eerste in zijn (voortreffelijke!) Spotify-playlist gooit. Betere dancetracks worden er weinig gemaakt. Al worden we dit weekend met ook nieuwe EP’s van Skee Mask, Overmono en Throwing Snow wel behoorlijk verwend.

AJ Tracey
Skepta – Kiss And Tell

1 + 1 is niet altijd 3. De twee grootste Britse grime-mc’s van dit moment leveren samen een best mediocre grime-track af, met een schoolpleinrijmpje over jongens die meisjes zoenen en meisjes die een rockstar life willen. Bah. Snel over naar Brooklyn, waar Gang Starr & Q-Tip laten horen hoe het vroeger gedaan werd. Hun Hit Man haalt het niveau van de langverwachte comebackplaat van Gang Starr, One Of The Best Yet, zestien jaar na The Ownerz, danig omhoog. Want zo geweldig is die plaat niet. Meer hiphop? Check de nieuwe single van Vince Staples (Sheet Music) en de nieuwe Feet Of Clay EP van Earl Sweatshirt vol schetsmatige lo-fi raps. En vergeet gerust die vreselijke gospelplaat van Kanye, Jesus Is King.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie
muziek in coronatijd

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic
nieuws

Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic

Metacritic, de bekende website die het gemiddelde oordeel van albumrecensies berekend, heeft een nieuwe nummer 1 in zijn top 100 ...

De 5 albums en tracks van deze week: Underworld, Michael Kiwanuka, Michael Stipe e.a. (nieuws) | OOR