concert

De gecontroleerde chaos van DIRK. in Hasselt (BE)

DIRK. is op dit moment zonder twijfel de populairste indieband van Vlaanderen. De voorbije maanden stond de groep met drie singles tegelijk genoteerd in De Afrekening van de toonaangevende radiozender Studio Brussel. En dat was in de dertigjarige geschiedenis van die alternatieve hitlijst nog nooit voorgekomen. Hoog tijd om de Vlaamse rijzende sterren eens live aan het werk te zien. Dus togen we donderdag naar de Muziekodroom in Hasselt, diep in Belgisch Limburg.

Fotografie Hub Dautzenberg

Het nieuwe kroost van DIRK., tweede plaat Cracks In Common Sense, is inmiddels al een jaar oud. Maar om de welbekende redenen kan het kindje pas nu pas aan ieder die het lief heeft getoond worden. ‘Dus eigenlijk is dit onze babyborrel’, aldus zanger en bassist Jelle Denturck.

Die tweede worp van DIRK. is overigens heel wat minder onstuimig dan diens voorganger. Op debuut album vloog de band nog wel eens aangenaam uit de bocht, maar op de nieuwe plaat is de grunge-meets-postpunk van het viertal teruggebracht tot een meer gecontroleerde chaos. En dat horen en zien we op deze avond in Hasselt ook terug.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om het heerlijk gierend uit de klauwen te laten lopen. Het enthousiasme om die nieuwe plaat eindelijk eens live te kunnen spelen. De drang om te dansen op de coronavulkaan, die ieder moment – ook in Vlaanderen – weer dreigt uit te barsten. De dankbaarheid om überhaupt weer op een podium te mogen staan. ‘Ik zou iedereen wel kunnen omhelzen’, bekent Denturck dan ook.

DIRK. start het optreden vol geestdrift met Toulouse en Waste, ramt vervolgens door via onder andere Small Life en het geweldige Counterfeit, waarna de boel onder deskundige begeleiding lijkt te gaan ontploffen in Scumbag Teens. Die verwachte climax blijft echter uit, omdat de band in plaats van het outro van die track ervoor kiest om een snippet van Komrad Shoes te spelen. Explosiegevaar geweken.

Telkens wanneer de chaos ontluikt, pakt DIRK. de controle terug. Door net in te houden, voordat de muziek tot een geweldige eruptie komt. Of door een grappige, luchtige aankondiging van gewezen comedian Denturck, die het zich met veel gevoel voor zelfspot permitteert om uitgebreid zijn neus in de microfoon te snuiten. Ironisch dat juist datgene dat veel Vlaamse bands zo typeert – zelfrelativering – nu teveel lucht in dit optreden blaast.

Symbolisch is het moment waarop Denturck halverwege de avond met gespreide armen het publiek inloopt en enkele ogenblikken zo blijft staan. Joe Talbot van IDLES zou waarschijnlijk iemand om de nek zijn gevlogen, maar de Vlaming Denturck houdt beleefd afstand. En zo laat DIRK. op deze avond emotioneel en muzikaal gezien nog ademruimte over, terwijl we eigenlijk – zelfs in coronatijd – snakken naar minder.

Gezien: donderdag 28 oktober in Muziekodroom in Hasselt (BE)

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...

De gecontroleerde chaos van DIRK. in Hasselt (BE) (concert) | OOR