boek

Vertalen als Jan Rot vergt zitvlees en toewijding

Zanger en liedjesschrijver Jan Rot (62) is erkend als een van de beste vertalers van liedjesteksten. Zijn hertalingen werden opgenomen door onder meer Rob de Nijs, Anneke Grönloh, Di-Rect, Lucky Fonz III en Bløf. Zijn vakmanschap bleef niet beperkt tot de popmuziek; hij oogstte ook veel waardering voor zijn bewerkingen van de Matthäus-Passion van Bach en liederen van Schubert en Mahler.

Openingsfoto Joep

Met als resultaat dat Jan Rot de enige oud-OOR-medewerker is die zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. In zijn nieuwe, zelf uitgegeven boek 121 Van De Beste Liedjes Ooit – subtitel: Van Schubert Tot Shakira – legt Rot uit hoe je een goede hertaling maakt. De Rot-methode vereist vooral toewijding en zitvlees. Goed vertalen is hard werken: je verdiepen in het onderwerp, dichtbij blijven maar geen slaaf worden van het origineel, respect hebben voor repeterende klanken en alle vormen van binnen- en buitenrijm.

De nieuwe vertaling moet zo logisch lijken als een nieuwe tekst. Het boek bevat dus 121 voorbeelden waar dat voor geldt: mooie liedjes uit de periode 1820-2020 (jawel, twee hele eeuwen) die zich lieten hertalen naar het Nederlands. Inclusief het door velen tot onvertaalbaar verklaarde Happy Birthday To You, dat bij Jan Rot eenvoudig Jij Bent Jarig, Hoera! wordt. De oplossing zit hem vaak in de eenvoud. Alleen de weg daarnaartoe is lang en kronkelig.

De titels illustreren Rots spitsvondigheid: Hou Mijn Graf Een Beetje Bij (See That My Grave Is Kept Clean), Rollebollen (Makin’ Whoopee), Ikea Kast (Norwegian Wood), Drollenvangers (Baggy Trousers) en Kennisje Van Vroeger (Somebody That I Used To Know). En hoe het nu precies zit met de naam Jan Rot en zijn Britse evenknie Johnny Rotten lezen we in de begeleidende tekst bij Anarchie In Punt NL (Anarchy In The UK). Een prachtig boek om op schoot te nemen en de originele versie op Spotify bij aan te zetten: brullen maar!

121 VAN DE BESTE LIEDJES OOIT door Jan Rot is verschenen in eigen beheer. Info: janrot.nl/rotshop/nieuw-topboek

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Letter To You
album
Bruce Springsteen

Letter To You

Letter To You duurt bijna een uur en grijpt sterk terug naar Springsteens glorietijd in de jaren zeventig en tachtig ...
Earth To Dora
album
Eels

Earth To Dora

Wat rijmt er op ideeënarmoe? Mark Oliver Everett weet het: 'Anything for Boo / O Boo, I do / My ...

Vertalen als Jan Rot vergt zitvlees en toewijding (boek) | OOR