expositie

De doeken van Lowlands hangen nu in Lochem

Heimwee naar Lowlands? Tweeënhalve week voordat het festival eigenlijk zou losbarsten, kun je terecht bij The Gate To The Lost Paradise. AKA Het Feest Der Herkenning. Op de expositie zijn alle metershoge geschilderde doeken te zien die elk jaar in steeds groteren getale boven de toegangspoort van het Lowlandsterrein hangen.

Kunstenaar Jan M. Verburg, vriend van RoXY-oprichter Peter Giele, begon in de jaren tachtig al met het schilderen van enorme doeken voor de nissen van de Amsterdamse discotheek, latere housetempel RoXY. Imposante beeltenissen van iconen als Dr. Spock, 2001: A Space Odyssey, Elvis Presley, Beethoven en Brigitte Bardot. De laatste drie verwelkomden ook de eerste Lowlanders, toen een andere vriend van Verburg, Joost Carlier, met zijn bedrijf LOC7000 in 1993 na het Lochem Festival ook Lowlands opzette. Het Meisje En De Dood en Madonna completeerden dat jaar het ontvangstcomité, dat daarna jaarlijks uitgebreid werd met nieuwe doeken.

Al die doeken hangen nu in De Grote Kerk in Lochem, het stadje waar het moderne openluchtpopfestival voor het eerst (mei 1968) in Nederland vorm kreeg. Het interieur van de gotische kerk biedt plaats aan de metershoge en brede poort met schilderijen en tafels met meterslange leporello’s (harmonicaboeken): drukwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen, zoals meer Lowlands-decorstukken. Samen ontstaat er een eenmalige gebeurtenis; iconisch, kleurrijk en met een belichtingsconcept en geluidsinstallatie die het geheel tot een Gesamtkunstwerk maken.

THE GATE TO THE LOST PARADISE: 2 aug t/m 25 sep De Grote- of Sint-Gudulakerk, Lochem www.lost-paradise.nl

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Mercury - Act 1
album
Imagine Dragons

Mercury – Act 1

Wanneer je niet opgroeit in een woonwagenkamp of middenin de harde kern van ADO Den Haag is de kans groot ...
De originele OOR-recensie van 'Use Your Illusion I & II'
30 jaar oud

De originele OOR-recensie van ‘Use Your Illusion I & II’

Op 17 september 1991, nu dertig jaar geleden, bracht Guns N' Roses 'Use Your Illusion I & II' uit. Dit ...
Beefheart! Kanye! De sleutel­platen van Mauro Pawlowski
sleutelplaten

Beefheart! Kanye! De sleutel­platen van Mauro Pawlowski

In het jaar waarin OOR 50 wordt, is ook Mauro Pawlowski de 50 gepasseerd. Een kosmisch toeval… OOR is it?’, ...

De doeken van Lowlands hangen nu in Lochem (expositie) | OOR