20 jaar oud

De originele OOR-recensie van 'Pergola' (2001)

Vandaag 20 jaar oud: Pergola, het inmiddels klassieke tweede album van Johan. Dit is de originele OOR-recensie.

We gaan er maar eens geen doekjes om winden: Pergola, de langverwachte tweede CD van de uit de eigen as herrezen Hoornse groep Johan, is bril­jant. Sterker nog, een betere gitaarpopplaat van eigen bodem zal dit jaar niet meer verschijnen – period! – en het is zelfs de vraag hoeveel buiten­lands geschut de komende tijd tegen deze feno­menale klasse opgewassen zal zijn. De nieuwe Guided By Voices kan er alvast niet aan tippen.

Maar terzake. Op Pergola staan twaalf songs en er zit geen zwakke tussen. En reken maar dat zanger, gitarist en songschrijver Jacco de Greeuw de lat hoog heeft gelegd. Hij citeert niet alleen soms let­terlijk de Beatles (‘How do you sleep’, parafraseert hij Lennon in How Does It Feel), een van de songs heet I Feel Fine en die achterstevoren afgespeelde gitaar in Why CP klinkt ook bekend), maar schurkt met zijn groep ook qua sound en songstructuur zéér regelmatig tegen de Fab Four aan.

Maar het kader is breder: ook Crowded House (Pergola), R.E.M. (I Mean I Guess), The Byrds (Tomorrow) en het reeds genoemde Guided By Voices keken over Jacco’s schouders mee en zagen dat ‘t weliswaar niet vernieuwend of eigenzinnig, maar wel verbijs­terend goed was. Beter nog, wat zeg ik, véél beter dan het al zo geroemde debuut van Johan, dat ruim vier jaar geleden verscheen. Want laten we vooral niet vergeten dat deze CD de vrucht is van een lange lijdensweg voor zowel De Greeuw als zijn groep en dat van de destijds verworven credits weinig meer over is.

Met wat fantasie laat Pergola zich dan ook beluisteren als een lineair verslag van het proces van diep vallen en moeizaam opstaan: de plaat opent met Tumble And Fall, halverwege lijkt het felle I Feel Fine knipogend aan te geven dat het allemaal heus wel meevalt en in het welhaast sym­fonische slotstuk Here (hoog Alan Parsons Project-gehalte!) strijkt men neer in het Hier & Nu. de enige tijd en plaats waar De Greeuw en zijn mannen met een CD als Pergola op hun plek zijn.

2001 is nu al een mooi popjaar.

Bestel nu!

Ons jubileumboek Want More? Het beste van 50 jaar OOR. Kijk hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

De originele OOR-recensie van 'Pergola' (2001) (20 jaar oud) | OOR