column

'De plaat van het jaar-spreekkoren zwellen al aan'

Kent u die mop van die plaat die in de vorige OOR op de meest prominente plek in onze recensierubriek – de openingspagina zelve – tot groots en ambitieus meesterwerk vol ‘unieke en kunstzinnige muziek’ werd uitgeroepen? Nou, die plaat kwam dus niet. Althans, voorlopig niet. De release van Redcar Les Adorables Étoiles, het derde album van Christine And The Queens, werd in een nogal laat stadium – toen de OOR allang bij de drukker lag – uitgesteld tot 11 november. Dat u ’t weet.

Iets dergelijks overkwam trouwens ook Steve French. Voor de goede orde: dat is een band. ‘Een overtuigende stap vooruit’, jubelde onze recensie van hun nieuwe plaat Dogs in april van dit jaar. ‘Pakkend! Interessant! Attractief!’ Maar helaas, ook die plaat ging op ’t laatste moment de koelkast in – tot op heden om onopgehelderde redenen – en kwam daar pas vorige maand uit. Maar al die tijd goed gebleven, dus we zijn Steve French maar eens gaan interviewen. Of eigenlijk Cees Paris (schitterende naam!), want Steve French is dan wel een band, maar ook weer niet. Enfin, in de nieuwe OOR leest u hoe het zit.

En nu we toch bezig zijn: er komen ook platen wel uit die niet besproken worden. Honderden per jaar zelfs, die om net zoveel verschillende redenen de OOR niet halen. Meestal ligt het aan die platen, héél soms ook aan ons. Zo is de Grote Over Het Hoofd Geziene Plaat in deze OOR het debuut van Jockstrap. Londens duo, bestaande uit Georgia Ellery (een zangeres/violiste die ook in Black Country, New Road speelt) en producer Taylor Skye. Hun begin september uitgekomen album I Love You Jennifer B kreeg overal vijfsterrenrecensies (van NME tot NRC). As we speak zwellen de ‘plaat van het jaar’-spreekkoren aan. Ik moet bekennen: ik heb ’m geprobeerd. Gedraaid, gedraaid en nog eens gedraaid. Maar ik begrijp ’m niet. Ik voel niks. Ik hoor niet wat de spreekkoren horen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we binnenkort niet gróót gaan uitpakken met Jockstrap. In deze OOR staan immers doodleuk zes pagina’s over het legendarische, al dik vijftig jaar actieve cultfenomeen Todd Rundgren en ik heb mijn hele leven nog nooit iets gevoeld bij een Todd Rundgren-plaat.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier (6,50 euro, gratis verzending).

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

'De plaat van het jaar-spreekkoren zwellen al aan'