column

'Een Grote Plaat is na 10 minuten zijn momentum kwijt'

Je ziet het woord de laatste tijd steeds vaker opduiken: momentum. ‘De sociale dynamiek rond een beslissend ogenblik’, dicteert Wikipedia. In de muziekwereld wordt er iets mee bedoeld als ‘tijdspanne waarbinnen iets de aandacht weet vast te houden’. Iets met timing. In diezelfde muziekwereld lijkt het echter steeds meer iets van vroeger, momentum.

Het grijpt terug naar de tijd dat er nog festivals waren: die hadden ook momentum. We keken ernaar uit, beleefden ze optimaal en praatten er nog lang over na. Maar laten we niet weer over festivals beginnen. Laten we eens stilstaan bij iets wat vroeger óók momentum had, maar tegenwoordig ongeveer één dagdeel ieders aandacht heeft, waarna we massaal ‘next!’ roepen: de release van een Grote Plaat.

Ooit een gevalletje ‘momentum’ van jewelste. Er werd reikhalzend naar uitgekeken en na release wekenlang over gesproken, de artiest zelf gaf interviews en toerde de wereld over om de boel te promoten. Das war einmal. Wie weet nog dat er dit jaar albums van Nick Cave en Lana Del Rey zijn uitgekomen? En Foo Fighters en Balthazar? Hoe diep in het geheugen zijn de juichend onthaalde debuten van Celeste, TV Priest, Arlo Parks en Black Country, New Road alweer weggezakt? Zelfs die langverwachte Kings Of Leon voelt alweer als iets van vorig najaar.

Oorzaak: geen momentum. Het verloop onder nieuwe releases is gigantisch. Carnage van Nick Cave & Warren Ellis (ook nog eens zonder noemenswaardige aankondiging uitgebracht ) en Chemtrails Over The Country Club van Lana Del Rey waren tien minuten een item. In die tien minuten kwamen alle media met hun haastig getikte recensies en had de rest van de mensheid zijn of haar mening op Twitter gedropt. En dóór. Want Nick en Lana deden interviews noch tournees. En de honger was – en is – groot.

Geen concerten, dus alle ballen op nieuwe muziek. Hoe meer, hoe beter. De vraag is natuurlijk of dit erg is. Waarschijnlijk niet. Ontwikkelingen, van welke aard ook, gaan nu eenmaal sneller dan vroeger. Het kunstenaarschap zal onder de krimp van momentum lijden, maar korter dan vroeger. En over het momentum van dit voorwoord maak ik me ook al geen illusies. Next!

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm in onze shop
bestel nu

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m in onze shop

In de nieuwe OOR lees je over St. Vincent, Royal Blood, Luwten, Greta Van Fleet, Girl In Red, Squid en ...
OOR is 50! Bestel het jubileum­boek en -magazine
jubileum

OOR is 50! Bestel het jubileum­boek en -magazine

Het zal u niet ontgaan zijn: OOR is 50. Vijf-tig! Dit zijn de drie opties om het feestje mee te ...
Typhoons
album
Royal Blood

Typhoons

Na een paar singles van Royal Blood was het begin 2014 wel duidelijk: dit moet elk Lowlands-achtig festival op de ...

'Een Grote Plaat is na 10 minuten zijn momentum kwijt' (column) | OOR