tips

OOR tipt: nieuwe muziek van Beck, Foals, Portland, Mark Lanegan e.a

Vrijdag, releasedag! Maar waar begin je met luisteren? En – zeker zo belangrijk – waar hou je op? OOR‘s hoofdredacteuren Erik van den Berg (leider van het recensententeam) en Koen Poolman (heerser over de redactieplaylist) selecteren elke week de albums en tracks die je écht moet horen. Ben je weer helemaal op de hoogte.

Album van de week

Foals
Everything Not Saved Will Be Lost – Part 2

Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 van Foals bevatte zo’n beetje de meest opwindende twintig achtereenvolgende minuten muziek van 2019. Afgezet tegen dat eerste deel, verschenen in maart, bevat Part 2 feitelijk Meer Van Hetzelfde. ‘Het beste van Part 1 en 2 had een verpletterende eindlijstjesplaat opgeleverd’. Lees hier de volledige recensie.

Ook luisteren

The Cure
40 Live – Curætion-25 + Anniversary

Ja, er komt nieuw werk van The Cure. In 2020, belooft Robert Smith. We mogen de tijd doden met deze carrière omspannende dubbelaar. Het tweeluik draait om twee in 2018 opgenomen concerten: een registratie van het optreden op het Meltdown Festival en het verjaardagsfeestje in Hyde Park. ‘Een livebox die eer doet aan de status van The Cure’. Lees hier de volledige recensie.

Mark Lanegan
Somebody’s Knocking

Mark Lanegan stuitert op zijn nieuwe album heen en weer tussen garagerock, old wave en elektronische muziek. Een soort eerbetoon aan de muziek uit zijn jeugd. Hij citeert dat het een lieve lust is, zowel muzikaal als tekstueel. Mét bijdrage van de Nederlandse Sietse van Gorkom, bekend geworden als violist in het orkest van Kyteman. Lees hier de volledige recensie.

Portland 
Somebody’s Knocking

What’s in a name? Zoals de band Texas uit het Schotse Glasgow kwam, zo komt Portland uit het Vlaamse Scherpenheuvel. Muzikaal lijkt Balthazar goedkeurend mee te knikken, evenals Tamino in sommige tracks. ‘Opnieuw een glorieus debuut van een op en top Belgische band met internationale potentie.’ Lees hier de volledige recensie.

Floating Points
Crush

De nieuwe Floating Points opent met een klassiek stuk. Sam Shepherd zet even zijn punt dat hij geen doorsnee danceproducer is. Dat wisten we eigenlijk al sinds zijn debuut Eleania (2015), waarop de Britse wiskundige ook al kwistig met strijkers en niet-alledaagse ritmes strooide. Crush blijkt een nog veel leuker album dan het debuut. Lees hier de volledige recensie.

Track van de week

Blijf op de hoogte: volg onze Spotify-playlist.

Beck
Uneventful Days


Op zo’n dag dat er niks gebeurt kun je je altijd nog laven aan de nieuwe Beck. Intiem met autotune, het bestaat.

Ook luisteren

Perfume Genius
Pop Song

Tweede track van de nieuwe muziek-en-dans-voorstelling The Sun Still Burns Here die Mike Hadreas schreef met choreografe Kate Wallich. Vooralsnog alleen te zien in de Amerikaanse theaters, maar dus wel te streamen. Subliem liedje. Geen popsong.

Teebs feat. Panda Bear
Studie

Dancepop 3.0 van Brainfeeder-producer en Animal Collective-zanger. Afkomstig van het nieuwe Teebs-album Annica (25/10), waarop o.a. ook Sudan Archives, Anna Wise en MNDSGN te horen zullen zijn.

Peel Dream Magazine
Up And Up

Als er ooit demo’s van Air’s Moon Safari opduiken, zullen ze ongeveer zo klinken. De naam – een eerbetoon aan de legendarische BBC-dj – van deze New Yorkers spreekt boekdelen.

Lee ‘Scratch’ Perry & Brian Eno
Here Come The Warm Dreads

Op de dag dat er nog maar eens een (puike!) King Tubby lp met verstofte dubs verschijnt (King Tubby Meets Black Beard’s Ring Craft Posse: Lost Dub From The Vault), rookt Lee ‘Scratch’ Perry een sigaar met Brian Eno. Here Come The Warm Jets, eh, Dreads. Lee rolt ‘m uit, Brian mag ‘m aansteken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

'Het virus is nog niet klaar met de popmuziek'
muziek in coronatijd

‘Het virus is nog niet klaar met de popmuziek’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
Onze favoriete albums van de eerste helft 2020
special

Onze favoriete albums van de eerste helft 2020

2020 maakt er een modderboel van, maar hey, we zijn op de helft: 1 juli. Tijd voor ons traditionele ‘tussenstandje’ dus: de ...
Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)
het poparchief

Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)

30 juni 2000: de datum van een van de grootste tragedies uit de Europese festivalhistorie. Pearl Jam voor 50.000 man ...

OOR tipt: nieuwe muziek van Beck, Foals, Portland, Mark Lanegan e.a (tips) | OOR