nieuws

De vijf leukste concerten deze week

Veel toffe Nederlandse acts deze week in de Nederlandse poppodia. En enkele indielievelingen uit het buitenland. Dit zijn, wat OOR betreft, de vijf leukste concerten van deze week. 

Wolf Alice (openingsfoto)
Waar en wanneer: donderdag 11 februari, Paradiso, Amsterdam
Wat: Britse indierockband die in sneltreinvaart de wereld aan het veroveren is. Onder leiding van zangeres Ellie Roswell schiet de muziek alle kanten op, van zoete folk tot razende punk. Het optreden dat het viertal op Best Kept Secret gaf werd door muziekblog Drowned In Sounds uitgeroepen tot een van de tien beste concerten in 2015. Wij hopen dat ze in de grote zaal van Paradiso net zo’n goede show weggeven. 

Textures
Waar en wanneer: vrijdag 12 februari, Bibelot, Dordrecht / zaterdag 13 februari, 013, Tilburg
Wat: Wie wel trek heeft in wat harder werk kan deze week terecht bij de Nederlandse progressieve metalband Textures, die een rondje langs de Nederlandse podia doen om de release van hun nieuwe album Phenotype te vieren. Daarop slaat de band een epische weg in, met voldoende ruimte voor bombast, maar ook aardig wat jazzy passages. Op 5 maart ook nog in het Patronaat in Haarlem

The Black Cult
Waar en wanneer: vrijdag 12 februari, Pier 15, Breda / zaterdag 13 februari, Zwarte Ruiter, Den Haag
Wat: Groningse garagerockers die onlangs hun self-titled debuutalbum afleverden. Onder leiding van de onnavolgbare frontman Douwe Doorduin (interview in OOR 2, donderdag in de winkel!) neemt de band het allemaal niet zo serieus, getuige de spuuglelijke, roze, albumhoes en de zelfverklaarde ‘worst video ever’ voor My Time. Het maken van fijne liedjes en het geven van toffe shows nemen ze gelukkig wel serieus, dat kun je deze week met je eigen ogen gaan bekijken.

Bird On The Wire + Blue Crime
Waar en wanneer: zaterdag 13 februari, Mezz, Breda
Wat: Twee veelbelovende Nederlandse bands op één avond. Bird On The Wire is een psychedelisch kwartet met krautrock invloeden (dreamkraut, noemen ze het zelf). De band bracht begin dit jaar het goed ontvangen Elephanta uit. Ze nemen Blue Crime uit Amsterdam mee, vorig jaar nog door OOR getipt als een van de beloftes voor 2015. Dit viertal maakt dromerige pop met shoegaze invloeden, die af en toe nog verrassend hard uit de hoek kan komen. Op Eurosonic-Noorderslag braken naar verluidt zelfs spontaan een paar bescheiden moshpits uit. 2016 kan wel eens echt hun jaar worden.

Shearwater
Waar en wanneer: zaterdag 13 februari, Tolhuistuin, Amsterdam
Wat: Indierockband uit Austin, Texas die met het pas verschenen album Jet Plane And Oxbow een elektronische afslag genomen heeft. Een goede zet, want die plaat werd uitstekend ontvangen. De sound van de groep is normaal al mooi, maar krijgt nog wat extra dreiging door het elektronische laagje. Wij zijn benieuwd hoe deze koerswijziging live uitpakt.

Door Reinier van der Zouw / Foto: Willem Schalekamp
Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Neil Young laat de gitaar spreken in Amsterdam
concert
Neil Young

Neil Young laat de gitaar spreken in Amsterdam

Nog maar een paar jaar geleden stroomde het publiek nog tijdens de show van Neil Young de Ziggo Dome uit ...
North Sea Jazz dag 1: Burt Bacharach, Joe Jackson, The Internet e.a.
concert
Dobet Gnahoré

North Sea Jazz dag 1: Burt Bacharach, Joe Jackson, The Internet e.a.

Over smaak valt eindeloos te twisten, maar jazz? Daar lijkt de meerderheid het wel over eens. Jazz is hectische pleurisherrie ...
North Sea Jazz dag 2: Jamie Cullum, Toto, Macy Gray
concert
Mahalia

North Sea Jazz dag 2: Jamie Cullum, Toto, Macy Gray

Met de openingsavond nog als betonblokjes in de onderbenen begeven we ons opnieuw in Ahoy voor de tweede dag van ...

De vijf leukste concerten deze week (nieuws) | OOR