nieuws
Dance

Deelt Aphex Twin oude tracks op Soundcloud?

Het begint er warempel steeds meer op te lijken dat de oude tracks die Aphex Twin gisteren en vandaag zou hebben gedeeld via een anoniem Soundcloud-account ook daadwerkelijk van onze ongrijpbare elektronica-held zijn en niet de zoveelste hoax. Hoewel er tientallen zoniet honderden fake-accounts met muziek van acts als Aphex Twin bestaan, stapelen de aanwijzingen zich op dat ‘user487363530’ wel degelijk Richard D. James is en dat hij dus zijn woord heeft gehouden. Een paar maanden geleden, rond de release van zijn comebackalbum Syro, kondigde hij reeds aan een deel van zijn oude, onuitgebrachte tracks anoniem op het internet te zullen gaan gooien. OOR’s Koen Poolman ging op onderzoek en downloadde zich suf.

De negen tracks, met titels als 1 Chink 101, Parking Lot, 20 Pink Floyd, Bimbongo, Suzanne, Quad Rave TEAC, 22 Pearls, Original Chaos Riff en 8 Utopia (dat was de eerste worp, zojuist zijn er weer tien bijgekomen), vind je hier. (UPDATE: Het zijn er ondertussen 40 in totaal, zie onderaan.)

Op de fanfora wordt sindsdien driftig gediscussieerd over de echtheid van de negentien tracks. Insiders op We Are The Music Makers (‘Your electronic music resource’) raken gaandeweg steeds meer overtuigd van de authenticiteit ervan. ‘Van alle honderden neppe Aphex accounts op Soundcloud is dit de eerste waarvan ik vrijwel zeker weet dat hij het is’, aldus een goed ingevoerde bron. Alle clues die de watmm’ers gevonden hebben op een rij:

1. Toen de eerste tracks gisteren geupload werden was Bimbongo nog een ander nummer, namelijk 002 van Q-Chastic, een bekend alias van Richard D. James, alleen dan in een langzamere versie. Die track werd door na een paar minuten alweer offline gehaald en vervangen door Bimbongo.

2. De tracks 8 Utopia en 22 Pearls werden in 2010 al door Aphex Twin live gespeeld in Barcelona, zoals te zien op deze twee YouTube-video’s.

3. Mike Paradinas, een van de beste vrienden van Richard D. James, reageerde met ‘thanks Rich!’ op een van de tracks.

4. user487363530, degene dus die de tracks geupload heeft, claimt op de – nu wordt het enigszins verwarrend – officiële Aphex Twin Soundcloud dat hij oude opnames van zichzelf gevonden heeft uit begin jaren negentig. Die tracks zou hij destijds gemaakt hebben zonder dat hij de muziek van Aphex Twin kende. ‘Toevallig’, meldt de anonieme user, is hij óók 43, even oud als Richard D. James! En de muziek klinkt een beetje als Aphex Twin! Wat een toeval! Of Aphex Twin misschien meer wil horen? Waarop Aphex zelf via zijn officiële account antwoordt dat hij inderdaad wel meer wil horen. Een typische Aphex prank, als je het ons vraagt.

5. Misschien wel de mooiste clue van allemaal: als je de laatste zes getallen van de usernaam op een keypad invoert, zouden ze het Aphex-symbool vormen. ‘Iemand heeft dit echt uitgevonden!’, aldus onze bron. En nee, we hebben dit niet gedubbelcheckt.

Natuurlijk blijft De Man zelf natuurlijk in alle toonaarden ontkennen. Op de opmerking van Mike Paradinas volgde het ontkennende antwoord: ‘@planetmurecords: thanks, it’s not rich though, wish i was! good label sir, simon.’

Maar de grootste aanwijzingen zitten misschien wel in de muziek zelf: dezelfde melodieën, exact dezelfde drumpatronen en pads, vergelijkbare melodieën, enzovoort. Of hier is iemand heel minutieus bezig geweest om de oude sound van Aphex Twin geluidje voor geluidje na te bootsen, of het ongelooflijke is eindelijk gebeurd: Richard D. James deelt zijn oude werk uit.

Aan de vooravond van de release van Syro sprak ik met Richard D. James. Hij vertelde over zijn wens om de vele nooit uitgebrachte nummers uit het begin van zijn carrière met zijn fans te delen: ‘Ik heb laatst nog geprobeerd om een old school compilatie te maken. Ik heb letterlijk honderden tracks die dateren van rond Selected Ambient Works 85-92. Ik denk er over om een boxset uit te brengen. Maar het voelt een beetje alsof je dood bent gegaan, is het niet? Dat heb ik ook tegen Warp gezegd. Ik weet niet zo goed wat ik ermee aanmoet. Rephlex is gestopt, dus dat is alvast geen optie. Ik heb nog wel wat andere ideeën, misschien ga ik wel wat dingen anoniem uitbrengen. Dat is altijd wel lollig, kijken wat er gebeurt. Ik denk dat het die kant op zal gaan.’

Het lijkt er serieus op dat hij die belofte nu ingelost heeft. Al kunnen we dit natuurlijk nooit met honderd procent zekerheid stellen – zeker niet bij Aphex Twin, die overal een spelletje van maakt.

Overigens is hij een tweede belofte die hij in dat interview deed inmiddels wel nagekomen: met de release van de EP Computer Controlled Acoustic Instruments pt2 op 23 januari heeft hij de eerste elektromechanische tracks (vaak niet meer dan kale ritmes) die hij thuis met robots gemaakt heeft vrijgegeven. Over deze robotmuziek had hij eind augustus het volgende te zeggen:

‘De laatste tijd heb ik een hoop elektromechanische tracks gedaan, waarvan ik er geeneen [voor Syro] gebruikt heb, behalve dat pianostuk [Aisatsana] op het eind. Ik denk dat ik die spoedig op een paar EP’s ga zetten, of op nog een album. Ik heb nog niet helemaal de juiste selectie gevonden. Er is in België een gast, God noem ik hem, Godfried van Logos Foundation [een door de Vlaamse overheid gefinancierde stichting voor muziek en technologie], die robots maakt voor installaties. Hij heeft een paar robots voor me gemaakt. Laatst heeft ie me de snarerobot gestuurd. Fucking amazing thing! Squarepusher heeft onlangs een plaat gemaakt met een robotband. Ik vond het een van zijn mindere, ik denk dat er meer in had gezeten als hij langer de tijd had gehad. Het waren niet zijn eigen robots, hij zal ze maar een beperkte tijd tot zijn beschikking hebben gehad. Terwijl ik ze thuis op de bank heb zitten! Ik heb alle tijd om ze te leren kennen. Ik heb een karrevracht aan opnames met die robots waarmee ik nog helemaal niks heb gedaan. Ik zou ze graag uitbrengen, maar ik ben bang dat er niet zo’n groot publiek voor is, dus het zal wel een 12-inch worden.’

Die inschatting lijkt een juiste: het is geen muziek om eens lekker voor te gaan zitten. Hij heeft er vast een hoop lol aan gehad om die tracks te maken, maar voor de luisteraar, zonder het beeld van Richard die met zijn robotorkest in de weer is, is er weinig te halen op deze EP. Nee, dan raken we een stuk meer opgewonden van die oude opnames. Fake of niet. Snel downloaden dus, voor je het weet heeft hij alles er over een paar dagen weer vanaf gehaald. KOEN POOLMAN

UPDATE!

Aan alle twijfel lijkt nu wel een einde gekomen te zijn nu user487363530 ondertussen tracks uploadt met als beschrijving dat ze uit Llannerlog komen: de oude studio van Richard D. James in het plaatsje Lanner in Cornwall. En er zijn inmiddels al veel meer tracks door watmm geïdentificeerd uit oude livesets van Aphex Twin. In de laatste seconde van X-Rays horen we een bekende track van Polygon Window instarten: Bike Pump Meets Bucket van de Quoth EP. En die oude Q-Chastic 002 track zit er sinds een uur ook weer bij, nu heet ie Symbonsad. Een andere vanavond geuploade track heet Afx origTheme. Wij gaan nu erg hard op 16 Fresher + Cleaner. De nummers die vandaag in de loop van de avond geupload zijn heten: 24 Squalitude Acid, Somewhere OTTGTBAG, Thnx4UletinMeStyWitU, X-Rays, Symbonsad, SallyVingoe, Red Alert, 16 Fresher + Cleaner, Afx origTheme en GP Beat.

UPDATE 2 (27/1 09:00)

Waar eindigt dit? Vannacht tussen 23:00 en 03:00 uur zijn er wéér acht nummers geupload op de mysterieuze Soundcloud. Waarmee de teller inmiddels op 28 tracks staat. Schatgraven in het vergeten verleden van Aphex Twin – bestaat er iets mooiers? De nummers die vannacht geupload zijn heten: Pump The Shit, Plinkyplonk, Sams Car, 9 Square Dance, 10 Bcr78, 40 Lannerlush Full, 39 Fnkmg en Renalgade Sonar. Benieuwd waar dit gaat eindigen.

De totale tracklist so far inclusief de comments die onze mystery user erbij gezet heeft (met dank aan www.watmm.com):

 

UPDATE 3 (15:00)

Tellen jullie mee? Alweer negen tracks erbij, en de dag is nog lang niet om. We notereen: 17 Kids Beach, Martins Car LPF, 1 Human Rotation, 6 Plinky Plonk [orig], 8 Knife Fork Freq, mooow [Dixons Theft Mix], Mental Telepathy, Dance2tobeat en 34.5 P.e. De teller staat hiermee op 36. Kan ik even aan het infuus?

UPDATE 4 (20:00)

Er komt geen einde aan. Weer vier erbij: 19 Ssnb, 2 Xame Filterered, 13 Shirt Mental Afx, 4 ACH  (de getallen zullen voor de tracknummers in de oorspronkelijke albummappen op Richards computer staan). Dat maakt precies 40. Veertig vergeten parels uit de Llannerlog vaults. Ondertussen heeft die pestkop wel zijn usernaam veranderd, waardoor alle oude links niet meer werken. Je vindt hem nu onder het account van user48736353001. De oude naam met 01 erachter dus.

UPDATE 5 (28/1 01:00)

We gaan slapen bij een stand van 54 tracks. Nemen jullie het van me over? Goed turven.

UPDATE 6 (09:00)

Hij is naar bed. Eindelijk. Lekker dromen van het strand van Cornwall. Ondertussen staat de teller op 59. Laatste upload: vier uur ‘s nachts.

UPDATE 7 (15:50)

Sinds een uur druppelen ze weer binnen. 64 inmiddels. We hebben ondertussen geprobeerd een recensie te schrijven van de eerste worp (t/m 59). Een van onze favorieten is Plinkyplonk:

UPDATE 8 (23:40)

We eindigen vandaag op 96.Of gaat ie zo door naar de 100 terwijl wij slapen?
UPDATE 9 (4 FEBRUARI)
We staan op 150. Het was een paar dagen stil, daarna volgden weer veertig tracks. Ongeveer eenderde is geïdentificeerd aan de hand van video’s van live- en dj-sets, ultra zeldzame testpersingen (Analogue Bubblebath 6 is op één nummer na in z’n geheel geupload) of het zijn simpelweg variaties op tracks die we al kennen (Vtnm en Vtnm2 zijn remixen van Ventolin). Japan is zelfs in 1993 gewoon regulier uitgebracht als Sand Lowe (The Polygon Window Remix) op een remixalbum van het Japanse Soft Ballet. Was Richard dat zelf soms even vergeten? Een handvol tracks is – om legal issues? – na het uploaden meteen weer door Soundcloud of de user zelf verwijderd: Red Calx, Girl Boy Dark Version en FmsubBass (dat volgens Soundcloud een sample van Absence door Riva Starr zou bevatten, wat door de user met klem ontkend wordt). De echtheid van de soundcloud staat dus niet meer ter discussie. Zelfs de Volkskrant schrijft er vandaag over. Als we één favoriet uit de hele berg moeten kiezen is het voorlopig:

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Deelt Aphex Twin oude tracks op Soundcloud? (nieuws) | OOR