nieuws

DELGADOS SPLIT

The Delgados zijn niet meer. De beslissing om te stoppen werd begin dit jaar genomen, toen bassist Stewart Henderson zijn collega’s liet weten niet nog een album met de groep te willen maken.

Na enige bedenktijd besloten de overige drie er ook maar mee te stoppen. The Delgados was een collectief. Als een van de peilers wegvalt, valt het fundament onder de band weg, aldus het statement van 8 april op de site van Chemikal Underground.

De band bracht vijf albums uit. Vooral het orkestrale The Great Eastern (2001) en dito opvolger Hate (2002) werden juichend onthaald. Liedjesplaat Universal Audio (2004), waarop de Schotten alle productionele toeters en bellen overboord gooiden en waarvan twee weken geleden nog de single Girls Of Valour werd getrokken, kreeg wisselende kritieken. De NME vond ’t niks (en dat telt, in de UK), wij vonden ‘m juist erg mooi. Of de matige ontvangst van invloed is geweest op Hendersons beslissing, vermeldt de persverklaring niet. Maar toen ik de band oktober vorig jaar in Glasgow opzocht, verwachtte met name Henderson erg veel van Universal Audio. Het was nu of nooit. Het werd nooit.

De vier zijn in vriendschap uit elkaar gegaan. Ze blijven met z’n vieren het Chemikal Underground-label runnen. Drummer Paul Savage en Emma Pollock (zang/gitaar) blijven man en vrouw. Paul blijft als technicus werken in de eigen Chem19 Studios in Hamilton, ten zuiden van Glasgow. Songschrijvers Emma en Alun Woodward (zang/gitaar) beginnen allebei een eigen band/project. Stewarts plannen zijn nog niet bekend.

Een echte bandreünie is het niet, maar fans van The Delgados kunnen alvast uitzien naar de aanstaande tournee van Malcolm Middleton, de rossige helft van Arab Strap. Zijn tweede solo-album Into The woods verschijnt op 13 juni bij Chemikal  Underground. Paul Savage drumt op de plaat en ook live zal hij Middleton bijstaan. De podiumband wordt compleet gemaakt door  Henderson (bas) en vaste Delgados-gastspeler Alan Barr op keyboards. Tweeënhalve Delgado dus, plus een Arab Strap.

Emma Pollock, op haar beurt, zingt weer mee op een single van Crooked Fingers. Alan Barr speelt cello in het bewuste nummer, Sleep All Summer. Verkrijgbaar via het Eastern Fiction-label: easternfiction.com.

En Chemikal Underground? Dat bracht ons in het verleden al vele sympathieke indiebands, zoals Mogwai, Bis, Aereogramme, Radar Brothers, Magoo en Cha Cha Cohen, en belooft in het tiende jaar van zijn bestaan na Into The Woods van Middleton ook nog albums van nieuwkomers Mother And The Addicts en labeltoppers Arab Strap uit te brengen.

Lees alles over The Delgados, hun muziekvrienden, hun label en plaatsgenoten Sons And Daughters (nieuwe cd The Repulsion Box, release 6 juni, is erg goed!) in mijn Glasgow-reportage in OOR 25/26 van 2004.
KOEN POOLMAN

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

DELGADOS SPLIT (nieuws) | OOR