in memoriam

Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood zijn gestorven. ‘Fletch’ was een van de oprichters van de band en is op elk album te horen.

Foto Bert Treep

‘We zijn in shock na het vroegtijdige overlijden van onze dierbare vriend, familielid en bandlid Andy Fletcher’, schrijft de band donderdagavond in een statement. ‘Fletch had een hart van goud en was er altijd als je steun, een goed gesprek, een lach of gewoon een koude pint nodig had.’

Fletcher begon zijn loopbaan als bassist in de band No Romance In China, samen met schoolvriend Vince Clarke. In 1979 ruilde hij de bas om voor een synthesizer en richtte samen met Clarke en Martin Gore de band Composition Of Sound op. Nadat Dave Gahan als zanger toetrad tot de band werd de naam gewijzigd in Depeche Mode.

Binnen Depeche Mode bekleedde Fletcher al die jaren vooral een dienende rol, als stabiele factor tussen Martin Gore – schrijver van hits als Enjoy The Silence, People Are People en Personal Jesus – en Dave Gahan, een frontman waar je je ogen niet van af kunt houden. Als muzikant voorzag Fletcher de muziek van bas, strings, drones of samples – al wat nodig was, in de studio en op het podium.

Anton Corbijn, die al bijna vier decennia tekent voor de ‘visual art direction’ van de band, beschreef de samenstelling van Depeche Mode als volgt in een recent OOR-interview: ‘Dave is het rockelement in de groep, Martin Gore de experimentele en Fletcher is de normale man, en daarmee een enorme verbindingsfactor met de fans. Hij voelt zich op het toneel volgens mij ook ongemakkelijk.’

Met het donkere en gestripte geluid vol ronkende synths, bluesy gitaren en de niet kapot te krijgen stem van Gahan bleef Depeche Mode jarenlang dynamisch en bij de tijd – van oeuvre-hoogtepunt Violator (1990) tot Playing The Angel (2005) en het laatste album Spirit (2017). Dat jaar speelde de band ook in Ziggo Dome, Amsterdam.

Het is nog onduidelijk wat het overlijden voor de toekomst van de band betekent. Andy Fletcher laat zijn vrouw Gráinne Mullan en twee kinderen achter.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode