tips

13 nieuwe tracks: Gorillaz, Phoebe Bridgers, Laura Marling en meer

Koen Poolman vat elke vrijdag de releaseweek voor je samen en bespreekt de nieuwste tracks. Zelfs op een waardeloze dag als deze, want nieuwe muziek hou je niet tegen. Maar eerst nog eentje voor Bert.

Van Der Graaf Generator
Godbluff

Er zijn dagen dat je ontzettend hongerig bent naar nieuwe muziek, vandaag kunnen ze me gestolen worden, de Alison Mossharts, Laura Marlings en Phoebe Bridgers van deze wereld. Het is zo’n dag dat ik liever Godbluff opzet, gewoon om het nog één keer te proberen, nóg een keer trachten te achterhalen wat Bert er nou allemaal in hoorde. Ik heb het de afgelopen drie decennia al vaker geprobeerd, de vinger op het mysterie/genie Peter Hammill, te leggen, ik denk dat vandaag het kwartje valt.

Gorillaz feat. Peter Hook en Georgia
Aries

Dat hadden we zonder die disclaimer ook wel gehoord, dat de baslijn van Peter Hook komt. Georgia zal de trommelaar van dienst zijn. Ik vind het niet zo’n sterk liedje. Beetje niveau New Order anno nu, maar laat Hook het niet horen!

Phoebe Bridgers
Kyoto

Op 19 juni verschijnt Punisher, het tweede soloalbum van Phoebe Bridgers, die je moet kennen van Better Oblivion Community Center (met Conor Oberst) en boygenius (met Julia Baker en Lucy Dacus) en van de nieuwe single van The 1975 natuurlijk, Jesus Christ 2005 God Bless America, waarop ze duetteert met Matthew Healy. Kyoto bewijst dat ze het ook prima alleen af kan. Zachtjes rockend, maar toch ook intiem verhalend. Over het leven on the road, dat mooier lijkt dan het is. Zelfs een day-off zwervend langs temples en winkels in Kyoto, of een dag in het park eindigt in gevoelens van verveling en ontheemding. ‘I wanted to see the world / Through your eyes until it happened / Then I changed my mind.’

The Strokes
Brooklyn Bridge To Chorus

Zo’n Strokes, dat is toch eigenlijk ook een flutband. Eén weergaloos debuut, daarna nog een handvol vlotte singles en verder niks dat de band onderscheidt van pakweg The Virgins of The Mystery Jets. Wie? Precies. Na deze zeurderige derde single hoef ik het album niet eens meer te horen.

Alison Mosshart
Rise

Zij van The Kills en The Dead Weather. Nu voor het eerst op het solopad, maar ze blijkt redelijk honkvast. Rise ruikt naar diesel en verbrand rubber, zoals haar vorige bands. Het is de soundtrack van Facebookserie Sacred Lies.

Dirty Projectors
Isolation

Cover van het gelijknamige liedje van de Plastic Ono Band (van Lennons eerste soloalbum uit 1970). Knap hoe David Longstreth de timing en uithalen van Lennon precies nadoet en net zo breekbaar klinkt als de onzekere Beatle na de breuk. Een welkome aanvulling op het corona-repertoire.

Laura Marling
Held Down

Hier heb ik dus geen zin in. Laat ik een vent zijn en het gewoon zeggen: wat een saaie meidenpop.

The Beths
Dying To Believe

De beste bubblegum komt uit Nieuw-Zeeland. Luister dat Beths-debuut Future Me Hates Me uit 2018 als je dat nog niet gedaan hebt. Vorig jaar waren ze met hun poppy indiepunk een van de leukste gitaarbands op Best Kept Secret, vond ik dan. Elisabeth Stokes (de enige echte Beth) en de haren gaan gewoon op dezelfde voet verder, boy meets girl in een troubled situation, als aanloop naar tweede album Jump Rope Gazers (20 juli).

Charli XCX
forever

Ze zal voor de gemiddelde OOR-lezer iets te poppy en autotune happy zijn (ik had de gezichten wel willen zien, wanneer 100 gecs het podium van BKS was bestormd), maar deze nieuwe single van Charli XCX is echt wel een opvallende popdeun, met behoorlijk noisy productie van A.G. Cook en BJ Burton. Het album, How I’m Feeling, wordt op 15 mei verwacht.

Sticks
Solo

Sticks ‘zit op een solo’. Goed om weer eens van hem te horen buiten de reclameblokken. Het dreigde het beeld van de icononische rapper enigszins te overschaduwen. ‘Zicht wordt verblind door laaghangende zon’, weet hij zelf, oud en wijs als hij is. Ik zal eens op zoek naar zijn oude cd’s, nu ik toch weer de hele dag op zolder zit.

Liftmuziek
Bored

Geen idee wie of wat. Van eigen bodem, zou je denken. Ik vind ’t cool. Quirkybeatmanipulaties, easy listening sferen en hiphop vibes, schetsmatig en instrumentaal. Denk: Brainfeeder, Ninja Tune, Hot Sugar. Nu al vijf tracks achter elkaar, nog amper duizend keer gestreamd.

Zebra Katz
Been Known (A Colors Show)

Als Tricky een queen in een jurk was en nog wel eens een tune zou schrijven, zoals Engelsen ‘tune!’ kunnen roepen als ze een tune horen, dan stond hij hier in hoogst persoon weer tegenover me, briesend van onbegrip. De overeenkomst in stemgeluid (hees, bezwerend) en présence (haatvol, intimiderend) is opmerkelijk. ‘Well, you asked for the Katz, motherfucker, here I come.’

Jade Hairpins
J Terrapin

Nog een laatste feelgood track voor het weekend. Jade Hairpins zijn de drummer en de gitarist/songschrijver van Fucked Up. Zonder brulboei Damian Abraham (aka Pink Eyes) klinken ze een stuk aaibaarder, maar nog steeds als een echte rock & roll-band. Weezer-fans kunnen uitkijken naar het debuutalbum van het duo, Harmony Avenue, dat op 29 mei verschijnt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?'
muziek in coronatijd

‘ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

13 nieuwe tracks: Gorillaz, Phoebe Bridgers, Laura Marling en meer (tips) | OOR