nieuws

DINOSAUR LEEFT!

Niet gedacht, toch gekomen: een reünietour van de originele Dinosaur Jr, met drummer Murph en bassist Lou Barlow!

Nu niet te vroeg juichen, het duurt nog een maand, er kan nog van alles gebeuren. Misschien vliegen Barlow en J Mascis elkaar bij het eerste het beste optreden wel weer in de haren. Na de split in 1989, na drie klassieke albums, heeft met name Barlow zich in de media regelmatig kritisch over zijn oude collega uitgelaten.

Terwijl Mascis doorging met Dinosaur Jr (Murph haakte een paar jaar later af), groeide Barlow zelf met Sebadoh en ook Sentridoh (solo), het duo The Folk Implosion (bekend van de Kids-soundtrack) en recentelijk onder zijn eigen naam (cd: Emoh, Europese tournee in mei) uit tot een indieheld. Zo’n verlegen, ietwat schuwe antiheld, net als Mascis. De twee hebben meer gemeen dan ze willen toegeven. Het lijkt erop dat ze de strijdbijl begraven hebben en van zins zijn nog één keer het beste uit zichzelf te halen.

Het eerste gezamenlijke optreden sinds vijftien jaar vond 15 april plaats tijdens CBS’ Late Late Show With Craig Ferguson. Een tournee volgt. En die tournee begint nergens anders dan in Vera in Groningen, het walhalla van de alternatieve gitaarrock, zeker in de tijd van Dinosaur Jr en al die andere pregrungebands. 6 juni is het zover. Daarna doet de band twee shows in Londen en één op het Download-festival in Donington. En op 14 juni ia Paradiso aan de beurt. In juli toeren ze door de VS (o.a. Lollapalooza) en staat ook Fuji Rock op het programma.

Barlow verklaart op zijn homepage dat hij tevreden is met de reünie: ‘Just when I thought I had gone solo I’ve been re-hired to rock. So, rock I will…’ Hij heeft er zin in, en waarschuwt zijn fans voor het gitaargeweld van zijn oude band. ‘Folk-metal’ noemt hij het, ‘als in un-metal’. Er is vooralsnog geen sprake van nieuw plaatwerk.

Wel zijn de eerste drie albums op cd heruitgebracht: Dinosaur (1986), Your Living All Over Me (1987) en Bug (1988). Drie essentiële albums, een must voor de grungegeneratie, die te jong was om het geweld van Dinosaur Jr, Hüsker Dü, The Replacements, Mudhoney, Tad, Screaming Trees, Pixies et all bewust mee te hebben gemaakt. De fans kunnen de cd’s laten liggen: er staan maar vier extra nummers op, waaronder de heftige Cure-cover Just Like Heaven. Maar die hebben we natuurlijk allang. Het refrein zingt al dagen in mijn hoofd. Nu nog een kaartje voor Vera zien te bemachtigen en hopen dat de tour een passend vervolg krijgt. KOEN POOLMAN

Dinosaur Jr lééft: 6 juni in Vera, Groningen, 14 juni in Paradiso, Amsterdam. Lou Barlow solo-tour: 23 mei Vera, Groningen, 24 mei Doornroosje, Nijmegen, 25 mei Paradiso, Amsterdam, 26 mei Ekko, Utrecht.

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?'
muziek in coronatijd

‘ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

DINOSAUR LEEFT! (nieuws) | OOR