Top 20

Dit waren de 20 beste albums van de jaren '10

En zo is, behalve 2019, ook het hele decennium ten einde gekomen. Tijd om een ándere mooie OOR-traditie weer eens uit de kast te trekken. De beste albums van de afgelopen tien jaar dus, gerangschikt in een overzichtelijke Top 20 en voorzien van een persoonlijke noot van een OOR-recensent met warme gevoelens voor de plaat in kwestie.

1. Nick Cave & The Bad Seeds – Push The Sky Away

In de golfbeweging van het Bad Seeds-oeuvre is het anno 2013 weer even tijd kalmte. Op Push The Sky Away gebeurt muzikaal weinig, maar wát er gebeurt is raak. Cave trekt alle registers open in zowel duistere verhalen als heldere observaties, zijn begeleiders leveren de smaakvolle soundtrack. Op Push The Sky Away overtreffen ze zichzelf. Lees hier.

2. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly

Kendrick Lamar goes p-funk. Jawel. Puur en overdonderend, al valt de funkband halverwege even stil. Maar dat wordt tegen het eind weer goedgemaakt. Ondertussen vertelt Lamar in zijn raps véél, zonder zich te vertillen: prachtig geformuleerde verhalen over loyaliteit, fans, Mandela, politiek, vergeving, Michael Jackson en 2Pac. Lees hier.

3. PJ Harvey – Let England Shake

Polly Jean Harvey maakt een conceptalbum over haar thuisland in tijden van oorlog, verwarring en vernietiging – en komt er glorieus mee weg. De songs zijn sterk, de muzikale begeleiding is folky en lichtvoetig, en Polly zelf is in topvorm. Een betekenisvolle en meeslepende plaat. Lees hier.

4. David Bowie – Blackstar

En dan is hij ineens dood, net 69 jaar oud. Maar niet voordat de kameleon zich nog één keer heeft laten gelden. En hoe. Blackstar is een experimenteel album: lange tracks met flink wat jazz-instroom, industriële invloeden, suspense en onnavolgbare ritmes. Hits? Geen. Maar Bowie heeft voor even zijn voorhoedepositie terug. Lees hier.

5. Low – Double Negative

Het had best als waarschuwingssticker op de hoes mogen zitten: ‘Nee, het ligt niet aan uw speakers.’ Want Low gaat diep, qua geluidstechnische aanpak; hun hemelsmooie zangharmonieën verdrinken regelmatig in de onorthodoxe productie. Gelukkig blijft de schoonheid er doorgaans glorieus doorheen glinsteren. Lees hier.

6. Alt-J – An Awesome Wave

Onbenoembare muziek? Het jonge Britse viertal Alt-J flikt ‘t. Op ongrijpbare wijze assembleren ze op hun debuutalbum ‘iets’ met meerstemmige folk, elektronica, indie, progrock en triphop, en het resultaat prikkelt, verrast, verwondert en biologeert. En niet alleen op plaat, zo getuigt hun zegetocht langs ’s werelds podia in 2012. Lees hier.

7. Mount Eerie – A Crow Looked At Me

Veruit de meest aangrijpende plaat van het decennium, period. A Crow Looked At Me staat volledig in het teken van de dood van Geneviève, de vrouw van Phil Elverum alias Mount Eerie. Over zachte instrumentatie en met fluisterende stem deelt Elverum al zijn leed. Puur, rauw, pijnlijk. Een huiveringwekkend fraai document, hoe gitzwart ook. Lees hier.

8. Adele – 21

Op de wederom naar haar leeftijd vernoemde opvolger van succesalbum 19 kiest Adele ervoor haar veelzijdige smaak (pop, soul, blues, gospel) wat te kanaliseren, zodat de liedjes nu een stuk dichter bij elkaar liggen. Verder toont ze op deze grootse en meeslepende plaat opnieuw haar superieur vocale klasse. Lees hier.

9. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell

Op Carrie & Lowell keert Sufjan Stevens – na het eclectische, grotendeels elektronische en bij vlagen ronduit euforische The Age Of Adz (2010) – terug naar zijn roots: intense, bijna pijnlijk intieme liedjes met vederlichte gitaarmelodieën, geraffineerde koortjes, fluwelen pianospel en fluisterende zang. Het is veruit zijn meest persoonlijke album. Lees hier.

10. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Klonk hiphop ooit zo groots en episch? In 2010 nog niet, in elk geval. ‘Klassieker’, klinkt het ten tijde van de release – helaas net te laat voor de jaarlijstjes – overal. En terecht. Kanye’s Mooie Donkere Verwrongen Fantasie komt tot ons als een overdonderende parade van anthems, samples, stijlcitaten en vocale gastrollen voor (véél) muzikale vrienden. Lees hier.

11. Frank Ocean – Channel Orange

Met afstand dé r&b-sensatie van 2012. Frank Ocean (eerder actief in het geruchtmakende hiphopcollectief Odd Future) is de paradijsvogel in de kwetterende volière en grijpt je met zijn fenomenale timing en aangrijpende stem direct bij de kladden. ‘Ocean’s oprechtheid is de grote kracht van dit album. Channel Orange is slacker-r&b: realistisch.’ Lees hier.

12. Tame Impala – Currents

Na twee geestverruimende psychedelische platen gooide Kevin Parker zijn gitaarkoffer dicht. Op Currents regeert zijn nieuwe speeltje: de synthesizer. Maakt het wat uit? Wel voor het geluid, niet voor de als vanouds briljante songs van de Australiër. De straffe hooks liggen voor het oprapen. Tame Impala vindt zichzelf opnieuw uit. Lees hier.

13. Arcade Fire – The Suburbs

In 2010 roepen de critici ‘m uit tot album van het jaar: The Suburbs, de plaat waarop de dramatiek en zwaarmoedigheid van voorganger Neon Bible overboord is en Win Butler – net 30 geworden – teruggaat naar de plekken van z’n jeugd. Het levert een complexe en nostalgische, maar ook rijke en uitgebalanceerde plaat op. Lees hier.

14. Run The Jewels – Run The Jewels 2

Hét hiphopalbum van 2014 (en volgens Pitchfork zelfs gewoon het album van 2014), al krijgt de plaat tot ver buiten de hiphopwereld de handen op elkaar. Geen wonder. Veteranen El-P en Killer Mike halen het beste in elkaar naar boven en Run The Jewels 2 treitert, daagt uit, verplettert en verlegt grenzen. Lees hier.

15. Typhoon – Lobi Da Basi

In 2014 hebben we zeven jaar gewacht op een nieuw Typhoon-album, maar het is ’t waard geweest: Glenn de Randamie is keurig zonder braaf te worden, netjes zonder saai te zijn en slim zonder dat overdreven uit te dragen. Bovendien zoekt hij de grenzen van de hiphop op. Dé Nederlandse plaat van het decennium. Lees hier.

16. Spoon – They Want My Soul

Geen nieuws, goed nieuws. Tien niet al te hapklare popsongs in dik een half uur, veel subtiliteit, geen flauwekul en opnieuw een hoofdrol voor de prettig gruizige stem van Britt Daniel. En ondanks een wat voller geluid wordt het wezen van Spoon nergens aangetast. De drive, de funk, de hooks, de eenvoud, de melodieën, de discipline – alles doet ’t nog. Lees hier.

17. Bon Iver – Bon Iver

Voor zijn debuut For Emma, Forever Ago (2008) sloot Justin ‘Bon Iver’ Vernon zich op in een berghut, voor deze opvolger deed hij inspiratie op door te reizen. De bijzondere sfeer en de sacrale zangpartijen zijn gebleven, voor de rest is alles anders: fraaie percussie, groteske arrangementen en een eerder sprookjesachtige dan spookachtige sfeer. Lees hier.

18. Kanye West – Yeezus

Kanye buigt voor niemand. Het kale, minimalistische en vooral intense Yeezus werpt nieuw licht op de bizarre en briljante geest van een van de meest kleurrijke, onberekenbare en ondoorgrondelijke artiesten van dit decennium. I Am A God heet een van de tracks en dat verzint Kanye West niet zomaar. Lees hier.

19. IDLES – Joy As An Act Of Resistance

Deze Opgefokte Britten maken in 2018 nét even meer indruk dan hun soortgenoten van Shame. De  teksten van Joe Talbot verraden een getekend leven, zijn bandmaten leggen daar een potje loeistrakke postpunk onder. Keihard, goudeerlijk, oergeestig, hartverscheurend en genadeloos. Lees hier.

20. LCD Soundsystem – American Dream

Alsof de New Yorkers nooit zijn weggeweest (sinds 2011) is alles anno 2017 ineens weer bij het oude, inclusief het torenhoge niveau. James Murphy kan nog steeds klaaglijk croonen, Bowie en Talking Heads kijken weer goedkeurend toe en de punkfunk swingt als een malle. Lees hier.

Lees ook

De jaren tien kennen geen uitschieters, betoogt OOR’s Tom Engelsvoven. Geen Sgt. Pepper, Pet Sounds, Born To Run, Nevermind, OK Computer of Is This It. De jaren tien voegen artistiek weinig toe. Maar toch. Binnen de popwereld voltrekt zich in de jaren tien wel degelijk een revolutie. Een essay over het decennium van de verstoppende beschikbaarheid. Lees hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Kies je eigen cd- of vinylpakket!
abo-actie

Kies je eigen cd- of vinylpakket!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
'De security wordt straks een soort dokter bij de club'
muziek in coronatijd

‘De security wordt straks een soort dokter bij de club’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Dit waren de 20 beste albums van de jaren '10 (Top 20) | OOR