tips

Dit zijn de 10 meest curieuze liedjes voor kerst 2020

Dat 2020 een vreemd jaar was, is niets nieuws. Dat heeft ook doorgewerkt in de kerstmuziek. Niet alleen zijn er dit jaar veel meer kerstsongs de wereld in geslingerd – je moet iets als je niet kunt optreden – maar ook zijn er veel corona gerelateerd songs gemaakt. OOR’s kerstmuziekkenner DJ Oscar (Smit), tevens redacteur voor Christmas A Go Go, verzamelt de meest curieuze liedjes uit 2020.

Ye Banished Privateers
Deck And Hull

17e eeuw, zeerovers, zeeslagen, doodskoppen met kerstmutsen, kerstbomen: is dit een video game? Nee, het is een clip van Ye Banished Privateers, een Zweedse piratenfolkrockband. Hun teksten en muziek zijn gebaseerd op oude Scandinavische volksmuziek en gebeurtenissen uit de 17e en 18e eeuw. Dit nummer is uit op een vinylsingle. De b-kant is een ‘kerstsong’ over gruwelijke martelingen in de 17e eeuw.

Clubstone
Sugar Christmas Love

Een uiterst curieuze mix van hedendaagse clubmuziek en seventies pop. The Rubettes hadden in 1974 een wereldwijde hit met Sugar Baby Love. De Duitse producer en club-DJ maakte er een regelrechte danstrack van.

Silent Winter
We Wish You A Merry Christmas

Een speelgoed treintje in de sneeuw is het liefelijke decor voor deze over de top metal-uitvoering van het meer dan honderd jaar oude We Wish You A Merry Christmas. De groep Silent Winter komt uit Griekenland en hun kerstsingle is een uitgave van het Amsterdamse label Snowflakes Christmas Single Club, dat ieder jaar drie tot vier kerstsingles uitbrengt, geperst op wit vinyl.

Sabertooth
Santa Claus Gave Me Covid 19

Sabertooth komt uit California. Dit is een van de vele covid 19-songs die er dit jaar gemaakt werden. De band zegt over dit nummer: ‘This song is a joke. Covid is very serious. Wear a mask and don’t be an asshole!’

Oslo Karamell
Nå Er Det Jul

Mecronomicon Audio is een underground label uit Oslo, Noorwegen. Ze schijnen daar ieder jaar een compilatie te maken met de meest vreemde kerstmuziek. ‘Jul’ betekent Kerstmis in Scandinavië. Waar de rest over gaat weet ik niet, maar in ieder geval laten ze hun ritmeboxen en synthesizertjes aardig ratelen.

NTENTENIS
I’m Dreaming Of A Covid 19 Free Christmas

NTENTENIS is een producer uit Athene. Zijn coronaversie van White Christmas staat op een compilatie van het Griekse label Just Gazing, vol met maffe en toffe elektronische muziek. In dit nummer zingt een freaky stem tussen kale analoog klinkende synthesizers: ‘I’m dreaming of a Covid 19 free Christmas / Just like the ones I used to know /Where the dance floor glistens / And dancers listen / To hear the bassline pumping the sound box.’

Casta
Natale

Casta is een producer uit Amerika, gespecialiseerd in sampling en cut-up technieken. Hij houdt van funk en hiphop en die elementen vind je terug in alle tracks van zijn achtste kerstalbum The 12 Beats Of Christmas. Natale is de openingstrack waarin hij over een laidback groove uitleg geeft over zijn album.

The Chorus Studio Choir
I Will Social Distance From You

Tja, lang geaarzeld om de Maria Carey-klassieker hier toe te voegen, je hoort hem te vaak deze dagen. Deze covid 19-versie is niet zozeer weird maar wonderful. Hij is in elkaar gezet door de werknemers van een groot Amerikaans bedrijf en de clip is zo corona 2020!

Plus Instruments
Christmas Is Here And It Feels So Queer

Wat een weirde song is dit: freaky piep-knor muziek met een stem die door merg en been gaat. Dat is Truus de Groot in optima forma. Eind jaren zeventig zat ze in de ULTRA-bands Nasmak en Plus Instruments. Ze vertrok naar Amerika en maakt vandaar uit de meest inventieve elektronische muziek. Dit nummer komt eigenlijk uit 2013. Het is nooit echt uitgebracht. Maar sinds december komt het voor op een cassette vol experimentele kerstmuziek, die varieert van een hoorspel in plat Vlaams tot elektronische wanorde, getiteld Here’s To Y’All, Snowflakes.

The Dollyrots
All I Want For Christmas (Is My Two Front Teeth)

Kelly Ogden en haar man Luis Cabezas vormen al zo’n twintig jaar de Amerikaanse punkband The Dollyrots. De laatste jaren verblijden ze de wereld met een jaarlijkse kerstsingle. Op die van 2020 staat een snelle en korte versie van All I Want For Christmas (Is My Two Front Teeth), een grappig nummer dat in 1948 voor het eerst een hit werd in Amerika, in de uitvoering van de komiek Spike Jones (1911-1965).

Todd Rundgren (BONUS)
Flappie

Zelf vind ik Flappie een vreselijk nummer, laat staan dat ik het in de kersttijd zou draaien, maar het was wel sensationeel nieuws dat de grote Amerikaanse rockster Todd Rundgren een Engelstalige versie van dit oer-Nederlandse nummer opnam. Weird niet? Dat hij de naam van het konijn als ‘Floppie’ uitspreekt maakt dit curieuze liedje alleen maar leuker.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021
eindlijst 2021

OOR’s Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021

'Sometimes I Might Be Introvert' van Little Simz is door de Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van 2021 ...
Best Kept Secret: Nick Cave, Big Thief, The Strokes e.a.
nieuws

Best Kept Secret: Nick Cave, Big Thief, The Strokes e.a.

Kort na Down The Rabbit Hole komt ook Best Kept Secret met zijn eerste namen voor 2022, met The Strokes, ...
De speciale kerst-<span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR shop

De speciale kerst-OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Met Barry Hay (door Bart Chabot en Anton Corbijn), Warren Ellis, Froukje, Rico, Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy, Neil ...

Dit zijn de 10 meest curieuze liedjes voor kerst 2020 (tips) | OOR