roadburn

Dool is een headbang-waardige headliner op Roadburn

Nederlands trots (en OOR-covericoon van de maand) Dool brengt deze vrijdag zijn derde album The Shape Of Fluidity uit. Een album waarop de band meer dan ooit ‘uitgesproken zeker en vastberaden klinkt’, aldus onze eigen recensie. Waar beter dan dat op Roadburn in première te laten gaan?

Fotografie Niels Vinck

Eén keer eerder stond Dool op Roadburn. In 2016, nog voor het debuutalbum uit was. Toen stond de band nog helemaal onderaan op de poster en speelde Raven van Dorst en consorten in de Cul De Sac, een kleine bar die dit jaar niet eens meer als festivallocatie word gebruikt. In acht jaar tijd kan er dus een hoop veranderen, want nu staat de band op een puike spot in de Main Stage van 013. Bij de ontvangst van album- en show-opener Venus In Flames is direct duidelijk dat dat meer dan terecht is.

Wanneer de stevige riff na ongeveer een minuut aan kracht wint, gaan vooraan direct gebalde vuisten de lucht in. Deze track was al een maand uit als single, dus dat die al wat bekendheid heeft bij is niet zo gek, maar ook nummers die nog geen 24 uur officieel uit zijn op het moment van spelen worden onthaald als hits. Daarbij helpt het dat de band zich in het zweet staat te werken. Soms letterlijk, want bassist J.B. van der Wal giet vroeg in de set al een flesje water over zichzelf heen om af te koelen.

Van Dorst maakt veel contact met het publiek en positioneert zich als een ware rockster. Wie gaat voor het Grote Gebaar kan zijn doel voorbij schieten en richting de kitsch belanden, maar alle valkuilen op dat vlak worden vakkundig vermeden. De spaarzame maar effectieve lichtshow draagt bij aan het effect; de band staat voor een groot wit doek waarop het licht reflecteert. Zo verhullen paarse lampen de band tijdens Evil In You volledig in schaduw.

Het hoogtepunt van de set, en het album, is Hermagorgon. Het nummer kent een uitstekende spanningsboog tussen de emotionele vocalen van Van Dorst in de coupletten en uiterst headbang-waardige passages. Maar ook relatief rustiger materiaal als House Of A Thousand Dreams, door Van Dorst omschreven als een sprookje, komt goed binnen.

Uit alles blijkt dat Van Dorst en bandgenoten heel blij zijn om hier na acht jaar weer te mogen spelen. Voor Roadburn is dat ongetwijfeld wederzijds, want deze overtuigende show kent alleen maar winnaars. De trouwe Dool-fan kan smullen van een uitstekende vertolking van het nieuwe album, de toevallige passant zet dat album vast op de terugreis uit Tilburg nog eens op. Twee vliegen, één klap.

Gezien: Roadburn, vrijdag 19.10 uur in 013.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Dool is een headbang-waardige headliner op Roadburn