digitaal concert

Dua Lipa viert de clubscene in fluorkleuren

Van zitconcert naar zit-voor-het-scherm-concert. In dit rampjaar is het voor muzikanten en muziekindustrie zoeken naar manieren om alternatieven te verzinnen voor concerten. Zeker als je dé popster van 2020 bent. Dua Lipa dus.

Haar Future Nostalgia kwam uit in maart van dit jaar, aan het begin van de eerste lockdown, en beheerst sindsdien wereldwijd de speakers. Een album waarbij ieder nummer een hit bleek en de jonge Britse de status bereikt die Lady Gaga tien jaar geleden had. Normaal ben je dan de hoofdact op Glastonbury, sleep je een fortuin binnen op Coachella en vervolg je de zegetocht langs de Europese stadions. Maar ook Lipa moest op haar handen zitten afgelopen jaar.

Dan maar een live onlineconcert, besloot de Britse zangeres. Met een dikke glitterconfettiknipoog naar Studio 54 bouwde ze haar eigen Studio 2054 in een non-descripte Londense beurshal. Vanuit alle tijdzones kon er op 27 november voor een klein bedrag ingelogd worden om iets langer dan een uur Dua Lipa te zien pionieren met een onlineconcert.

De gewoonte om het publiek te laten wachten of zaaddodende opwarmacts blijven in dit soort online constructies goddank achterwege. En ook niet onbelangrijk: vanaf de eerste minuut blijkt dat er live wordt gezongen. De orkestband die soms storend hard meeloopt bij live popacts is hier netjes naar de achtergrond gemixt. Na het openingsdrieluik Future Nostalgia, Levitating en Pretty Please wordt de setting verruild voor een ander deel van de hal waar dj The Blessed Madonna (ook verantwoordelijk voor remixalbum Club Future Nostalgia) het deel van het concert instart waar de show de overhand neemt op het live zingen.

Dat kan in de zaal vervelend zijn, achter het scherm maakt dat minder uit. Het is ook een startsein voor de gasten. Met een verwijzing naar Paul Verhoevens Showgirls glijdt FKA Twigs langs een paal en is het duet Why Don’t You Love Me tussen Lipa en Twigs voor het eerst te horen. De clip van Prisoner, het duet met Miley Cyrus, wordt in het concert opgenomen en de jongens die Un Dia van One Day maakten krijgen ook een plekje in een tv-scherm. Wel fysiek aanwezig zijn de Brusselse Angèle voor Fever en Kylie Minogue voor Electricity.

De plaspauze danken we aan Elton John die op beeld Rocket Man speelt. Veelzeggend is dat de enige kleur op dat moment zijn oranje toupet is, de dansers in de zaal kijken in het grijs bewegingloos toe. Een compleet overbodig moment. Alles daarna is een uitsmijter. In dit geval de nummers Hallucinate en Don’t Start Now (met verwijzingen naar ABBA en Daft Punk).

De kracht van Dua Lipa blijft volop overeind tijdens Studio 2054. Haar ijzersterke materiaal van klassieke popnummers met verwijzingen naar disco, de jaren tachtig en hedendaagse dance worden in het concert visueel ondersteund met fluorkleuren en eigentijdse varianten op de clubscene van vroeger. Knap gedaan.

Opvallend is ook het verschil tussen zaalconcerten en dit online concert. Waar normaal de breedte en hoogte van een podium wordt benadrukt, werkt Dua Lipa met de diepte van haar ruimte, wordt ze door camera’s gevolgd en is er veel aandacht voor gedetailleerde dans.

Baanbrekend voelt zo’n online concert nog niet, maar het is een geslaagd alternatief zolang het echte concert nog niet kan. Als je ten minste het materiaal, de uitstraling en de show hebt, die Dua Lipa kan bieden.

Gezien: 27 november via LiveNow.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Dua Lipa viert de clubscene in fluorkleuren (digitaal concert) | OOR