pinkpop

Dubbele dosis Floor Jansen gaat er heel goed in

De soloshow van Floor Jansen die we vrijdagmiddag op de IBA Parkstad Stage zien, is een van de vele ingeloste beloftes van de Pinkpop line-up van 2020. Een volstrekt begrijpelijke boeking dat jaar natuurlijk. Jansens populariteit in haar thuisland was in 2019 op eens de stratosfeer in geschoten door haar deelname aan De Beste Zangers, waarin de (stiekem gewoon best lekkere) kitschmetal-uitvoering van The Phantom Of The Opera die ze met Henk Poort zong uitgroeide tot een internetsensatie.

Fotografie Paul Barendregt

De Limburgse kers op de taart van dit succesverhaal liet dus nog even op zich wachten, maar kreeg er in die wachtperiode wel een lekker extraatje bij: Jansen staat hier niet alleen zelf, maar ook nog eens op het hoofdpodium met ‘haar’ Finse symfonische metalband Nightwish. Dat levert twee heel verschillende shows op, maar met één constante conclusie: Pinkpop houdt van Floor Jansen.

Om te beginnen met haar soloshow: gezien het vroege tijdstip en de stevige files die Limburg teisteren, druppelt het terrein nog een beetje vol als Jansen om 14.30 uur het podium betreedt. En dan is het ook nog eens bloedjeheet. Toch kost het Jansen geen enkele moeite om de aandacht van het veld vast te houden, al helpt het dat dit niet de moeilijkste show is die we dit weekend zullen zien. De term ‘symfonisch’ heeft dit uurtje een dikke voorsprong op het woord ‘metal’. Op basis van de naam zou je niet verwachten dat haar begeleidingsband, de Marcel Fisser Band, een even imponerende sound neerzet als Nightwish en dat blijkt correct (sorry, Marcel), dus gaan de duivelhoorntjes maar mondjesmaat de lucht in.

Op twee nummers van haar volgend jaar te verschijnen soloplaat na richt Jansen zich vooral op covers, met een bont allegaartje tot gevolg. We horen songfestivalwinnaar Euphoria, een nummer dat M83 schreef voor de soundtrack van de vergeten (maar best aardige, neem het van de cinefiel in de OOR-redactie aan) Tom Cruise science-fiction film Oblivion en, jawel, Let It Go uit Frozen. ‘Ik heb hem een beetje vermetald‘, zegt Jansen met een lach, maar in de praktijk klinkt het vooral als Let It Go met een iets stevigere instrumentatie. Maar dan wel gezongen door een fenomenale zangeres. Want hoewel dit op papier misschien niet allemaal enorm spannend klinkt, zorgen de uithalen van Jansen keer op keer voor ontzag.

Als de band tegen het eind van de set een nummer van ReVamp inzet, naar eigen zeggen de meest heftige metalband waarin ze ooit speelde, en we zowaar wat groovende riffs over het terrein horen gaan, lijkt het feest compleet. Maar dat is het natuurlijk nog niet. ‘We moeten nog één nummer spelen, toch Henk?’, zegt Jansen onder luid gejuich. En ja hoor, daar komt de phantom himself uit de coulissen wandelen. Vol overgave storten Jansen en Poort zich op het duet dat ze allebei onsterfelijk maakte en je voelt dat bij een groot deel van het veld het kippenvel op de armen staat. En dat in de hitte.

Dat van het kippenvel geldt ook zo voor het publiek bij de show van Nightwish, die twee uurtjes later van start gaat. Tijdens de praatjes tussen de nummers door – in het Nederlands, haar Finse bandgenoten zullen zich afvragen waar ze het over heeft – horen we nog steeds diezelfde gezellige zangeres die ons eerder op de middag vertelde niks van social media te begrijpen. Maar tijdens de nummers zien we waarom Jansen zeer gevierd is in de (symfonische) metalwereld. Uithaal na uithaal zorgt voor kippenvel op de armen, waarbij de bombastische instrumentatie een ietwat kitscherig universum creëert, dat alsnog erg fijn is om je even een uurtje in onder te dompelen. Gezien de idolate blikken die we bij de fans vooraan dikwijls waarnemen op de videoschermen, zou waarschijnlijk niemand het erg vinden als er deze Pinkpop-editie nog ruimte werd gevonden voor een derde dosis Floor Jansen.

Gezien: Pinkpop 2022, vrijdag (14.30 en 17.30 uur) op IBA Parkstad Stage en South Stage. Lees hier al onze verslagen van Pinkpop.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
This Could Be Texas
indie
English Teacher

This Could Be Texas

Na deze jonge indierockband uit West-Yorkshire enkele malen live te hebben gezien, was ik vooraf iets bevreesd voor dit debuutalbum ...
Tips voor Roadburn 2024: onze zwaarste favorieten uit de line-up
roadburn

Tips voor Roadburn 2024: onze zwaarste favorieten uit de line-up

Naast de vertrouwde muren van gitaarversterkers biedt het Tilburgse festival volop moois voor iedereen met een hart voor undergroundmuziek ...

Dubbele dosis Floor Jansen gaat er heel goed in