pinkpop

Dubbele dosis Floor Jansen gaat er heel goed in

De soloshow van Floor Jansen die we vrijdagmiddag op de IBA Parkstad Stage zien, is een van de vele ingeloste beloftes van de Pinkpop line-up van 2020. Een volstrekt begrijpelijke boeking dat jaar natuurlijk. Jansens populariteit in haar thuisland was in 2019 op eens de stratosfeer in geschoten door haar deelname aan De Beste Zangers, waarin de (stiekem gewoon best lekkere) kitschmetal-uitvoering van The Phantom Of The Opera die ze met Henk Poort zong uitgroeide tot een internetsensatie.

Fotografie Paul Barendregt

De Limburgse kers op de taart van dit succesverhaal liet dus nog even op zich wachten, maar kreeg er in die wachtperiode wel een lekker extraatje bij: Jansen staat hier niet alleen zelf, maar ook nog eens op het hoofdpodium met ‘haar’ Finse symfonische metalband Nightwish. Dat levert twee heel verschillende shows op, maar met één constante conclusie: Pinkpop houdt van Floor Jansen.

Om te beginnen met haar soloshow: gezien het vroege tijdstip en de stevige files die Limburg teisteren, druppelt het terrein nog een beetje vol als Jansen om 14.30 uur het podium betreedt. En dan is het ook nog eens bloedjeheet. Toch kost het Jansen geen enkele moeite om de aandacht van het veld vast te houden, al helpt het dat dit niet de moeilijkste show is die we dit weekend zullen zien. De term ‘symfonisch’ heeft dit uurtje een dikke voorsprong op het woord ‘metal’. Op basis van de naam zou je niet verwachten dat haar begeleidingsband, de Marcel Fisser Band, een even imponerende sound neerzet als Nightwish en dat blijkt correct (sorry, Marcel), dus gaan de duivelhoorntjes maar mondjesmaat de lucht in.

Op twee nummers van haar volgend jaar te verschijnen soloplaat na richt Jansen zich vooral op covers, met een bont allegaartje tot gevolg. We horen songfestivalwinnaar Euphoria, een nummer dat M83 schreef voor de soundtrack van de vergeten (maar best aardige, neem het van de cinefiel in de OOR-redactie aan) Tom Cruise science-fiction film Oblivion en, jawel, Let It Go uit Frozen. ‘Ik heb hem een beetje vermetald‘, zegt Jansen met een lach, maar in de praktijk klinkt het vooral als Let It Go met een iets stevigere instrumentatie. Maar dan wel gezongen door een fenomenale zangeres. Want hoewel dit op papier misschien niet allemaal enorm spannend klinkt, zorgen de uithalen van Jansen keer op keer voor ontzag.

Als de band tegen het eind van de set een nummer van ReVamp inzet, naar eigen zeggen de meest heftige metalband waarin ze ooit speelde, en we zowaar wat groovende riffs over het terrein horen gaan, lijkt het feest compleet. Maar dat is het natuurlijk nog niet. ‘We moeten nog één nummer spelen, toch Henk?’, zegt Jansen onder luid gejuich. En ja hoor, daar komt de phantom himself uit de coulissen wandelen. Vol overgave storten Jansen en Poort zich op het duet dat ze allebei onsterfelijk maakte en je voelt dat bij een groot deel van het veld het kippenvel op de armen staat. En dat in de hitte.

Dat van het kippenvel geldt ook zo voor het publiek bij de show van Nightwish, die twee uurtjes later van start gaat. Tijdens de praatjes tussen de nummers door – in het Nederlands, haar Finse bandgenoten zullen zich afvragen waar ze het over heeft – horen we nog steeds diezelfde gezellige zangeres die ons eerder op de middag vertelde niks van social media te begrijpen. Maar tijdens de nummers zien we waarom Jansen zeer gevierd is in de (symfonische) metalwereld. Uithaal na uithaal zorgt voor kippenvel op de armen, waarbij de bombastische instrumentatie een ietwat kitscherig universum creëert, dat alsnog erg fijn is om je even een uurtje in onder te dompelen. Gezien de idolate blikken die we bij de fans vooraan dikwijls waarnemen op de videoschermen, zou waarschijnlijk niemand het erg vinden als er deze Pinkpop-editie nog ruimte werd gevonden voor een derde dosis Floor Jansen.

Gezien: Pinkpop 2022, vrijdag (14.30 en 17.30 uur) op IBA Parkstad Stage en South Stage. Lees hier al onze verslagen van Pinkpop.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement
bij een half jaar

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze muziekpakket uit. We hebben de ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Bestel de nieuwe OOR, met Queens Of The Stone Age, Christine And The Queens, Noel Gallagher, Altın Gün, Brutus & ...

Dubbele dosis Floor Jansen gaat er heel goed in (pinkpop) | OOR