boek

Een bovenmaatse zoethouder voor de Stones-fanaat

Unzipped, de reizende Rolling Stones-expositie die deze winter in het Groninger Museum neerstrijkt, is momenteel niet te bezoeken. Coronamaatregelen gooiden ook al roet in het eten wat de grote opening op 14 november betreft. Uitstel betekent gelukkig niet per se afstel: de tentoonstelling draait nog tot minstens eind februari en het begeleidende boekwerk is gewoon verkrijgbaar – zo niet als souvenir, dan wel als bovenmaatse zoethouder voor de (on)geduldige Stones-fanaat. 

En zoet zullen ze zijn, met dit koffietafelboek van jewelste. Unzipped is de voortzetting van de eerdere rondreizende Exhibitionism-tentoonstelling, die in Londen, New York en Chicago reeds hordes op de been bracht. Het interieur van het flatje aan Edith Grove, waar de piepjonge band begin jaren zestig woonde, is nagebouwd, als ook een deel van een studio (in de catalogus zien we de gereconstrueerde binnenkant van de roemruchte Rolling Stones Mobile). In de geschreven teksten lopen de bandleden nog eens door de highlights van hun geschiedenis heen, daarbij geholpen door betrokken coryfeeën als bluesheld Buddy Guy, steun en toeverlaat Don Was, regisseur Martin Scorsese en zowel vroege designer John Pasche (van het tonglogo) als modern ontwerpicoon Shepard Fairey, die de posters voor de recentere Stones-tournees ontwierp.

Een veelheid aan unieke foto’s, oude contracten, albumhoezen, podiumschetsen en logboeken wordt nog overtroffen door de echte pronkstukken van de collectie: schatkamers vol kleding en instrumenten. Sprookjesachtige gewaden van Mick Jagger, de stoere piratenvodden van Keith Richards en zelfs de eigenzinnige maatpakken van de zo ingetogen Charlie Watts springen vanaf de pagina’s meteen in het oog. Ook de bekende gitaren van Richards en Ronnie Wood en de drumstellen van Watts (zowel uit de sixties als z’n huidige kit) zijn met veel oog voor detail vastgelegd.

Je zou alleen voor deze lijvige, smaakvol vormgegeven catalogus al op de trein naar het hoge noorden stappen – en als dat zoals nu even geen optie is, dan begint het avontuur hiermee gewoon alvast thuis. De verwondering zal er straks, oog in oog met de relikwieën in Groningen, niet minder om zijn. Want als de rits eenmaal open mag, kan het feest pas écht beginnen.

THE ROLLING STONES – UNZIPPED is verschenen bij Xander Uitgevers.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome
concert

Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome

Queen + Adam Lambert hadden in 2020 al met hun The Rhapsody tour in de Ziggo Dome moeten staan, maar ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

Een bovenmaatse zoethouder voor de Stones-fanaat (boek) | OOR