column

'Even over de op één na beste plaat van 2022 tot nu toe'

Wie de popmuzikale voorhoede een beetje volgt én op z’n tijd graag smult van een relletje in de vaderlandse politiek zal het beamen: de ene Nilüfer is de andere niet. De ene ging eerder dit jaar rollend over straat met haar partijgenoten wegens beschuldigingen van grensoverschrijdende liederlijkheid, de andere maakte de – tot dusver – op één na beste plaat van 2022. Want ja, we zitten alweer halverwege het jaar en naar goed gebruik maken we dan een tussenstandje op.

Voor een nette enquête onder OOR’s recensentenkorps was echter geen tijd (want pre-vakantie-deadlinestress en drukdrukdruk), dus moet u het even met mij alleen doen. En dan gaat het al gauw over A Light For Attracting Attention van The Smile, dan een tijdlang over niets en dan over Painless van Nilüfer Yanya, een Londense zangeres en muzikante met Turkse roots en, laten we wel wezen, een naam waarmee je niet soepeltjes wereldwijd doorbreekt (wat dat betreft maakten Mitski, Little Simz en Beabadoobee betere keuzes). Hoe dan ook, over haar wilde ik het hier even hebben. Want ik ben al een maandje of vier verslingerd aan Painless.

Wie mijn muzikale voorkeuren kent, zal daarvan opzien: weinig vinkjes. Maar toch, ik kom er niet van los. Niet van haar stem (cool, calm & collected), niet van de melodieën (warm en catchy) en vooral niet van de vele Kleine Momenten die je telkens weer even verrukt doen opveren: hoe na een minuutje die baslijn komt binnenzeilen in opener The Dealer bijvoorbeeld, hoe een schrapend lo-fi-ritme tóch een onweerstaanbare groove legt onder Chase Me, hoe het intro van Midnight Sun héél slim Radiohead parafraseert. ‘Ze gaat te werk met de autonomie van PJ Harvey’, schreef collega René Megens eerder dit jaar in zijn recensie. Hij had gelijk. Pitchfork gaf een 8.4. Ze hadden gelijk. Ik was niet bij Nilüfer Yanya’s concert in Paradiso Noord, eind maart, omdat ik me had laten strikken voor Placebo in de Melkweg. Ik had ongelijk. Ook een herkansing op Best Kept Secret zat er niet in: toen mijn nieuwe heldin aan de line-up werd toegevoegd, was de vakantie al geboekt. Ik heb mezelf nu maar wijsgemaakt dat ze er live vast en zeker niets van bakt.

De zomereditie van OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
This Could Be Texas
indie
English Teacher

This Could Be Texas

Na deze jonge indierockband uit West-Yorkshire enkele malen live te hebben gezien, was ik vooraf iets bevreesd voor dit debuutalbum ...
Tips voor Roadburn 2024: onze zwaarste favorieten uit de line-up
roadburn

Tips voor Roadburn 2024: onze zwaarste favorieten uit de line-up

Naast de vertrouwde muren van gitaarversterkers biedt het Tilburgse festival volop moois voor iedereen met een hart voor undergroundmuziek ...

'Even over de op één na beste plaat van 2022 tot nu toe'