boek

40 jaar 'London Calling': in het nieuwe plakboek van The Clash zit werkelijk álles

London Calling, het magnum opus van The Clash uit 1979 (zeg maar het Sgt. Pepper van de punk), kreeg in 2004 wel zo’n beetje zijn definitieve heruitgave: de 25th Anniversary Edition bevatte een extra cd met 21 rehearsal sessions (inclusief songs die het album niet haalden) plus een Making Of-dvd en een boekje vol nuttige liner notes en ongepubliceerde foto’s. Inmiddels zitten we aan het 40-jarig jubileum en blijken de archieven nog veel voller te hebben gezeten dan gedacht: het Museum Of London wijdt er zelfs een tentoonstelling aan en er is – uiteraard – tóch weer een reissue. Maar wel een speciale.

Het London Calling Scrapbook heet het officieus. Een ‘plakboek’ dus. Het boekje bij de 2004-heruitgave was dat ook al enigszins, maar dit is het serieuze werk: 120 pagina’s vol handgeschreven songteksten, tekeningen, warrig genoteerde akkoordenreeksen, krantenknipsels, tourschema’s, foto’s, flyers, dagboekfragmenten, hoezen, fanmail, partituren, advertenties (Elvis Presley met een exemplaar van London Calling in z’n hand, kom daar nog maar eens om) en afbeeldingen van verpakkingsmateriaal (gitaarsnaren!), stickers, backstagepassen, concerttickets en buttons – je kan ’t zo gek niet verzinnen of het zit ertussen.

We zien zelfs een A4-tje met daarop de veldopstelling van gelegenheidsteam Clash FC. Voor wie het weten wil: Joe Strummer en Paul Simonon vormden het centrale verdedigingsduo, Mick Jones en Topper Headon stonden in de spits. Duiding ontbreekt (wel zo prettig eigenlijk), al staat achterin een keurige index waarin nog even wordt opgesomd wát je precies op elke pagina ziet en van welk bandlid het eventuele gekrabbel is. En dan zit het album zelf er ook nog bij (op cd), zij het zonder extra’s. Kortom: hebbeding voor elke devote Clash-fan die nu eens zonder tussenkomst van een journalist of biograaf bij de bron en het wezen van London Calling wil komen.

Wie zelfs dáár nog een schepje bovenop wil doen, kan vanaf 15 november dus in het Museum Of London terecht. Tot 19 april 2020 is daar een uitgebreide, gratis (!) te bezoeken tentoonstelling rond London Calling te zien. Denk daarbij aan veel dingen uit het Scrapbook, maar dan the real stuff: Strummers notitieboekje, de typemachine waarop hij zijn songteksten tikte, Headons drumstokken en – hoogtepuntje – de op 21 september 1979 op het podium van The Palladium in New York kapotgeslagen bas van Simonon, zoals vereeuwigd op de iconische albumhoes.

LONDON CALLING SCRAPBOOK is op 15 november verschenen via Sony Music.

THE CLASH: LONDON CALLING is vanaf 15 november te zien in het Museum Of London, 150 London Wall, Londen (UK)

Lees ook

‘The Clash en The Beatles zijn twee nieuwe punkgroepen, die alles mee lijken te hebben.’ Was getekend, OOR’s punkredacteur Peter van Bruggen, 1977. Twee jaar later verschijnt London Calling, tot op de dag van vandaag het bekendste punkalbum allertijden. Wat gebeurde er in die twee jaar met The Clash? Een reconstructie aan de hand van, soms legendarische, oude OOR-interviews. Lees hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk
Film

Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk

Bitterzoet: de concertfilm is in essentie wat de titel aangeeft dat het is: een concertfilm. In pakweg anderhalf uur spelen ...
Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen
concert
jett rebel

Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen

Bezoekers nemen maandagavond in Paradiso plaats aan ronde tafeltjes die keurig anderhalf meter van elkaar gescheiden staan met daarop een ...

40 jaar 'London Calling': in het nieuwe plakboek van The Clash zit werkelijk álles (boek) | OOR